Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Limbažu, Smiltenes un Garkalnes novadā Covid-19 saslimstības līmenis nokrities

No 12 novadiem, kuros no piektdienas Covid-19 izplatības dēļ ieviesti stingrāki ierobežojošie pasākumi, trijos saslimstības līmenis ar Covid-19 vairs uz pusi nepārsniedz vidējo līmeni valstī, liecina aģentūras LETA aprēķini.

Aģentūras LETA aprēķini, kas balstās uz Centrālās statistikas pārvaldes datiem par iedzīvotāju skaitu novados pēc faktiskās dzīvesvietas 2019.gadā un SPKC datiem par pēdējās 14 dienās saslimušajiem Latvijas pašvaldībās, liecina, ka 14 dienu kumulatīvā saslimstība uz 100 000 iedzīvotāju Latvijā 26.novembrī bija 301,6 gadījumi.

Iepriekš atklātā rekordlielā jauno Covid-19 gadījumu dēļ saslimstības rādītājs ir audzis, kā rezultātā palielinājusies arī robeža, no kuras uz konkrētu pašvaldību tiktu attiecināti īpaši drošības pasākumi un ierobežojumi. 26.novembrī šī robeža - 50% virs valsts vidējās saslimstības - bija 452,4 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju.

Rēķinot pēdējo 14 dienu saslimušo skaitu uz 100 000 iedzīvotājiem, 50% robežu virs valsts vidējā rādītāja vairs nepārsniedz Limbažu, Smiltenes un Garkalnes novads, kuram otrdien valdības sēdē kopā ar vēl deviņām pašvaldībām tika noteikti papildus ierobežojumi.

Garkalnes novadā 26.novembrī pēdējo 14 dienu saslimušo skaits uz 100 000 iedzīvotājiem sasniedza 444,1 gadījumu, Limbažu novadā - 380,3 gadījumus, bet Smiltenes novadā - vien 116,5 gadījumus. Saslimstības līmenis Limbažu novadā zem rādītāja - 50% virs valsts vidējās saslimstības - noslīdēja jau trešdien jeb dienu pēc valdības lēmuma par papildus ierobežojumiem, savukārt Garkalnes un Smiltenes novadā - ceturtdien. Turklāt, ja Garkalnes novadā izmaiņas var skaidrot ar valsts vidējā saslimstības līmeņa pakāpenisku pieaugumu, tad Limbažu un it īpaši Smiltenes novadā ir samazinājies pēdējās divās nedēļās inficēto skaits.

Savukārt jau pēc valdības lēmuma par papildus ierobežojumu piemērošanu par 50% valsts vidējo rādītāju pārsniedzis saslimstības ar Covid-19 līmenis Ķekavas, Auces un Rūjienas novadā.

Auces novadā 26.novembrī pēdējo 14 dienu saslimušo skaits uz 100 000 iedzīvotājiem sasniedza 536,3 gadījumus, Ķekavas novadā - 493,7, bet Rūjienas novadā - 488,1 gadījumu.

Latvijas vidējais rādītājs par 50% joprojām tiek pārsniegts Varakļānu, Salacgrīvas, Aknīstes, Krāslavas novadā, Daugavpilī, Baldones, Mārupes, Mālpils un Salaspils novadā.

Vistuvāk robežai, kur valsts vidējais saslimstības līmenis tiek pārsniegts par 50% ir Garkalnes novads, uz kuru jau pašlaik tiek attiecināti papildus drošības pasākumi, kā arī Rīga un Daugavpils novads, kur 14 dienu saslimstības līmenis uz 100 000 iedzīvotāju ir attiecīgi 418,1 gadījums un 407 gadījumi.

Jau ziņots, ka turpmāk katru otrdienu līdz plkst.12 Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) savā mājaslapā publicēs jaunākos saslimstības rādītājus pašvaldībās, savukārt stingrākas prasības vietās, kurās rādītājs par 50% pārsniegs valsts vidējo rādītāju, būs jāievēro no konkrētās nedēļas ceturtdienas.

Lai mazinātu cilvēku pulcēšanos pašvaldībās, kur ir augsta Covid-19 izplatība, citu ierobežojumu starpā tiek noteikts, ka konkrētajās pašvaldībās nedarbojas kultūrvietas, izstāžu norises vietas un arī gadatirgi, tāpat arī tiek noteikts, ka sporta nodarbības notiek tikai brīvā dabā. Izņēmums ir bibliotēkas, kurās varēs saņem grāmatas līdzņemšanai.

Tostarp tiek noteikts, ka šajās pašvaldībās nedrīkstēs notikt privāti pasākumi ārpus vienas mājsaimniecības, izņemot bēres un atsevišķos gadījumos arī kristību ceremonijas. Turklāt bērēs un kristībās jālieto mutes un deguna aizsegi.

Izlemts arī, ka privātās iekštelpās un privātās ārtelpās personām jāievēro divu metru distance, izņemot gadījumus, ja personas dzīvo vienā mājsaimniecībā, kā arī vecāku un viņa nepilngadīgos bērnus, ja viņi nedzīvo vienā mājsaimniecībā. Izņēmuma attiecas arī uz personām, kas veic darba vai dienesta pienākumus.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas