Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

LU sākusi darbu pie jauna rektora vēlēšanu reglamenta

Latvijas Universitātes (LU) Satversmes sapulces dalībnieki ir sasaukuši komisiju, lai pilnveidotu rektora vēlēšanu reglamentu, aģentūrai LETA pastāstīja LU Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes dekāns un profesors Gundars Bērziņš.

Darba grupa pilnveidos esošo reglamentu, atrunājot tajā dažādus iespējamos scenārijus līdz pat trešajai vēlēšanu kārtai. Uzlaboto reglamentu plānots ieviest uz nākamajām LU rektora vēlēšanām pēc četriem gadiem, informēja Bērziņš.

Pirmais mainītā dokumenta variants apspriešanai varētu tikt piedāvāts septembrī, pieļāva Bērziņš. Šis jautājums ir jāsakārto fundamentāli, lai nākamajās rektora vēlēšanās viss notiktu juridiski korekti un lai pat teorētiski nerastos situācijas, kādas tika piedzīvotas pēdējās rektora vēlēšanās, uzsvēra Bērziņš.

Bērziņš atzīmēja, ka reglamentam bija jābūt labotam vēl pirms pēdējās Satversmes sapulces sasaukšanas, jo vairāki Satversmes sapulces dalībnieki bija aicinājuši novērst jebkāda veida neskaidrības, skaidrāk atrunājot rīcību gan vēlēšanu pirmajā, gan otrajā kārtā, tomēr lielākā daļa dalībnieku nobalsoja palikt pie esošā reglamenta.

Kā ziņots, LU Satversmes sapulce ārkārtas sēdē augstskolas rektora amatā ievēlēts līdzšinējais rektors Indriķi Muižnieku, kurš balsojumā pārspēja Bērziņu.

Tomēr balsojumu pavadīja skandāli un pretrunīgi vērtējumi. Vispirms 24. maijā kārtējā LU Satversmes sapulcē Muižnieks savāca 141 balsi, bet 143 nobalsoja pret viņu. Savukārt par otru kandidātu - Bērziņu - balsoja 128 dalībnieki, bet pret - 156 dalībnieki.

Šādos apstākļos vispirms no tribīnes tika paziņots, ka nav ievēlēts neviens no kandidātiem, savukārt vēlāk tika apgalvots, ka Muižnieks tomēr ir pārvēlēts rektora amatā, jo svarīgākais esot tas, ka viņam ir vairāk balsu nekā otram pretendentam, nevis tas, ka pret viņu ir vairāk balsu nekā par.

Vēlēšanu neviennozīmīgais rezultāts oponentos raisīja neapmierinātību, līdz tika sasaukta LU Satversmes sapulces ārkārtas sēde, lai sarīkotu rektora vēlēšanu otro kārtu, kurā delegāti balsoja vairs tikai par vienu kandidātu - vēlēšanu pirmajā kārtā visvairāk balsu ieguvušo Muižnieku. Par Muižnieka ievēlēšanu nobalsoja 132 delegāti, pret - 112 delegāti, savukārt vēl deviņas balsošanas zīmes atzītas par nederīgām, līdz ar to Muižnieks tika paziņots par ievēlētu.

 

Top komentāri

Eratosfēns
E
" LU Satversmes sapulce ārkārtas sēdē augstskolas rektora amatā ievēlēts līdzšinējais rektors Indriķi Muižnieku, kurš balsojumā pārspēja Bērziņu." Patiesības labad jāsaka, ka par Bērziņu balsojums LU Satversmes sapulce ārkārtas sēdē nenotika, jo viņš saskaņā ar iepriekšējās sēdes balsošanas rezultāties netika iekļauts ārkārtas sēdes vēlēšanu listē.
Kihnu Voldis
K
Rektora vēlēšanu procedūra ir jāiekļauj kopējā nolikumā "Par vēlēšanām akadēmiskajos un administratīvajos amatos Latvijas Universitātē, jo rektors ir viens no LU administratīvajiem amatiem.
Rožu Juris
R
Balsošanu nepavadīja skandāli, kā to vēlas rakstīt prese, bet gan balsošanas rezultāti izraisīja nesapratni un nesaskaņas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas