Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Mazs, bet solis uz priekšu pretī daudzbērnu ģimenēm

Viens solis uz priekšu – šogad samērā veiksmīgi noslēdzas pilotprojekts, kura laikā daudzbērnu ģimenes, izmantojot 3+ Ģimenes karti, var saņemt dažādas atlaides. Labklājības ministrija (LM) aprēķinājusi, ka tas ļāvis ģimenēm ietaupīt līdz 50 eiro mēnesī.Tagad darbs jāturpina, iesaistot vēl vairāk uzņēmumu, īpaši uzmanību pievēršot valsts sektoram. Tajā pašā laikā šāda pretimnākšana nav brīnumlīdzeklis, kas situāciju daudzbērnu ģimenēm būtiski uzlabo.

Kā stāsta LM Bērnu un ģimenes politikas departamenta direktore Līvija Liepiņa, paplašinot daudzbērnu ģimenes definīciju, no nākamā gada daudzbērnu ģimenes karti varēs iegūt arī tad, ja bērni būs 24 gadus veci un turpinās mācības. No aptuveni 30 000 daudzbērnu ģimenēm šobrīd atlaižu programmā iesaistījušās aptuveni 14 000 ģimeņu.

Kā rāda aptaujas dati, visbiežāk tiek izmantotas atlaides grāmatnīcās, veikalos – iegādājoties apģērbu, degvielas uzpildes stacijās un kultūras iestādēs. Kopumā programmā šobrīd iesaistīti vairāk nekā 150 uzņēmumu, pārsvarā gan privātie. Sabiedrības integrācijas fonda direktore Aija Bauere neslēpj, ka valsts uzņēmumi ieinteresētību neizrāda. Saņemti gan vienkārši atteikumi, gan argumenti, ka lēmumu pieņemšanai nepieciešams ilgs laiks un akcepts no valsts institūciju puses, kā arī attiecīgas izmaiņas Ministru kabineta noteikumos. Taču darbs šajā jomā tiks turpināts – mērķis ir iesaistīt vismaz transporta nozarē strādājošos. Tāpat problēmas ir ar lielajām pārtikas veikalu ķēdēm – no visām šobrīd saņemts atteikums. Vēlmi sadarboties neizrādot arī pašvaldības. Tajā pašā laikā ģimenes izsaka atzinību – aptaujā 94% norāda, ka vēlas karti izmantot arī nākotnē.

Kamēr ministrijā uzsver labās lietas, demogrāfs Ilmārs Mežs uzskata, ka nākamgad situācija daudzbērnu ģimenēm būs pat sliktāka. Dienai viņš norāda, ka joprojām lielākā problēma ir netaisnīgais nabadzības risks, kurā valdība nostāda ģimenes ar vairākiem bērniem pat tad, ja abi vecāki ir strādājoši. Vairums Eiropas valstu šāda veida situācijas ir spējušas novērst, tajā skaitā Igaunija. Latvija ir vien ceļa sākumā, uzskata Mežs. Arī izmaiņas no nākamā gada situāciju neuzlabošot, bet to pat pasliktināšot. Kā piemēru demogrāfs min diferencēto neapliekamo minimumu. Tas palīdzēs tikai vientuļiem mazo algu saņēmējiem, bet, tiklīdz kā tētim vai mammai ir divi apgādājami bērni, uzlabojumi viņus nesasniedz – alga ir par mazu, lai tos sajustu. Vēl jo vairāk – situācijā, ja kāds no daudzbērnu ģimenes vecākiem pelna 1000 eiro, bet viņam ir četri bērni un varbūt vēl sieva vai vīrs apgādībā, tad šādām ģimenēm būs vēl sliktāk – viņiem atņems, un iegūto naudu iedalīs "vientuļiem vecpuišiem, kuriem nav bērnu", skarbs ir Mežs. 

Pozitīva nav arī valdības vēlme "aiziet prom" no bērnudārza problēmas.

Visu Annas Strapcānes rakstu Mazs, bet solis uz priekšu pretī daudzbērnu ģimenēm lasiet otrdienas, 22. decembra laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas