Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

NBS tuvākajā laikā izsludinās iepirkumu četru jaunu helikopteru iegādei

Latvijas Nacionālie bruņotie spēki (NBS) jau tuvākajā laikā izsludinās iepirkumu, lai iegādātos četrus jaunus multifunkcionālus helikopterus. Tie varētu aizvietot četrus bruņoto spēku rīcībā esošos novecojušos lidaparātus, trešdien vēstīja raidījums LNT Ziņas.

Šobrīd NBS rīcībā ir četri multifunkcionāli Mi17 helikopteri, taču tie ir 17 līdz 28 gadu veci. "Mēs plānojam līdz šī mēneša beigām izvērtēt iespējas, pie kurām mūsu eksperti strādājuši pietiekoši ilgu laiku. Attiecīgi tiks pieņemts lēmums par jaunu helikopteru iegādi. Mēs ceram, ka līgums varētu tikt noslēgts līdz šī gada beigām. Tad varētu sagaidīt, ka pirmie helikopteri varētu tikt piegādāti sākot ar 2021. gadu," sacīja Aizsardzības ministrijas (AM) preses pārstāvis Kaspars Galkins.

Cik varētu izmaksāt jauns helikopters, ir grūti spriest. Publiski pieejamā informācija liecina, ka jaunu helikopteru cenas svārstās no pāris miljoniem līdz vairākiem desmitiem miljoniem eiro. "Mūsu pieredze liecina, ka viss, kas ir saistīts ar lidaparātu, gaisa kuģu iegādi, uzturēšanu, infrastruktūras nodrošināšanu, ir pietiekoši dārgs prieks," sacīja AM pārstāvis.

Jau ziņots, ka postošais ugunsgrēks Talsu novada Valdgales pagastā, kur plašā teritorijā deg grūti dzēšami purvi un blakus esošie meži, apliecinājis, ka šobrīd Latvijai nepietiek resursu lielu un sarežģītu ugunsgrēku dzēšanai no gaisa. Šī iemesla dēļ Latvijai nācās lūgt starptautisko palīdzību. Iekšlietu ministrs iepriekš LNT Ziņām pauda viedokli, ka Latvijai būtu jāiegādājas savi multifunkcionāli helikopteri, ko varētu izmantot arī ugunsgrēka dzēšana. "Lai [ir] vismaz divi, trīs. Būtu optimāli, [ja] helikopteri varētu būt iesaistīti šāda veida ugunsgrēku dzēšanā. Jāatzīmē, ka esam ļoti zaļa zeme, meži daudz. Sausums nav tikai vienā reģionā, sausums [ir visā] Latvijā," sacīja ministrs.

Tagad Iekšlietu ministrijā LNT Ziņām norādīja, ka gaidāmajās sarunās par jaunu multifunkcionālo helikopteru iegādi vispirms tiks apzināti visu iesaistīto pušu plāni attiecībā uz helikopteru iegādi nākotnē, un tikai tad tiks pieņemts lēmums par jaunas tehnikas iegādi. Proti, tik pat labi amatpersonas var secināt, ka Latvijai pietiks ar AM pirktajiem jaunajiem lidaparātiem.
 

Top komentāri

TrollisJT
T
Atšķirībā no dažādu sekond-henda lūžņu iegādes ... šim ir praktiska jēga un reāla atdeve.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas