Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

NMPD darbu uzsāk jauna veida mediķu brigādes

Lai Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķi ātrāk spētu nokļūt pie pacientiem dzīvībai bīstamās situācijās, dienests veido jauna tipa brigādes un atsevišķos Latvijas novados arī jaunus brigāžu punktus. No 20.februāra darbu sākusi mediķu brigāde Jaunjelgavā, savukārt no 1.marta jaunizveidota brigāde dežūrēs arī Rēzeknes novada Dricānu pagastā, portālu Diena.lv informēja dienesta pārstāve Ilze Bukša.

Šajās vietās darbu uzsāk jauna veida mediķu brigādes, kuras saskaņā ar pērn gada nogalē apstiprinātajiem Ministru kabineta noteikumiem dienests var veidot, lai uzlabotu palīdzības saņemšanu iedzīvotājiem.

Jaunajās brigādēs uz izsaukumiem dosies viens mediķis un operatīvā transportlīdzekļa vadītājs.

Tās strādās dienas laikā no plkst. 8 līdz 22, kad tiek saņemts visvairāk zvanu uz ārkārtas tālruni 113 un izpildīti ap 80% no visiem izsaukumiem.

"Tā ir iespēja dienestam ļoti sarežģītā situācijā, kad trūkst darbinieku, uzlabot brigāžu teritoriālo pārklājumu, lai pacienti saņemtu savlaicīgu palīdzību kritiskās situācijās. Jo īpaši svarīgi tas ir iedzīvotājiem reģionos, kur mazāk apdzīvotās teritorijās tuvākajām brigādēm pie pacientiem nākas mērot lielākus attālumus, vai vietās, kur nav atbilstošas ceļu infrastruktūras," uzsver NMPD direktore Liene Cipule uzsver.

Savukārt pilsētās, kur dežurē vairākas brigādes, viena mediķa brigādes var tikt veidotas, lai veiksmīgāk reaģētu uz izsaukumiem pēc to prioritātes. Paredzēts, ka viena mediķa brigādes sniedz palīdzību pacientiem zemākas prioritātes izsaukumos, kamēr pārējo brigāžu uzdevums ir maksimāli ātri ierasties uz dzīvībai kritiskām situācijām. Šāda veida brigāde pērn decembrī un šogad janvārī strādāja Talsos, savukārt nupat februārī tāda izveidota arī Gulbenē. Šajā laikā Talsu novadā ir izdevies uzlabot brigāžu savlaicīgu ierašanos uz dzīvībai kritiskām situācijām, piemēram, Talsu pilsētā savlaicīguma rādītājs no 85% ir pieaudzis līdz 94%, un brigādes neatliekamos izsaukumos šobrīd ierodas par 2 minūtēm ātrāk. Nepieciešamības gadījumā viena mediķa brigāde var tikt pārdislocēta arī uz citu vietu, ja to prasa operatīvā situācija.

"Jauna veida brigādes dod dienestam iespēju daudz elastīgāk organizēt brigāžu darbu, arī to skaitu un izvietojumu atbilstoši operatīvajai situācijai, kas var mainīties ne tikai pa dienām, bet pa stundām," norāda Cipule.

NMPD atgādina, ka tā uzdevums ir sniegt palīdzību situācijās, kad cilvēka veselība un dzīvība ir apdraudēta un izšķirošas ir minūtes. Tie ir brīži, kad gūta ļoti smaga trauma vai ir pēkšņa saslimšana un jāpalīdz nekavējoties. NMPD mediķu brigāde jāizsauc, ja cilvēks ir bezsamaņā, ja ir dzīvībai bīstama asiņošana, gūta smaga trauma (ceļu satiksmes negadījums, elektrotrauma, ugunsgrēks, u.c.), ir pēkšņas sāpes krūtīs, kas var liecināt par infarktu, ir vienas puses pēkšņs vājums, kas var liecināt par insultu, vai jebkurā citā situācijā, kad palīdzību nepieciešams sniegt nekavējoties un neatliekami.

 

 

Top komentāri

Pareizaisvirsraksts
P
Pāris helikopteru ... būtu racionālāk.
Tādas bigādes bija okupācijas laikā
T
okupācijas laikā tādas bigādes bija NMPD pamats
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas