Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

NMPD: iestājoties rudenim, atkal pieaug applaucējušos bērnu skaits

Laikam kļūstot vēsākam, atkal pieaug negadījumu skaits, kad mazuļi applaucējas ar karstiem šķidrumiem, kas atstāti bērniem pieejamās vietās, informēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Ilze Bukša.

Pēdējo nedēļu laikā mediķu redzeslokā katru dienu nonāk vismaz viens vai divi mazuļi, kuri nejauši aplējušies ar karstu tēju, kafiju, ielikuši rokas karstā putrā vai iekāpuši uz grīdas atstātos traukos ar karstu saturu.

Visbiežāk šādas traumas gūst bērni ap gada vecumu, kas tikko sāk celties kājās un izzināt apkārtni, ar rokām mēģinot aizsniegt un aptaustīt visu, kas pieejams.

"Šādi apdegumi dzīst ilgi un sāpīgi. Mazam bērnam, kas sev uzrauj virsū krūzi karstas tējas, tas ir proporcionāli tikpat liels kaitējums kā pieaugušajam pusspainis karsta ūdens," sacīja Bukša.

Mediķi brīdina, ka bērns var aizsniegties tālāk nekā šķiet – noraut katlu no plīts, pavilkt galdautu, uzraujot sev virsū kafijas kannu, apdedzināties pie karstām sildierīcēm vai krāsns durvīm. Tādēļ, ja mājās ir mazs bērns, pieaugušajiem jābūt īpaši uzmanīgiem un jāpiedomā pie tā, kur tiek atstāta karstā dzēriena krūze, zupas šķīvis vai putras bļoda.

Ja tomēr bērns applaucējies vai apdedzinājies, nekavējoties jāizsauc ātrā palīdzība, zvanot 113. Kamēr ārsti ir ceļā, apdeguma vieta 15–20 minūtes jādzesē zem vēsa, bet ne ledaina tekoša ūdens, lai karstuma ietekmē netiktu traumēti vēl dziļāki audi. Ja apdegusī vai applaucētā ķermeņa daļa ir apsegta ar apģērbu, to nedrīkst atraut no ķermeņa – ūdens jālej virsū apģērbam. Ja parādās tulznas, tās nedrīkst pārplēst.

Līdz brīdim, kad ierodas mediķi, brūci nedrīkst pārsiet, vienīgais izņēmums ir speciāla pretapdeguma pārsēja uzlikšana. Pretapdeguma pārsējus var iegādāties aptiekās, un ar tiem ieteicams papildināt mājas aptieciņas saturu. Tāpat uz brūces nedrīkst likt kāpostu lapas, skābo krējumu, eļļu vai ziedes un smēres, kas nav paredzētas apdegumu kopšanai. Pēc šādas ārstēšanas uz apdegušās vietas tiek radīta labvēlīga vide baktērijām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas