Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

No 19.decembra valstī ieviesīs stingrākus ierobežojumus

Covid-19 izplatības ierobežošanai valdība ceturtdien lēma par stingrāku ierobežojumu ieviešanu no 19.decembra. Ierobežojumi būs spēkā trīs nedēļas līdz 11.janvārim un tie neskars iedzīvotāju pārvietošanās brīvību. Ierobežojumi attieksies uz pulcēšanos un tirdzniecību.

 Laika posmā no sestdienas, 19.decembra, līdz 11.janvārim tirdzniecībā katru dienu tiks piemērots regulējums, kas līdz šim attiecās uz brīvdienām un svētku dienām, vienlaikus tiks paplašinātas iegādājamās preču grupas, ko šajā laikā drīkstēs tirgot.

Varēs darboties tirdzniecības vietas, kurās drīkst tirgot pārtikas preces, higiēnas preces, pirmās nepieciešamības saimniecības preces, tabakas izstrādājumus, augu smēķēšanas produktus, elektroniskās smēķēšanas ierīces un to šķidrumus, dzīvnieku barību un preces, preses izdevumus, sabiedriskā transporta biļetes, mutes un deguna aizsegus un individuālos aizsardzības līdzekļus, pašu ražoto lauksaimniecības produkciju, mobilo telefonu priekšapmaksas kartes, kā arī ziedus un Ziemassvētku eglītes.

Ekonomikas ministrijā skaidroja, ka higiēnas preču sarakstā iekļauti zobu, matu un ķermeņa kopšanas līdzekļi, dezinfekcijas līdzekļi, tualetes papīrs, kabatlakatiņi, roku dvieļi un galda salvetes, bērnu autiņbiksītes un citi.

Savukārt saimniecības preču sarakstā iekļautas apkurei nepieciešamās preces, apkures ierīces, telefonu aparāti, sērkociņi, šķiltavas, baterijas, spuldzes, sveces, bremžu šķidrumi un pretaizsalšanas līdzekļi, slēdzenes, ortopēdiskie piederumi, priekšmeti apbedīšanai, grāmatvedības vešanai nepieciešamās veidlapas, plastmasas un papīra maisiņi iepakojumam un citi.

Pašu ražotā lauksaimniecības produkcija ietver pašu audzētus, ražotus un iegūtus lauksaimniecības produktus - augļus, dārzeņus, medus, zivis un dzīvnieku produktus, kā arī mājražotāju gatavotus pārtikas produktus.

Ārkārtējās situācijas laikā drīkstēs tirgot vairumtirdzniecībā būvniecības preces (būviztrādājumus).

Turpmākajās trīs nedēļās varēs darboties arī aptiekas, tajā skaitā veterinārās aptiekas, optikas preču veikali, degvielas uzpildes stacijas.

Tāpat kā līdz šim tirdzniecība internetā netiks ierobežota.

Pēc Ekonomikas ministrijas sniegtās informācijas, netiks pārtraukta jebkādu preču vairumtirdzniecība vairumtirdzniecības bāzēs, kas nepieciešamas gan mazumtirdzniecības veikaliem, gan uzņēmumu darbībai, ražošanai. Tāpat jau esošo pakalpojumu sniegšanas ietvaros atļauts nodrošināt tā sniegšanai nepieciešamās preces, piemēram, autoservisā automobiļu detaļu nodrošināšana.

Vienlaikus tirdzniecības vietām pastiprinātas arī prasības - vienam apmeklētājam būs jānodrošina ne mazāk kā 15 kvadrātmetri no pieejamās telpu platības, apmeklētāju veikalā nedrīkstēs būt vairāk kā pieejamo ratiņu vai groziņu, savukārt uz veikalu drīkstēs doties tikai pa vienam - līdzi drīkst nākt bērni līdz 12 gadu vecumam vai nepieciešamības gadījumā asistents.

Ar grozījumiem rīkojumā īpaši uzsvērts, ka ikvienam, kuram darba specifika atļauj strādāt attālināti no mājām, tas ir jādara. Darba devēja pienākums ir to nodrošināt. Šie nosacījumi attiecas gan uz valsts pārvaldes un pašvaldību iestādēm, gan privātiem uzņēmumiem. Tas nozīmē, ka klātienē strādās, piemēram, pārdevēji, šoferi, krāvēji, policisti, ugunsdzēsēji, apsardzes darbinieki, radio un televīzijas raidījumu diktori un operatori, mediķi un citi, bet ne, piemēram, biroja darbinieki.

Precizēta arī norma attiecībā uz ēdināšanu - tikai ražošanas uzņēmumus, kur nav iespējams nodrošināt drošas ēšanas pauzes, drīkstēs ēdināšanu nodrošināt uz vietas, ja vienlaikus ēd tikai tie cilvēki, kuri ikdienā ir kopā, pie galdiņa sēž tikai viens cilvēks un tiek ievērota divu metru distance.

Pastiprinot Covid-19 ierobežošanas pasākumus, no 21.decembra līdz 11.janvārim nestrādās bibliotēkas un apmeklētājiem būs slēgtas muzeju iekštelpas,.

Kā aģentūru LETA informēja Veselības ministrijas (VM) komunikācijas speciāliste Anna Strapcāne, grozījumos par ārkārtējās situācijas izsludināšanu paredzēts, ka noteiktajā laikā nestrādās arī izstāžu vietas un citas kultūrvietas. Tāpat nedrīkstēs organizēt gadatirgus, ieskatot arī Ziemassvētku tirdziņus.

Lai gan apmeklētājiem būs slēgtas muzeju iekštelpas, turpinās darboties muzeju brīvdabas teritorijas, kurās būs jānodrošina cilvēku vienvirziena kustību, jānovērš cilvēku plūsmu sastapšanās un jānodrošina vismaz divu metru distancēšanās. Ar šādiem nosacījumiem darboties varēs arī dabas takas, norādīja Strapcāne.

Kā aģentūru LETA informēja Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Lita Kokale, no 21.decembra līdz 11.janvārim amatiermākslas kolektīvi darbību varēs turpināt tikai attālināti, savukārt individuālo klātienes mēģinājumu norise kultūras centros un citās kultūrvietās ir pārtraucama.

KM atzīmēja, ka arī kultūrizglītības process būs pilnībā organizējams attālināti un klātienē pārtraucamas individuālās stundas. Savukārt profesionālajos darba kolektīvos kultūras jomā - teātros, koncertorganizācijās, muzejos, bibliotēkās, arhīvos, kultūras centros un citās līdzīgās institūcijās - darbu klātienē varēs turpināt vienīgi tie darbinieki, kas iesaistīti tiešraižu translāciju vai ierakstu sagatavošanas nodrošināšanā, pārējiem darbiniekiem darbs būs jāveic attālināti.

Kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA) pauda pateicību ikvienam, kas šajā laikā ir rūpīgi ievērojis ierobežojumus, rūpējoties par sabiedrības drošību. Tomēr, ņemot vērā epidemioloģiskās situācijas attīstību, šobrīd izšķiroši ir nepulcēties un distancēties, sargāt sevi un līdzcilvēkus, kā arī izvērtēt visus riskus.

"Mums visiem kopā ar atbildīgu, sevi un savus tuvākos pasargājošu rīcību jāspēj apturēt Covid-19 izplatība Latvijā, lai pārskatāmā nākotnē varētu atkal atvieglot drošības pasākumus, tostarp kultūras nozarē," uzsvēra ministrs.

KM un tās iestādes atgādināja par vienuviet apkopotu un atjaunotu "#Ēkultūra" resursa pieejamību, aicinot iedzīvotājus ārkārtējās situācijas laikā visdažādākās kultūras norises izbaudīt virtuāli, savukārt kultūras jomā pieejamos e-pakalpojumus saņemt attālināti, iestādes klātienē neapmeklējot.

Lai informētu par "#Ēkultūra" piedāvājumu Ziemassvētku laikam, platformā "Zoom" piektdien plkst.10 notiks kultūras digitālo resursu turētāju tiešsaistes preses konference.

 No pirmdienas, 21.decembra, līdz 11.janvārim Latvijā būs aizliegti visi skaistumkopšanas pakalpojumi un dzinējmedības. No valdības lēmuma izriet, ka turpmākās trīs nedēļas skaistumkopšanas nozare nedrīkstēs strādāt, tostarp nevarēs sniegt frizieru pakalpojumus. 

Šajā periodā nedrīkstēs veikt arī fotosesijas un sniegt citus foto pakalpojumus, izņemot foto dokumentiem.

Vienlaikus sporta inventāra nomas pakalpojumus drīkstēs sniegt tikai ārpus telpām.

Kā ceturtdien preses konferencē pēc valdības sēdes informēja ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV), tādi pakalpojumi kā ķīmiskās tīrītavas, kurpnieki būs pieejami.

Veselības ministrijā skaidroja, ka šie pakalpojumi ierobežoti, vērtējot vairākus aspektus, piemēram, vai pakalpojumu sniedz ilgāk par 15 minūtēm (kopā ar laiku uzgaidāmajā telpā), vai ir tiešs cilvēku kontakts pakalpojumu sniegšanas laikā, vai ir iespējams lietot sejas masku (piemēram, pie kosmetologa un fotosesijās tās nelieto), lielāko uzsvaru liekot uz kritēriju, vai bez šī pakalpojuma cilvēks var iztikt trīs nedēļas. 

"Mērķis ir samazināt cilvēku skaitu, ko ikdienā satiekam," piebilda ministrijā.

 Amatieru sporta treniņi no 21.decembra drīkstēs notikt tikai ārpus telpām, tajos pulcējot līdz desmit cilvēkiem un neizmantojot ģērbtuves.

Tas nozīmē, ka sporta klubi neuzņems klientus iekštelpās - nestrādās trenažieru zāles un nevarēs doties uz klubu trenēties individuāli, skaidroja valdībā.

Veselības ministrija izprot, ka tas radīs grūtības un sarežģīs ikdienu, bet vienlaikus lūdz ikvienu iedzīvotāju sadarboties, lai kopā varētu mazināt infekcijas izplatību un nepārslogotu slimnīcu iespējas palīdzēt pacientiem neatliekamās situācijās.

pievienota 26.rindkopa

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai ticēt skaļiem virsrakstiem par slavenībām?

Ziņa par slavenības nāvi, aicinājums izlasīt rakstu par nepatikšanām, kas skārušas vienu vai otru sabiedrībā pazīstamu cilvēku, jau ilgstošu laiku ir neatņemama krāpniecisku kampaņu sastāvdaļa. Iemes...

Amerikāņu kruīza ceļotāji atgriežas Baltijas jūrā

“Šis bijis grūts laiks Baltijas jūras reģionam, bet ir cerības, ka pakāpeniski atkal atgriezīsimies pie augšupejošas tendences, kā tas bija pirms pandēmijas un Krievijas sāktā kara sākuma Ukrainā”...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas