Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Pavļuts pieļauj riska grupu potēšanu ar vakcīnas pret Covid-19 trešo devu; Kariņš rosina tās piedāvāt visiem gribētājiem

Pašlaik nav zināms, vai Latvijā iedzīvotājiem tiks rekomendēts potēt vakcīnas pret Covid-19 trešo devu, un Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV) un veselības ministram Danielam Pavļutam (AP) ir nedaudz atšķirīgi viedokļi par to, kurām sabiedrības grupām trešā deva būtu jāpiedāvā primāri.

Otrdien, valdības sēdē diskutējot par to, vai Latvija izskata iespēju potēt arī trešās vakcīnas devas, lai nostiprinātu iedzīvotāju imunitāti pret Covid-19, Pavļuts sacīja, ka jautājums nav līdz galam skaidrs.

"Ir atsevišķas valstis, kuras ir pieņēmušas vai ir lēmuma pieņemšanas procesā par trešo devu, primāri riska grupām. Arī Latvijas speciālisti pēta šo situāciju un seko tai. Ražotāji veic nepieciešamo izpēti, regulatori šos rezultātus izvērtēs," stāstīja politiķis.

Viņš prognozēja, ka rudenī jau būs pieņemti lēmumi, tostarp Latvijā, ka atsevišķām grupām varētu būt nepieciešamas trešās vai otrās vakcīnas devas gadījumā, ja tā ir vienas devas vakcīna. Amatpersona pieļāva, ka primāri šīs devas būs nepieciešamas riska grupās esošām personām, piemēram, pamatojoties uz noteikta vecuma sasniegšanu vai veselības stāvokli.

"Sekojam situācijas attīstībai. Lemsim, tiklīdz būs Eiropas Zāļu aģentūras rekomendācijas," sacīja Pavļuts.

Savukārt Kariņš atzina, ka jautājums par trešo devu kļūs aktuāls daudziem cilvēkiem, jo iedzīvotāji lasa, kas notiek citās valstīs, kur iedzīvotāju imunitātes stiprināšanai tiek domāts par revakcināciju.

"Mums ir viena laba daļa sabiedrības, kas saprot vakcinēšanās nozīmi. Ja vien nav kādu iemeslu, kāpēc tas būtu nevēlami, es pat ieteiktu virzīties uz to, ka no zināma datuma būtu pieejamas trešās devas tiem, kuri ir gatavi [saņemt tās]," uzskata premjers.

Viņaprāt, izvēle jāatstāj katra iedzīvotāja un viņa ārsta vērtējumā, nevis ar noteikumiem "no augšas". Kariņš aicināja nekavēt cilvēkus, kas saprot vakcinēšanās nozīmīgumu un vēlas saņemt arī trešo devu. "Ja ir cilvēki, kas nesaprot, ka vajag pirmo devu, nekavēsim tos, kas vēlas trešo devu," klāstīja valdības vadītājs.

Lai būtu iespējams nodrošināt vienlīdzīgāku vakcīnu sadali starp bagātajām un nabadzīgajām valstīm, Pasaules Veselības organizācija (PVO) augusta sākumā izteica aicinājumu vismaz līdz septembra beigām noteikt moratoriju Covid-19 vakcīnu papildu devām cilvēkiem, kas jau ir pilnībā vakcinēti pret Covid-19.

Komentējot premjera teikto, veselības ministrs apliecināja, ka Latvijā vakcīnu daudzums ir pietiekams un nevajadzēs izvēlēties, vai vakcinēt trešo devu vai pirmo devu tiem, kas vēl nav sākuši potēšanās procesu.

"Mums vakcīnu netrūkst. Veselības ministrijas speciālisti regulāri aktualizē plānošanas scenārijus, mēs operējam ar dažādiem variantiem, rēķinām līdzi, kas būtu tad, ja mums būs vajadzīgs kādai iedzīvotāju grupai vēl šogad dot trešo devu," apgalvoja Pavļuts.

Jau ziņots, ka līdz šim Latvijā vakcinācijas pret Covid-19 procesu, saņemot vismaz vienu poti, sākuši jau 42,02% iedzīvotāju, liecina Nacionālā veselības dienesta apkopotie dati.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas