Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Pazudušais drons pieder ražotājam UAVFactory, incidents noticis testa laikā

Sestdien pazudušais bezpilota gaisa kuģis pieder dronu ražotājai SIA UAVFactory, un kontrole pār to zaudēta testa lidojuma laikā, aģentūru LETA informēja uzņēmuma pārstāvis Jevgenijs Šiļņikovs.

Viņš norādīja, ka sakari starp lidaparātu un zemi pārtrūkuši testa lidojuma laikā, kad gaisa kuģis samērā lēni pārvietojies noteiktā augstumā un orbītā. Šādiem gadījumiem droni esot aprīkoti ar automātisko dzinēja izslēgšanas funkciju, kurai būtu jānostrādā, zaudējot kontroli pār lidaparātu, taču šajā gadījumā tas neesot noticis.

Pazudušā drona dēļ svētdien slēgta lidostas Rīga gaisa telpa.

Šiļņikovs apstiprināja iepriekš izskanējušo informāciju, ka gaisa kuģis var lidot līdz 90 stundām, kā arī piebilda, ka tā planēšana orbītā ir atkarīga no vēja.

Incidentā iesaistītais ir eksperimentāls vertikālās pacelšanās un nolaišanās gaisa kuģis. Testa lidojums tika veikts, lai novērtētu konkrētas lidaparāta funkcionalitātes.

Uzņēmumā norāda, ka patlaban tiek ieguldīti visi pūliņi, lai atjaunotu komunikāciju ar bezpilota lidaparātu, atgūtu kontroli pār to un nosēdinātu gaisa kuģi. Operācija tiek veikta sadarbībā ar vietējām aviācijas un militārajām institūcijām. UAVFactory atvainojas par sagādātajām neērtībām.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, UAVFactory dronus piegādā arī Latvijas armijas vajadzībām. Jau pērn UAV Factory Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS) piegādāja pirmo bezpilota lidaparātu testa sistēmu, kuras izmantošana, pēc Aizsardzības ministrijas (AM) paustā, apliecināja tās atbilstību bruņoto spēku uzdevumu veikšanai.

NBS rīcībā esošās bezpilota lidaparātu sistēmas paredzēts izmantot, arī sniedzot atbalstu sabiedrībai - glābšanas, meklēšanas vai līdzīgās civilās operācijās.

Pagājušā gada decembrī Latvijas AM ar UAVFactory parakstīja līgumu arī par turpmāku bezpilota lidaparātu sistēmu piegādi un uzturēšanu, lai stiprinātu NBS kaujas spējas.

Plānots, ka nākamās bezpilota lidaparātu sistēmas NBS saņems šī gada otrajā pusē, un tās būs pielāgotas, uzlabotas un modernizētas atbilstoši testēšanas posmā gūtajām atziņām. Atbilstoši līgumam tiks veikta arī jau piegādātās testa sistēmas uzlabošana.

UAV Factory ir dibināta 2009.gadā, un tai ir pārdošanas biroji Latvijā un ASV. UAV Factory ir viens no vadošajiem bezpilota lidaparātu sistēmu pasaules līmeņa piegādātājiem. Uzņēmuma ražotie lidaparāti un videokameras tiek pārdoti vairāk nekā 50 pasaules valstīs militārām, civilām un akadēmiskām vajadzībām.

UAVFactory ir desmit īpašnieki, no kuriem lielākie īpašnieki ir ASV uzņēmums UAV Factory USA (44,51%) un Konstantīns Popiks (44,51%).

Kā liecina Firmas.lv dati, Mārupes novadā reģistrētais uzņēmums pērn strādājis ar 10,3 miljonu eiro apgrozījumu un 3,56 miljonu eiro peļņu, turpretim gadu iepriekš UAVFactory apgrozījums bija 6,34 miljoni eiro, bet peļņa - ap vienu miljonu eiro.

LETA jau ziņoja, ka sestdien kontrolēta lidojuma laikā tehnisku iemeslu dēļ atslēdzās bezpilota gaisa kuģa vadības sistēma. Pēc kontakta pazušanas drona lidojuma augstums varēja būt virs 200 metriem.

Civilās aviācijas aģentūra izplatīja brīdinājumu par gaisa telpā lidojošu nekontrolētu bezpilota gaisa kuģi, kura pēdējās iespējamās atrašanās vietas bijušas Bauskas apkārtne un Ādaži.

Lidojošā drona izmēri ir 3,5 metri x 5,5 metri, bet tā svars - 26 kilogrami. Drona lidojuma ātrums ir aptuveni 70 kilometru stundā.

Aģentūra sestdienas vakarā informēja, ka degviela dronam pietiek aptuveni 90 stundu lidojumam, tādēļ tā aicināja iedzīvotājus sekot līdzi notikumiem gaisa telpā līdz aģentūras nākamajiem paziņojumiem.

Par notikušo ir informēti glābšanas dienesti, Nacionālie bruņotie spēki un satiksmes ministrs.

Iedzīvotāji, kuri pamana 5,5 metrus plato un 3,5 metrus garo bezpilota gaisa kuģi, tiek aicināti nekavējoties sazināties ar Aviācijas meklēšanas un glābšanas koordinācijas centru pa tālruņiem 29 337 238 vai 65 703 988.

papildināta visa ziņa

Top komentāri

ta nu gan
t
Uz vismaz vienu lietu drons ir notestēts- tas acīmredzot ir neredzams radariem, kas priekš militārā drona nav slikti.
ruksis
r
Tas Siļķukovs būtu iespundējams par terorismu.
ZANE
Z
Tas drons jau ticamāk ir tālu aiz Latvijas robežām. Konkrētākas ziņas būs, kad pēc tām 90 stundām tas kādam uzkritīs uz galvas. Ja vien pirms tam nebūs notriecis kādu lidmašīnu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kavējas vilcieni Saulkrastu virziena līnijā

Piektdienas pēcpusdienā signalizācijas sistēmas traucējumu dēļ kavējas vilcieni Saulkrastu virziena dzelzceļa līnijā, liecina VAS Latvijas dzelzceļš (LDz) publiskotā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas