Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Precizēs soda piemērošanu par atrašanos publiskā vietā pārmērīgā reibumā

Saeima ceturtdien otrajā lasījumā atbalstīja likumprojektu Administratīvo sodu likums par pārkāpumiem pārvaldes, sabiedriskās kārtības un valsts valodas lietošanas jomā, kas paredz piemērot administratīvo sodu par atrašanos publiskā vietā tādā reibuma stāvoklī, kas traucē vai var traucēt sabiedrisko kārtību vai drošību.

Par šādu pārkāpumu piemēros brīdinājumu vai naudas sodu līdz 350 eiro.

Šāds pats sods tiks piemērots arī par alkoholisko dzērienu vai citu apreibinošo vielu lietošanu publiskā vietā, izņemot vietas, kur alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecību patērēšanai uz vietas atļāvusi pašvaldība vai Valsts ieņēmumu dienests.

Pašlaik Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā noteikts, ka sods tiek piemērots par atrašanos sabiedriskās vietās tādā reibuma stāvoklī, kas aizskar cilvēka cieņu. Paredzēts, ka LAPK zaudēs spēku līdz ar šodien atbalstītā likumprojekta un citu administratīvo sodu saistīto likumprojektu stāšanos spēkā 2020.gada 1.jūlijā. Par jauno likumprojektu Saeimai vēl būs jālemj galīgajā lasījumā.

Reizē Saeima šodien piekrita atbildīgās Juridiskās komisijas lemtajam neatbalstīt tieslietu ministra Jāņa Bordāna (JKP) rosinājumu valsts līmenī noteikt administratīvo sodu par publiskā vietā ar atvērtu vai vaļēju alkoholiskā dzēriena iepakojumu jebkādā vaļējā tarā. Komisijā skaidro, ka atbildīgās institūcijas norādījušas uz problēmām šādas iespējamās normas piemērošanā.

Bordāns vēstulē Juridiskajai komisijai cita starpā norādījis, ka vairākos pašvaldību, tajā skaitā Rīgas, saistošajos noteikumos jau ir paredzēts administratīvās atbildības regulējums par atrašanos publiskā vietā ar atvērtu alkoholiskā dzēriena iepakojumu.

Likumprojektā paredzēts arī sods par bijušās PSRS, bijušo PSRS republiku un nacistiskās Vācijas karogu, bruņoto spēku un likumības un kārtības uzturēšanas orgānu (represīvo iestāžu) izmantoto piederību identificējošo apģērbu (formas tērpu), kā arī šā apģērba elementu, kuru kopums (apģērba gabali, aksesuāri, atpazīšanas zīmes, kokardes, uzpleči, aprīkojums) pēc to vizuālā izskata nepārprotami ļauj identificēt minētos bruņotos spēkus vai represīvās iestādes, ģerboņu un himnas, nacistiskās svastikas, SS zīmju un padomju simbolu - sirpja un āmura līdz ar piecstaru zvaigzni - izmantošanu publiskā vietā, izņemot gadījumus, kad to izmantošanas mērķis nav saistīts ar totalitāro režīmu slavināšanu vai izdarīto noziedzīgo nodarījumu attaisnošanu vai tos izmanto izglītojošiem, zinātniskiem vai mākslinieciskiem mērķiem.

Par šādu pārkāpumu piemēros brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai līdz 350 eiro, bet juridiskajai personai - līdz 2900 eiro.

 

 

Top komentāri

hmmm
h
Visa tā ņemšanās ar alkohola lietošanu ir absurda saknē. Kritērijs ir cilvēka uzdedība. Ālēties, lauzt, uzmākties cilvēkiem, apsaukāties - tas viss ir huligānisms un tā nevar uzvesties nedz dzērumā nedz skaidrā. Savukārt ja cilvēks sēž parkā uz soliņa un klusiņām, pieklājīgi sūc aliņu - tā vispār nav nekāda problēma. Vēlreiz atkārtoju - huligānisms jau sen pats par sevi ir aizliegts. Mēs risinam faktiski neesošu problēmu.
VVZ
V
Tagad reāla situācija- man mājās ir izdzerta alkohola pudele. Es to nesu uz miskasti. Pēc likuma burta es šajā brīdī atrodos sabiedriskā ietā ar atvērtu alkohola pudeli, un mani menti var sodīt. Apelēšana pie menta godaprāta ir bezjēdzīga, jo šeit ir Latvija. Gribēju teikt tikai to, ka likumiem ir jābūt viennozīmīgi definētiem, taču tas tā nav. Un šis ir tikai viens piemērs.
Ezis
E
Bordāns laikam ir safārējies, esot politikā. Likās gudrāks. Vispār ļoti slikti, ka valsts iet policejiskas valsts virzienā. Tas pierāda deputātu mazo intelektu
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai ticēt skaļiem virsrakstiem par slavenībām?

Ziņa par slavenības nāvi, aicinājums izlasīt rakstu par nepatikšanām, kas skārušas vienu vai otru sabiedrībā pazīstamu cilvēku, jau ilgstošu laiku ir neatņemama krāpniecisku kampaņu sastāvdaļa. Iemes...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas