Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Saeima pieņem Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumprojektu

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumprojektu, ar kuru noteikta kārtība slimības ierobežošanai pēc ārkārtējās situācijas beigām.

Komisija noraidīja opozīcijas priekšlikumu no likumprojekta izslēgt nodaļu, kas regulē personu tiesību ierobežojumus.

Deputāti arī vienojās noteikt, ka likums būs spēkā tik ilgi, kamēr pastāvēs epidemioloģiskās drošības draudi saistībā ar Covid-19 infekcijas izplatību. Ministru kabinetam (MK) vismaz reizi trīs mēnešos būs jāsniedz Saeimai ziņojums par epidemioloģiskās drošības draudiem saistībā ar Covid-19 izplatību. Saeima atzīs likumu par spēku zaudējušu ar atsevišķu likumu.

Iecerēts, ka 9.jūnijā noslēgsies valstī 13.martā izsludinātā ārkārtējā situācijā. Jaunais likums ļaus valdībai elastīgāk rīkoties Covid-19 ietekmes mazināšanas jautājumā pēc ārkārtējās situācijas beigām.

No likuma mērķa izriet, ka ir jāatjauno vispārējā tiesiskā kārtība pēc ārkārtējās situācijas noteiktā termiņa beigām. Likums nosaka valsts institūciju darbības pamatprincipus un valsts institūciju un privātpersonu tiesības un pienākumus valsts apdraudējuma novēršanai un pārvarēšanai pēc ārkārtējās situācijas atcelšanas.

Likumā noteikts, ka publisko pasākumu, sapulču, gājienu un piketu organizatoriem pieteikumā pasākuma rīkošanai būs pienākums norādīt, kādā veidā pasākumā tiks nodrošināta epidemioloģiskā drošība un piesardzība.

Ar jauno likumu MK saglabās tiesības noteikt arī prasības un kārtību sociālās distancēšanās nodrošināšanai un vienlaicīgi pieļaujamo personu skaitu.

MK arī noteiktas pilnvaras Covid-19 infekcijas apdraudējuma kontekstā regulēt izglītības procesa organizēšanas nosacījumus un kārtību. Tāpat valdībai sniegta iespēja risināt izglītojamo ēdināšanai jau iepriekš piešķirto resursu atbilstošu novirzīšanu pakalpojuma nodrošināšanai, ja radušās korekcijas izglītības procesa organizēšanā.

Noteikts, ka pēc ārkārtējās situācijas beigām sociālās aprūpes centri varēs uzņemt jaunus klientus, ja tie spēs nodrošināt epidemioloģiskās drošības pasākumus.

Lai sekmētu epidemioloģisko drošību un nodrošinātu nepārtrauktu, prognozējamu individuālo aizsardzības līdzekļu un medicīnisko ierīču rezervju centralizētu iegādi institūciju vajadzībām arī pēc ārkārtējās situācijas beigām, bez īpaša tiesiska režīma izsludināšanas medicīnisko rezervju iepirkumus turpinās veikt Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centrs sadarbībā ar citām valsts institūcijām.

Likumā noteiktas arī citas prasības.

Ar šī likuma spēkā stāšanos spēku zaudēs likums Par valsts institūciju darbību ārkārtējās situācijas laikā saistībā ar Covid-19 izplatību.

Top komentāri

Erna
E
Kad tiks musdienam atbilstoss izbuvets cels Ligatne- Skujene- Silakrogs? Sis cels ir jaiztaisno un janoklaj ar betona vai alsfalta klajumu. Sodien ir 21.gs, bet “dizlatviesi” lielidamies tuepina uzturet grants celus kadu Riertumeiropa jau 100 gadu nav, jo to uzturesana ir dargaka ka asfalta noklasana, bet zagligajam banditiskajam rezimam jau tas ir izdevigi, var vairak nozagt. Si gada 4.maija visa Latvijas tauta redzeja, ka pie Brivibas pieminekla nolikt ziedus devas paris simtu garamgajeju.... tas liecina par 30 gadu Latvijas valstiskumu un atbalstu sim 30 gadu banditiskajam rezimam.
oma
o
Domāju, ka neesmu vienīgā, kam no šī atreferējuma nav ne mazākās saprašanas, kas tad notiks pēc 9.jūnija, kas jāievēro un kas nav jāievēro. Tādēļ laikam jāgaida, ka vismaz pirmo nedēļu policija ievāks pamatīgus sodus par likuma neievērošanu - jo nevar ievērot to, ko nezina, bet "likuma nezināšana neatbrīvo no atbildības"... Būs atkal jautri.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas