Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Saeimas Ārlietu komisija sasauc ārkārtas sēdi saistībā ar notikumiem Ukrainā

Saeimas Ārlietu komisija ceturtdien sasaukusi ārkārtas sēdi saistībā ar notikumiem Ukrainā, portālam Diena.lv apstiprināja komisijas vadītājs Ojārs Kalniņš (Vienotība). Sēde plānota patlaban Saeimā notiekošo tradicionālo ārlietu debašu pārtraukumā.

Daļa no šīs dienas ārpolitikas debatēm veltīta arī aktuālajiem notikumiem Ukrainā, kuras galvaspilsētu Kijevu trešdien pāršalca ziņas par pirmajiem bojā gājušajiem protestētājiem. Kalniņš debatēs sacīja, ka attiecībā uz Ukrainu Ārlietu komisija šodien ir sasaukusi ārkārtas sēdi, lai pārrunātu Latvijas iespējamo rīcību ar ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (Reformu partija). 

Samērā plaši notikumiem Ukrainā debatēs pievērsās Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica (Reformu partija). Notikumu ilustrēšanai viņa izmantoja vairāk nekā 50 gadus vecu Robēra Šūmaņa citātu: "Kā nedalāmu Eiropas daļu mēs uzlūkojam arī visus tos cilvēkus austrumos, kuriem ir vēlme mums pievienoties. Mēs ar lielu cieņu uzlūkojam viņu drosmi un uzticību, tāpat arī ciešanas un upurus. Mēs esam viņiem parādā vienotas un brālīgas Eiropas piemēru." Kalniņa-Lukaševica norādīja, ka lasot šos vardus varētu šķist, ka tos, ņemot vērā ziņu pārraides par asiņainām sadursmēm Kijevā, šajās dienās teikusi  kāda Eiropas Savienības amatpersona.

"Citāts liecina, ka Ukraina gluži tāpat kā Latvija kā nedalāma Eiropas sastāvdaļa tika uzlūkota jau tolaik, kad mūsu kontinentu vēl sadalīja "dzelzs priekškars". Mēs ar lielu cieņu uzlūkojam Ukrainas tautas drosmi un upurus. Šādi pēdējo dienu Kijevas notikumu kontekstā mēs šodien varētu pārfrāzēt Šūmaņa teikto. Es noteikti sagaidu ātru un nepārprotamu kopējo Eiropas Savienības reakciju uz nepiedodamajiem cilvēktiesību pārkāpumiem Kijevā," uzsvēra Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja.

Viņa uzsvēra: nedrīkst pieļaut, ka austrumu partnerības valstis neatgriezeniski attālinās no ES. "Iespējams, ir laiks pārdefinēt austrumu partnerības mērķus un piedāvājumu, kā arī veidot vairāku ātrumu politiku pārgrupējot partnerības valstis atkarībā no to vēlmes veidot padziļinātas attiecības ar ES. Latvijai ir, ko dot Austrumu partnerības valstīm - Ukrainai, Moldovai, Gruzijai, Armēnijai, Azerbaidžānai un Baltkrievijai, kā arī Centrālāzijas valstīm."

Arī ārlietu ministra uzrunā Saeimai nozīmīga vieta tika veltīta aktualitātēm Ukrainā. "Šajās dienās Kijevas ielās notiek sadursmes starp protestētājiem un tiesībsargājošām iestādēm, kas novedušas pie asinsizliešanas, kam esam izteikuši stingru nosodījumu. Ukrainas politiskai vadībai jādara viss iespējamais, lai atrisinātu politisko krīzi valstī miermīlīgā ceļā, iesaistot dialogā visas ieinteresētās puses." Situācijas eskalācijas gadījumā ministrs neizslēdza ES bargāku signālu un ierobežotas sankcijas. 

Kā ziņots, Latvijas Ārlietu ministrija jau paudusi stingru nosodījumu vardarbībai Ukrainā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas