Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Saeimas komisija vērtēs velosipēdu un elektroskrejriteņu vadītāju apliecību nepieciešamību pilngadīgām personām

Saeima šodien nodeva izskatīšanai Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā grozījumu Ceļu satiksmes likumā, ar kuriem paredzēts, ka pilngadīgām personām velosipēda vai elektroskrejriteņa vadīšanai transportlīdzekļa vadīšanas tiesības nebūs nepieciešamas.

Plānots, ka Satiksmes ministrija (SM) izstrādās izmaiņas regulēs elektroskrejriteņu dalību ceļu satiksmē. Iepriekš SM skaidroja, ka Latvijā populāri ir kļuvuši elektroskrejriteņi, bet pašreizējais normatīvais regulējums pietiekoši precīzi nenosaka noteikumus, kas būtu attiecināmi uz to dalību ceļu satiksmē.

Turklāt, palielinoties elektroskrejriteņu skaitam, pieaug arī riski satiksmes drošībai, īpaši gājējiem.

Ministrija norādīja, ka elektroskrejritenis ir piemērots galvenokārt izmantošanai tikai pilsētās, kur priekšroka jādod gājējiem un sabiedriskajam transportam. Prioritāri elektroskrejriteņu lietotājiem būtu jāizmanto velosipēdiem paredzētā infrastruktūra, taču atbilstošas infrastruktūras trūkums, ir iemesls, kādēļ ir vajadzīgs regulējums, kas ietvertu tiešas prasības elektroskrejriteņu iekļaušanai kopējā ceļu satiksmē.

Komisijai nodotais likumprojekts paredz, ka elektroskrejriteņus ceļu satiksmē drīkstēs izmantot no 14 gadu vecuma.

Vienlaikus, ja persona nav sasniegusi 18 gadu vecumu, lai vadītu elektroskrejriteni, tai jābūt iegūtām velosipēda vai jebkuras kategorijas transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām.

Tāpat likumprojekts paredz, ka ceļu satiksmē būs atļauts izmantot skrejriteņus ar konstruktīvo ātrumu līdz 25 kilometriem stundā. Turklāt ar elektroskrejriteni būs aizliegts pārvadāt kravu un pasažieri. Elektroskrejriteņa vadītājam alkohola koncentrācija asinīs nedrīkstēs pārsniegts 0,5 promiles.

SM sagatavotie grozījumi Ceļu satiksmes likumā paredz izmaiņas arī attiecībā uz velosipēda vadīšanu ceļu satiksmē.

Paredzēts, ka turpmāk velosipēda vadītāja apliecība būtu nepieciešama personām vecumā no 10 līdz 17 gadiem. Savukārt personām, kuras sasniegušas 18 gadu vecumu, velosipēda vai elektroskrejriteņa vadīšanai transportlīdzekļa vadīšanas tiesības nebūtu nepieciešamas.

 

Top komentāri

Pareizaissecinājums
P
Ja tiek uzskatīts, ka ceļu satiksmē var piedalīties bez satiksmes noteikumu zināšanu apliecinājuma... tad vajag atļaut to darīt arī automašīnu un motociklu vadītājiem. PS. PSRS pašās beigās es trīs gadus braucu bez tiesībām - nekādu problēmu! Nevienas avārijas! Tiesības ieguvu tikai tad, kad šoferu kursu maksa un naudas sods par braukšanu bez tiesībām izlīdzinājās.
Nomin RS !
N
Beidzot ! Braucot pa Rīgu jau 20 gadus, tiesības gan nav tikušas prasītas ne reizi. Pāris reižu gan ir likts iepūst alkometrā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas