Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Samazina pieļaujamo cilvēku skaitu privātos un publiskos pasākumos; plašāk būs jālieto sejas maskas

Turpinoties straujam saslimstības ar Covid-19 pieaugumam, tiks samazināts pieļaujamais cilvēku skaits privātos un publiskos pasākumos, kā arī būs plašāk jālieto sejas maskas, piektdien lēma valdība.

Privātos pasākumos pulcēšanās skaitu iekštelpās samazinās no 30 līdz desmit cilvēkiem, bet ārtelpās - no 300 līdz 100. Veselības ministrijā (VM) skaidro, ka lielā mērā Covid-19 izplatība notiek mājsaimniecībās, līdz ar to nepieciešams ierobežot privāto pasākumu norisi, lai novērstu Covid-19 izplatību no mājsaimniecības uz mājsaimniecību. Šis ierobežojums, kā arī šodien pieņemtās izmaiņas sejas aizsargmasku valkāšanas prasībā stāsies spēkā no rītdienas, 24.oktobra, savukārt pārējie ierobežojumi, par kuriem šodien lēma valdība, stāsies spēkā pirmdien - 26.oktobrī.

Tā kā Covid-19 izplatība notiek arī iekštelpās, proti, publisko pasākumu vai saimniecisko pakalpojumu sniegšanās vietās, no pirmdienas tiks samazināts cilvēku skaits, kas var pulcēties iekštelpās no 500 cilvēkiem uz 300 cilvēkiem.

Tāpat tiks paplašināta sejas masku lietošana sabiedriskās vietās, paredzot, ka tās lieto ne tikai vietās, kur netiek ierobežots cilvēku skaits, bet visās sabiedriskās vietās, tajā skaitā arī tur, kur cilvēki atrodas fiksētās, personalizētās sēdvietās. Maskas būs jālieto gan saimniecisku, gan publisku pakalpojumu sniegšanas vietās.

Publiskie pakalpojumi tiek sniegti valsts un pašvaldības institūciju funkciju un uzdevumu veikšanai vai privātpersonu dažādu veidu pakalpojumu sniegšanai personām, tajā skaitā sociālās palīdzības, sociālo pakalpojumu vai veselības aprūpes jomā. Tas nozīmē, ka sejas maskas būs jālieto, gan saņemot pakalpojumus pašvaldību iestādes, gan valsts iestādēs.

Tiek paredzēts, ka sejas maskas varēs nelietot vietās, kur to lietošana nav iespējama, piemēram peldbaseinos, akvaparkos, pirtīs un tamlīdzīgās vietās, kā arī skaistumkopšanas pakalpojumu sniegšanas vietās, kur tiek veiktas procedūras sejai.

Prasība par masku lietošanu neattiecas arī uz sabiedriskās ēdināšanas vietām, piemēram, kafejnīcām un bāriem, kur personas ēd un lieto dzērienus, tomēr maskas ir jāvalkā personālam. Tāpat prasība par obligātu masku lietošanu neattiecas uz izglītības iestādēm.

Savukārt darba vietās, kur netiek sniegti pakalpojumi klātienē, piemēram, birojos, darba devējam ir jāizvērtē, vai ir iespējams nodrošināt epidemioloģisko prasību īstenošanu, piemēram, divu metru distanci starp darbiniekiem, un jālemj, vai sejas masku valkāšana ir nepieciešama.

Tā kā tiek prognozēts, ka līdz 6.novembrim netiks panākts pietiekams rezultāts, lai novērstu nekontrolētu Covid-19 izplatību sabiedrībā, šobrīd pienākumam lietot sejas maskas sabiedriskās vietās netiek noteikts terminēts laiks. Pienākumu lietot mutes un deguna aizsegus varēs pārtraukt, kad tiks novērsta nekontrolēta Covid-19 izplatība sabiedrībā, skaidroja VM.

Vienlaikus tiks mainīts otrdienas valdības lēmums, nosakot, ka tiem, kas ir pārslimojuši Covid-19, sejas aizsargmaskas tomēr būs jāvalkā.

Sejas aizsargmaskas būs jālieto arī publiskos pasākumos - muzejos, bibliotēkās, kultūras centros, izstāžu zālēs, brīvdabas estrādēs, reliģisko darbību veikšanas vietās, teātros, koncertzālēs, kinoteātros, kongresu un konferenču centros un ar minētajām vietām saistītajās ārtelpās, ja pasākuma laikā apmeklētāji atrodas fiksētās, personalizētās sēdvietās. Arī fiksētās sēdvietās esošām personām būs jālieto mutes un deguna aizsegs, ja vien uz tām neattiecas izņēmumi.

Tāpat tiks ierobežota bērnu izklaides pasākumu norise, aizliedzot tādus pakalpojumus lielveikalos, slidotavās, bērnu rotaļu laukumos, kā arī citās saimniecisko pakalpojumu sniegšanas vietās, piemēram, akvaparkos vai batutu parkos. Minētie ierobežojumi attiecas uz bērniem speciāli paredzētu izklaides pasākumu organizēšanu, bet nevis uz tādu pakalpojumu sniegšanu, kas paredzēta gan pieaugušajiem, gan bērniem, proti, ir atļauta tādu vietu kā akvaparku darbība.

Kā ziņots, jau 17.oktobrī tika ieviesta virkne ierobežojumu, tomēr piektdien Veselības ministrijas sagatavoto noteikumu grozījumu anotācijā tika norādīts, ka ieviestie ierobežojumi nav devuši gaidīto efektu un slimības izplatība turpina strauji pieaugt.

pievienota 7. un 8.rindkopa

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas