Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +2 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Sanācijas darbus Inčukalna gudrona dīķī varētu atsākt rudenī

Tiek prognozēts, ka jau septembrī vai oktobrī varēt noslēgt līgumu ar kādu no uzņēmumiem, lai tiktu veikts Inčukalna sērskābā gudrona dīķu sanācijas darbu otrais posms, kam arī pieejami vairāk nekā 24,8 miljoni eiro Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzekļu.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (NA) otrdienas rītā intervijā Latvijas Radio atzina, ka Valsts vides dienestam (VVD) vēl jāizvērtē, kurš no diviem uzņēmumiem, proti, pilnsabiedrība Inčukalns Eko vai AS A.C.B., tiks izraudzīts par minēto sanācijas darbu veikšanu.

Tomēr ministrs bija cerīgs, ka līgums ar kādu no uzņēmumiem tiks noslēgts jau septembrī vai oktobrī, jo īpaši kavēties ar sanācijas darbiem nevajadzētu. 

"Es ceru, ka nesekos konkursa apstrīdēšana, jo mums ir divi uzņēmumi, kuri ir gatavi minētos darbus veikt profesionāli," piebilda Gerhards.

LETA jau ziņoja, ka 13.martā VVD aicinājis pilnsabiedrību Inčukalns Eko un AS A.C.B. sagatavot savus tehniskos un finanšu piedāvājumus Inčukalna sērskābā gudrona dīķu sanācijas darbu otrajam posmam. Šā gada 6.janvārī tika saskaņoti vērtēšanas kritēriji un dienestam ir pārliecība, ka izdodies saņemt Eiropas Savienības (ES) finansējumu projekta otrajam posmam, kā arī netiks zaudēts pirmā posma finansējums.

Lai panāktu augsnes, grunts, pazemes un virszemes ūdeņu kvalitātes uzlabošanu, kā arī atjaunotu vides kvalitāti un novērstu iedzīvotāju veselības apdraudējumu, sanācijas darbu turpināšanai Inčukalna sērskābā gudrona dīķos no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) pieejami vairāk nekā 24,8 miljoni eiro, aģentūru LETA informēja Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA).

CFLA ir nosūtījusi uzaicinājumu Valsts vides dienestam (VVD) sagatavot projekta iesniegumu, lai turpinātu un pabeigtu piesārņoto vietu sanāciju, kas uzsākta Eiropas Savienības fondu 2007.-2013.gada plānošanas periodā.

Specifiskā atbalsta ietvaros ir atbalstāmas darbības, no kurām finansējuma saņēmējs negūst ieņēmumus: piesārņoto teritoriju sanācija, likvidējot piesārņojuma avotus, atsūknējot un attīrot piesārņotos pazemes ūdeņus, rekultivējot piesārņotās teritorijas, kā arī utilizējot vai apglabājot sanācijas procesā izņemto piesārņojumu. Paredzēts, ka līdz 2023. gada nogalei kopējā atjaunotās zemes platība būs 2,5 hektāri.

Specifiskā atbalsta īstenošanai plānotais kopējais attiecināmais finansējums ir līdz 29 257 750 eiro, tai skaitā ERAF finansējums - 24 869 088 eiro un valsts budžeta finansējums līdz 4 388 662 eiro.

Uzņēmēju piedāvājumu līgumsumma nedrīkstēja pārsniegt jau iepriekš noteiktos 25 miljonus eiro.

Patlaban dīķi ir nosegti ar divus milimetrus biezu pārklājumu, kas nodrošina, lai piesārņojuma apmērs nepalielinātos.

Jau ziņots, ka, rodoties nesaskaņām starp VVD un iepriekšējo darba izpildītāju Skonto būve, tika apdraudēta Inčukalna gudrona dīķu sanācijas projekta īstenošana. Uzņēmums paziņoja, ka par pašreizējiem līdzekļiem darbu pabeigt nav iespējams, savukārt VVD atteicās piešķirt papildu līdzekļus. Tā vietā VVD lauza līgumu ar darbu izpildītāju un lika pamest projekta īstenošanas vietu.

Sākotnēji sanācijas darbu termiņš bija 2015.gada nogale, taču tagad tas pagarināts līdz 2022.gadam.

Top komentāri

Latvija miljonāru valsts
L
Jau 27 gadus septembrī te notiek gudrona dīķu tīrīšanas sākšana. Vai kāds ir izrēķinājis cik miljonu pa šiem gadiem nonākuši tīrītāju kabatās. Gudrona dīķi - Valsts izkāšanas shēma.
Tile
T
Kartejais pieradijums tam, ka viens slinks, debils, nespejigs idiots ienem ministra amatu tikai tamdel, ka vins pieder kadai partijai, soreiz sis ir LNNK loceklis Gerherds, kurs nav spejigs apsaluti neko darit, bet aiznem Vides ministrs amatu tikai tadel, ka si ministrija ir iedalita LNNK. Cik ilgi si idiotiska, debila prakse kada Latvija ir pedejos 27 gadus, vel turpinasies, kada par ministriem liks ikvienu idiot, stulbeini, nespejnieku ar piederibu kadai partijai? Vai tad tas nav pazemojums visai latvieus tautai, ka sie idioti ministri, ieredni, kuri sanem milzu algas, pasi sev ir iedalijusi visa veida privlegijas, nav spejigi iznicinat, sadedzinat so gudronu diku atkritumus? ES ir iedalijusi desmitiem milijonu eiro, lai sie gudronu diku atkritumi tiktu sadedzinat, 100% iznicinati, tacu, paklida pat tada runa, ka Latvijas "izcilibnieki" idioti ministri, ieredni esot izplanojusi sos atkritumus kaut kur norakt, lai ietaupitu it ka naudu, protams, lai sevi premetu.
nor
n
Gudrons jāsaglabā.Būs kur politiķus slīcināt.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas