Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

SEB banka: Baltijas mājsaimniecību dzīves apstākļi turpina uzlaboties

Igaunijā un Latvijā 97%, bet Lietuvā 89% no visiem mājokļiem pieder privātajam sektoram, t.i. galvenokārt mājsaimniecībām, liecina jaunākais SEB Baltijas mājsaimniecību apskats. Savukārt, Eiropas Savienības valstīs vidējais rādītājs ir tikai 71%. 

Atšķirībā no citām ES valstīm, Latvijā, Lietuvā un Igaunijā ir vidēji vairāk mājsaimniecību, kas dzīvo dzīvokļu namos. Latvijā ir visvairāk dzīvokļos mītošu iedzīvotāju – 65,4%, savukārt Lietuvā vismazāk - 57%. Tomēr arī Lietuvas rādītājs būtiski pārsniedz ES vidējo rādītāju - 41,8%. 

Visās Baltijas valstīs ir vērojama mērena tendence pārcelties no daudzdzīvokļu mājokļiem uz privātmājām, tomēr daudzdzīvokļu namos dzīvojošo skaits ievērojami pārsniedz ES vidējo rādītāju. Lai gan Baltijas valstīs mājsaimniecībām pēdējos gados ir izdevies palielināt savu apdzīvojamo platību, tā joprojām ir mazāka kā Rietumeiropā, kur vidējais rādītājs veido aptuveni 40 kvadrātmetrus. Igaunijā šis rādītājs sasniedz 30 kvadrātmetrus, bet Latvijā un Lietuvā – 27 kvadrātmetrus.

SEB bankas Igaunijā mājsaimniecību eksperte Trīna Messima: „Lai uzlabotu dzīvošanas apstākļus -  pāceltos no dzīvokļiem uz privātmājām un palielinātu apdzīvojamo platību, mājsaimniecībām visās Baltijas valstīs noteikti ir vairāk jāiegulda mājokļos. Investīciju rādītājs, kas uzrāda ienākumu apjomu, kas tiek ieguldīts dzīvošanai paredzētā nekustamā īpašumā, Latvijā un Lietuvā ir bijis ievērojami zemāks kā vidēji ES – 2010. gadā tas bija attiecīgi 3,8% un 3,5%, kamēr ES tas bija vidēji 8,3%. Igaunijā investīciju rādītājs ekonomiskās izaugsmes laikā pārsniedza ES vidējo rādītāju, 2006. gadā sasniedzot 17,6 %, bet, sākoties ekonomiskajai lejupslīdei, tas nokritās nedaudz zem ES vidējā rādītāja. Latvijā šis rādītājs sasniedza augstāko virsotni 2007.gadā - 8,2%, bet Lietuvā - 2008.gadā ar 6,2%.”

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas