Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Šī gada Krusta ceļa caurvijošā tēma ir atstumtība

Jau trīspadsmito reizi Vecrīgas ielās Lielajā Piektdienā, 19. aprīlī, norisināsies par tradīciju kļuvušais ekumeniskais Krusta ceļš, kas ik gadu vieno ap 2000 dažādu konfesiju un reliģisko pārliecību, atšķirīgu sociālo pieredžu un tautību cilvēkus. Tas nozīmē, ka gājienā aicināti piedalīties visi kristieši, arī cilvēki, kuri vēl ir tikai ceļā uz ticību.

Šī gada Krusta ceļa centrālā tēma ir atstumtība, ko ikviens ir piedzīvojis personiskā līmenī jau bērnībā. Nespējot un nezinot, kā uz to neitrāli reaģēt, neapzinātā veidā atstumtības sekas katrs cilvēks kaut kādā veidā parāda savu vistuvāko atgrūšanā caur vārdiem, attieksmēm, izturēšanās veidu, arī attiecību šķiršanu, abortiem, arī bērniem, kuri tiek ievietoti bērnu namos. Turklāt neatrodot veidu, kā sevi pieņemt, kā atklāt sevī vērtību, daļa no sabiedrības locekļiem pieļauj vieglākas vai smagākas kļūdas, attiecīgi vēlāk nokļūstot dažādās pāraudzināšanas iestādēs, zaudējot savas mājas un citos veidos.  Ikviens cilvēks ir aicināts uzņemties atbildību, lai neviens no apkārtējiem nepiedzīvotu atraidījumu atstumtību un kaunu par sevi.

Katrai apstāšanās vietai - stacijai būs veltīta apakštēma. Pārdomājot tādas apakštēmas kā sevis vainošana, nevērība, meli un manipulācija,  mazvērtība, seksuālā vardarbība, norobežošanās no atšķirīgā, kā arī dusmas, kauns un bailes, ikviens tiks aicināts rast individuālu un sabiedrības ceļu no atstumtības caur pieņemšanu uz mīlestību. Dažādi jomu sabiedrības pārstāvji dalīsies personiskajos stāstos. Par piedzīvoto kaunu un atstumtību, cīnoties ar alkoholismu, un par to, kā Dievs no tā dziedinājis, stāstīs Kaspars. Četru bērnu māmiņa Aija liecinās par seksuālās vardarbības un dziedināšanu no tas sekām savā dzīvē, aktieri Rēzija Kalniņa un Ģirts Ķesteris padalīsies par to, kā viņi ir izjutuši mazvērtību. Viņu dzīvesstāstiem pievienosies arī citi, kuri Krusta ceļā liecinās par savās dzīvēs pieredzēto atstumtību un to, kā Dievs palīdzējis viņiem rast ceļu uz pieņemšanu, piedošanu un dziedināšanu. Bijušie ieslodzītie pastāstīs par savu atstumtības pieredzi, izejot no cietuma.

Krusta ceļa garīgās pārdomas vadīs Romas Katoļu baznīcas arhibīskaps Zbigņevs Stankevičs, mācītājs Krists Kalniņš, māsa Sofija, priesteris Arnis Maziļevskis, mācītājs Linards Rozentāls, Latvijas baptistu savienības bīskaps Kaspars Šterns un Latvijas Evaņģēliski Luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags.

Krusta ceļa tēma balstās uz Svēto Rakstu fragmentu: "Manas žēlabas Dievs pārvērtis dejā" (Ps 30:12), kas atklāj to, ka pēc visām grūtībām, tās izturot, ikvienam tiek dāvāts iepriecinājums un pārveidota dzīve.

Ekumeniskais Krusta ceļš sāksies plkst.12 laukumā starp Svētā Jēkaba katedrāli un Saeimu, bet noslēgsies Doma laukumā. Kopējais maršruts iekļaus šādas apstāšanās vietas hronoloģiskā secībā: Svētā Gara Tornis Pils laukumā, Jēkaba laukums, Basteja kalns, Brīvības piemineklis, Līvu laukums, Doma laukums.

Ekumeniskajam Krusta ceļam Vecrīgā tiks nodrošināta video tiešraide, ko būs iespējams vērot Facebook kontā Ekumeniskais Krusta ceļš, kā arī YouTube kontā Katoļu mediju centrs. Radio Marija Latvija (RML) gan FM viļņos un aplikācijā, gan mājaslapā www.rml.lv nodrošinās pasākuma audio tiešraidi ar komentāriem. RML mājas lapā audio formātā būs iespēja sekot līdzi Krusta ceļam arī angļu valodā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Amerikāņu kruīza ceļotāji atgriežas Baltijas jūrā

“Šis bijis grūts laiks Baltijas jūras reģionam, bet ir cerības, ka pakāpeniski atkal atgriezīsimies pie augšupejošas tendences, kā tas bija pirms pandēmijas un Krievijas sāktā kara sākuma Ukrainā”...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas