Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Slimnīcu biedrība aicinās Saeimas frakcijas atbalstīt pieļaujamo virsstundu skaita palielināšanu mediķiem

Latvijas Slimnīcu biedrība šīs nedēļas beigās vērsīsies pie Saeimas frakciju vadītājiem ar lūgumu atbalstīt pieļaujamo virsstundu skaita palielināšanu mediķiem, aģentūrai LETA sacīja biedrības vadītājs Jevgēņijs Kalējs.

Viņš uzsvēra, ka Slimnīcu biedrība skaidros frakciju vadītājiem, kas notiks, ja Saeimas deputāti neatbalstīs priekšlikumu palielināt pieļaujamo virsstundu skaitu. "Ja viņi to neizdara līdz janvārim, tad faktiski pēc Darba likuma slimnīcas varēs strādāt 20 dienas mēnesī, bet 10 dienas tās būs jātaisa ciet," apgalvoja Kalējs.

Pēc viņa paustā, aizvadītajā nedēļā notikusi slimnīcu vadītāju tikšanās, kurā runāts par to, kas notiek gadījumā, ja pieļaujamo virsstundu skaita palielināšana netiek atbalstīta, proti, tika runāts par principiem, pēc kādiem atsevišķās slimnīcās tiks slēgtas uzņemšanas nodaļas un traumpunkti. Ja visas slimnīcas nodaļas aiztaisa vienlaicīgi, tad pakalpojums tiek pilnībā bloķēts, piebilda biedrības vadītājs.

Viņš norādīja, ka patlaban Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā piedāvātais priekšlikums dubultot Darba likumā pieļauto virsstundu skaitu mediķiem ļautu nodrošināt slimnīcu darbību esošajā apmērā, vienlaikus svarīgi, ka saistībā ar šo lēmumu tiek nodrošināts arī virsstundu apmaksai nepieciešamais finansējums 19 miljonu eiro apmērā.

Vienlaikus Kalējs uzsvēra, ka arvien straujāk tuvojas nākamā gada sākums, turklāt arī decembrī pēdējā darba diena ir 22.decembris, tāpēc laika, lai pieņemtu nepieciešamās izmaiņas, ir ļoti maz. Svarīgi, lai grozījumi tiktu pieņemti steidzamības kārtā, piebilda Kalējs.

Jau ziņots, ka Saeimas Sociālo un darba lietu komisija plāno līdz 2022.gadam palielināt pieļaujamo virsstundu skaitu mediķiem, liecina šīs dienas komisijas balsojums par periodu, līdz kuram pieļaut mediķiem lielāku virsstundu skaitu nekā paredz Darba likums.

Kā komisijas sēdē sacīja deputāte, veselības ministre Anda Čakša (ZZS), Veselības ministrijas piedāvājums paredz atļaut mediķiem strādāt 16 virsstundas nedēļā, kas ir divreiz vairāk nekā to paredz Darba likums.

Deputāti šodien vēl nebalsoja par konceptuālu priekšlikuma atbalstu, kā arī par likumprojekta steidzamības noteikšanu, jo bija nepieciešams vienoties par periodu, līdz kuram tiks palielināts pieļaujamo virsstundu skaits mediķiem, kā arī redakcionāli precizēt priekšlikumu.

Vienlaikus, runājot par termiņa noteikšanu, Saeimas komisija vienbalsīgi balsoja par trīs gadu periodu, kurā tiek palielināts pieļaujamo virsstundu skaits.

Saruna par virsstundu skaita palielināšanu saistīta ar to, ka Latvijas Slimnīcu biedrība nākusi klajā ar brīdinājumu par iespējamu ārkārtas situāciju slimnīcu sektorā no nākamā gada 1.janvāra saistībā ar cilvēkresursu trūkumu un virsstundu skaita ierobežojumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas