Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Spēkā stāsies būtiskas izmaiņas partiju finansēšanas likumā

Saeima 2017.gada 26.oktobrī galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā, kuru izstrādē piedalījās Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), portālu Diena.lv informēja KNAB.

Grozījumu galvenie mērķi: 

1) nodrošināt samērīgus valsts budžeta finansējuma izmaksas politiskajām partijām pārtraukšanas vai apturēšanas noteikumus, 
2) novērst individuālu fizisku personu iespējamu neatļautu iesaistīšanos ziedošanas starpniecībā politiskajām organizācijām, atvēlot ziedojumam visus savus legāli gūtos ienākumus, 
3) nodrošināt jaunās inovatīvas politisko partiju finanšu datu bāzes (turpmāk – Elektroniskā datu ievades sistēma) ar automātiskās ievadīšanas sistēmu ieviešanu.

Priekšlikumu izstrādes gaitā KNAB konstatēja, ka spēkā esošās sankcijas par Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma 7.4 panta pārkāpumiem ir nesamērīgas ar pārkāpuma smagumu. Šobrīd, konstatējot pārkāpumus iepriekš minētā likuma pantā noteikto valsts budžeta līdzekļu izlietojumā, ja KNAB lēmums ir stājies spēkā, KNAB nav izvēles tiesību un tam ir  jāpieņem lēmums par valsts budžeta finansējuma turpmāku pārtraukšanu neatkarīgi no pārkāpuma smaguma, pat, ja pretlikumīgi ir izlietots valsts budžeta finansējums 0.01 euro apmērā. 

Likuma grozījumi, kas stāsies spēkā 2017.gada 1.decembrī paredz, ka valsts budžeta finansējuma turpmāka izmaksa uz vienu gadu tiks pārtraukta gadījumā, ja tiks atklāta neatbilstoša piešķirtā valsts budžeta finansējuma izmantošana vairāk kā 10 % apmērā no pārbaudāmajā gadā kopējā piešķirtā valsts budžeta finansējuma attiecīgai politiskai partijai un lēmums būs stājies spēkā. 

KNAB, veicot ziedojumu atbilstības normatīvo aktu prasībām pārbaudes, secināja, ka apmēram par  ¼ daļu no politisko partiju saņemtajiem dāvinājumiem (ziedojumiem) pastāv pamatotas šaubas par to izcelsmes avotu atbilstību likumam, jo fiziskas personas noziedo lielāko daļu no saviem ienākumiem, kuri tiek gūti ziedojuma (dāvinājuma) veikšanas gadā un iepriekšējos divos gados.

Likuma grozījumi, kas stāsies spēkā 2018.gada 1.janvārī, paredz, ka fiziskas personas drīkst veikt dāvinājumus (ziedojumus), iemaksāt biedru naudas un iestāšanās naudas no saviem ienākumiem, bet šo dāvinājumu (ziedojumu), biedru naudu un iestāšanās naudu kopējais apmērs nedrīkstēs pārsniegt 30 % no šo personu iepriekšējā kalendārajā gadā gūtajiem ienākumiem.

Atbilstoši šobrīd spēkā esošajai likuma redakcijai, politiskās partijas atskaites iesniedz KNAB papīra formā vai  elektroniski, ja tām ir drošs elektroniskais paraksts. 

Likuma grozījumi, kas stāsies spēkā 2019.gada 30.jūnijā paredz, ka politiskā organizācija (partija) paziņos KNAB par iestāšanās naudām, biedru naudām un saņemtajiem un atpakaļ pārskaitītajiem (atdotajiem) dāvinājumiem (ziedojumiem) un vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarāciju un gada pārskatu, izmantojot Elektronisko datu ievades sistēmu. 

Elektronisko datu ievades sistēmas mērķis ir elektronizēt politisko partiju dokumentu un atskaišu iesniegšanu, tādējādi atvieglojot politisko partiju iesniegtās informācijas par savu finansiālo darbību izmantošanu dažādos griezumos, kā arī šīs informācijas apstrādes un publicēšanas procesu. Politiskām partijām vienlaikus līdz ar jaunās datu bāzes ieviešanu tiks samazināts administratīvais slogs atskaišu iesniegšanā un politiskās partijas varēs ātrāk saņemt informāciju par ziedojumu neatbilstībām normatīvo aktu prasībām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas