Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

SPKC: Covid-19 pacientu vārdus pašvaldībām izsniegt nedrīkst

Datus par Covid-19 inficētājiem Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) var izsniegt tikai Veselības inspekcijai (VI) un Valsts policijai, tāpēc tik konkrētu informāciju kā cilvēku vārdus nav iespējams nodot pašvaldībām, trešdien videokonferencē pavēstīja SPKC direktore Iveta Gavare.

Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Gints Kaminskis videokonferencē norādīja, ka pašvaldībām ir būtiski saņemt konkrētu informāciju par Covid-19 pacientiem, turklāt visu informāciju līdz šim tās ir saņēmušas lēni un nepilnīgi. Pēc viņa teiktā, šāda informācija vietvarām būtu nepieciešama, lai pasargātu Sociālo dienestu un Bāriņtiesu darbiniekus, kas dodas pie ģimenēm, kā arī, lai nodrošinātu ar Covid-19 slimo personu "nesaskaršanos" ar apkārtējiem.

Tomēr SPKC direktore skaidroja, ka patlaban nav neviena normatīvā dokumenta, kurā būtu teikts, ka šāda informācija - līdz uzvārdam -būtu jādod pašvaldībām. "Šobrīd, ja mēs runājam par konkrētiem uzvārdiem, šāda informācija ir tikai Valsts policijai un Veselības inspekcijai," piebilda centra direktore.

Lai gan SPKC būtu gatavi sniegt šādu informāciju pašvaldībām, ja parādītos attiecīgi nosacījumi, kas atļautu centram to darīt, Gavare uzsvēra, ka patlaban visur ir jāievēro pastiprināta dezinfekcija, neatkarīgi no apstākļiem, ņemot vērā, ka kopš 25.marta Latvijā notiek nekontrolēta Covid-19 izplatība.

"Tā nav mūsu iegriba vai neiegriba sniegt vārdus ar uzvārdiem, jo infekcijas ķēdi var pārraut, nezinot uzvārdus," uzsver Gavare.

Vienlaikus SPKC direktore klāstīja, ka jau ir parādījušās vairākas sūdzības par to, kā policija izmanto šos datus. Pēc viņas teiktā, šādas sūdzības ir saņēmusi Veselības ministrija, Valsts prezidenta kanceleja un SPKC.

Savukārt VI vadītāja Indra Dreika klāstīja, ka līdz šim no pašvaldībām nav saņemti argumentēti pamatojumi, kāpēc personu dati būtu jāizsniedz, un pašlaik sensitīvu datu aizsardzību nodrošina likums.

Pēc Dreikas teiktā, Lieldienu brīvdienās daudzi Covid-19 slimnieki saskārušies ar pazemojošām situācijām, kad pat vairākas reizes dienā pie viņu mājām ieradušies policijas darbinieki un, piemēram, likuši iznākt pie loga. Viņasprāt, šādas situācijas nav ne ētiskas, ne pamatotas, un liek justies slikti, turklāt saslimušie tādējādi tiek identificēti no kaimiņu puses.

"Pašvaldības, esat mierīgas, situācija tiek kontrolēta," pauda Dreika, piebilstot, ka vēl pastiprinātāka uzmanība sasirgušajiem nav nepieciešama, turklāt personas arī norādījušas, ka nav nepieciešama vietvaru palīdzība.

Komentējot jautājumu par bāriņtiesām un sociālajiem darbiniekiem, VI vadītāja stāstīja, ka Covid-19 slimniekiem un kontaktpersonām jebkurš atnācējs ir jāinformē par savu saslimšanu vai statusu, un šo iestāžu darbiniekiem nav jāuztraucas.

Jau ziņots, ka pēdējā diennaktī Covid-19 apstiprināts deviņiem iedzīvotājiem, tādējādi līdz šim infekcija konstatēta 666 cilvēkiem.

Iepriekšējā diennaktī veikti 878 izmeklējumi personām ar aizdomām par saslimšanu ar Covid-19, kamēr Latvijā līdz šim veikti 29 896 izmeklējumi.

Pēdējās diennakts laikā arī stacionēti divi Covid-19 pacienti, tomēr kopumā slimnīcās ievietoti ir 46 inficētie, no kuriem 43 ar vidēju slimības gaitu, bet trīs pacienti ar smagu slimības gaitu.

Kopumā līdz šim bijuši astoņi pacienti ar smagu slimības gaitu, savukārt no stacionāra izrakstīti ir 44 pacienti.

Kopumā Latvijā līdz šim miruši pieci pacienti, kas bija inficējušies ar Covid-19 infekciju, par vēl diviem cilvēkiem, kuri miruši ārpus stacionāra, SPKC gaida pataloganatoma slēdzienu, lai noteiktu nāves cēloni.

 

Top komentāri

reptilis
r
Es domāju ,ka šis liekēžu kantoris ir jālikvidē,jo šitie pārcentīgie ierēdņi nesaprot,ka mēs nedzīvojam viduslaikos un nevienu slimnieku uz sārta neliks,bet vienkārši zinās ,kur apiet ar līkumu..un ,kuri nedrīkst vazāties apkārt. Ir ārkārtas situācija,bet šie ar prātu apdalītie ierēdņi darbojas un savas stulbības gvelž,kā normālos apstākļos.
Krējums Saldais
K
"SPKC: Covid-19 pacientu vārdus pašvaldībām izsniegt nedrīkst...". . . . Adreses var? :)
prokurors Vioriks
p
man vaig dīleru vārdus, a to visi kaukur pazuduši
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas