Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

SPKC: Vairākās Eiropas valstīs ievērojami pieaug saslimstība ar Covid-19

Šobrīd vairākās Eiropas valstīs, izņemot Latviju, ievērojami pieaug saslimstība ar Covid-19, aģentūru LETA informēja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāve Ilze Arāja.

Latvija šobrīd saslimstības ziņā ieņem 22.vietu visu Eiropas valstu vidū, atzīmē SPKC.

Saskaņā ar Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra datiem, kas tiek aprēķināti, vadoties pēc cita populācijas datu avota, nekā SPKC, saslimstības 14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju Latvijā patlaban ir 351,0 gadījumi, kamēr pirms nedēļas tas bija 380,5. Tikmēr Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Ekonomikas zonas vidējais rādītājs pieaudzis līdz 506,15 gadījumiem, kamēr vēl nedēļu iepriekš tas bija 489,3.

Šīs nedēļas laikā Latvijas kaimiņvalstī Igaunijā 14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju aizvadītās nedēļas laikā samazinājies no 1364,1 līdz 1007,3, tādējādi Igaunija vairs nav Eiropas valsts ar augstāko 14 dienu kumulatīvo rādītāju uz 100 000 iedzīvotāju. Lietuvas rādītājs savukārt pieaudzis līdz 389,1, bet vēl nedēļu iepriekš tas bija 312,1.

Šobrīd daļā ES valstu, tostarp Latvijā, tiek novērots saslimstības ar Covid-19 samazinājums. SPKC vērtējumā, tas saistīts ar vairākām brīvdienām un svētku dienām, tomēr būtu jāturpina sekot situācijai, kā tā attīstīsies tuvākajās dienās. Vienlaikus 17 ES valstīs ir saslimstības pieaugums, bet 12 valstīs, tostarp Latvijā, ir samazinājums.

Pēdējie saņemtie dati par sekvencēšanas rezultātiem Latvijā, liecina, ka Lielbritānijas koronavīrusa celms ir atrodams aptuveni 70% paraugu.

Turklāt konstatēts vēl viens Dienvidāfrikas paveida saslimšanas gadījums, kur atklāti divi saslimušie, bet tie nav saistīti ar iepriekš atklāto uzliesmojumu. Veicot atkārtotu aptauju, neesot gūta pārliecība par inficēšanās apstākļiem. Tas SPKC ieskatā apstiprina, ka minētie paveidi ir ar izteiktāku infekciozitāti un inficēties var ne tikai ģimenes lokā vai darba vietā, bet arī sabiedrībā.

Šobrīd Latvijā ir vidēji 23 līdz 29 inficēšanās gadījumi nedēļā, kas saistīti ar ierašanos no ārvalstīm, turklāt pēdējo divu nedēļu laikā septiņi cilvēki inficējušies Ēģiptē.

SPKC joprojām nerekomendē doties ārvalstu ceļojumos, jo citu valstu apmeklējums ir uzskatāms kā paaugstināta riska faktors - atsevišķās valstīs novērojams ne tikai saslimstības pieaugums, bet arī cirkulē citi vīrusa paveidi, kas šobrīd Latvijā vēl nav reģistrēti.

Savukārt, ja nepieciešams doties uz ārvalstīm, tad atgriežoties desmit dienas jāievēro stingri pašizolācijas pasākumi un jānovēro veselība. Ja parādās saslimšanas simptomi, jāveic Covid-19 tests un jāsazinās ar ģimenes ārstu, lai lemtu par turpmāko rīcību.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas