Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Tiesa liek LTV nodrošināt LRA premjera amata kandidāta dalību debatēs

Administratīvā rajona tiesa ir apmierinājusi politisko partiju apvienības Latvijas Reģionu apvienība (LRA) pagaidu aizsardzības lūgumu un uzlikusi VSIA LTV pienākumu nodrošināt partijas premjera amata kandidāta dalību piektdienas vakara premjera kandidātu debatēs, aģentūrai LETA pavēstīja Administratīvās rajona tiesas Rīgas tiesu nama pārstāve Ilze Butkus.

LRA vērsās tiesā ar mērķi panākt tās Ministru prezidenta amata kandidāta iekļaušanu LTV1 premjera kandidātu debatēs, jo LTV noteica, ka debatēs piedalīsies tikai to politisko spēku pārstāvji, kas saskaņā ar pētījumu centra SKDS aptauju par 2018.gada jūliju ir pārsnieguši 2% reitinga robežu, skaidroja tiesā.

Tiesa savā saīsinātajā lēmuma pirmšķietami atzina, ka LTV ir rīcības brīvība noteikt priekšvēlēšanu raidījumu norises kārtību un sadalīt raidlaiku starp politiskajām partijām. Tas nozīmē, ka katrai politiskajai partijai piešķiramais raidlaiks var būt atšķirīgs, ievērojot tās nozīmīgumu un aktualitāti vēlētāju vidū.

LTV kā kritēriju ir izvēlējusies tieši politisko partiju aktualitāti un nozīmīgumu vēlētāju vidū. Tiesa atzina izvēlēto kritēriju par pieļaujamu. Vienlaikus tiesa secinājusi, ka LTV šo kritēriju ir piemērojusi nepareizi, tādējādi pieļaujot rīcības brīvības izmantošanas kļūdu.

Proti, LTV arī noslēdzošajam debašu ciklam ir ņēmusi vērā 2018.gada jūlija datus, kas objektīvi neatspoguļo aktuālo situāciju šobrīd. LTV, izstrādājot rīcības plānu priekšvēlēšanu raidījumiem, bija jārēķinās, ka situācija var mainīties, un jāparedz iespēja ņemt vērā aktuālos datus, skaidroja tiesā.

"Ja LTV mērķis ir informēt vēlētājus par aktuālajām un politiski nozīmīgākajām partijām, tad jūlija datu izmantošana šobrīd šo mērķi vairs nesasniedz. Pieteicēja saskaņā ar datiem par augustu un septembri atbilst LTV izstrādātajam kritērijam," norādīja tiesā.

Tiesa noteica, ka lēmums izpildāms nekavējoties. Debates gaidāmas šovakar plkst.21.30.

Lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā 14 dienu laikā no pilna lēmuma sastādīšanas dienas. Pilns lēmums tiks sastādīts 2018.gada 19.oktobrī.

Septembra vidū atbalsts LRA pēc SKDS datiem bija 2,2%.

Top komentāri

zvirbulēns
z
Kritēriji būtu jānosaka Likumam, ne valsts TV gudriniekiem!
Margarēta
M
Bieži iedomājos, ka vēlēšanas būtu daudz godīgākas, ja priekšvēlēšanu reitingi būtu aizliegti pavisam. Tie tomēr ir veids, kā var manipulēt ar sabiedrību, aiz tiem paklūp labi politiķi un labi iesāktas vēlēšanu kampaņas, kas kļūst histēriskas. Un galu galā tik tiešām ir iespējams šo informāciju arī viltot, jo nekādi dati nav jāarhivē un jāglabā un neviens reitingu aģentūru darbību nereglamentē un neuzrauga. Tas, ka balstoties uz reitingiem, tiek lemts, cik un vai vispār partijām ir iespēja sevi parādīt sabiedriskajos medijos priekšvēlēšanu debatēs, un tas, ka balstoties uz reitingiem, dažām partijām nav iespēju sabiedriskajos medijos piedalīties visās priekšvēlēšanu aktivitātēs, tas, godīgi sakot, ir skandalozi, nedemokrātiski un manipulatīvi. Sabiedriskie mediji uz tiesas spriedumu reaģēja sašaurināti. Vajadzēja uzaicināt ne tikai LRA, bet visas 16 partijas, jo tiesas spiedums jau tomēr ir precedents un skatāms plašāk.
Tur jau tā lieta.
T
KPL jau tikai tad kļuva ''populāra'', kad tika Suņu būdas saimnieks aizturēts. Ikvienam interneta arhīvā ir redzams, ka nekad KPL nekādi AUGSTI reitingi nav bijuši, bet nu tiek vienā mutē kladzināts, lūk, KPL esot augsti reitingi. IZDALIET VIDĒJO, UN TAD RUNĀJIET!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai ticēt skaļiem virsrakstiem par slavenībām?

Ziņa par slavenības nāvi, aicinājums izlasīt rakstu par nepatikšanām, kas skārušas vienu vai otru sabiedrībā pazīstamu cilvēku, jau ilgstošu laiku ir neatņemama krāpniecisku kampaņu sastāvdaļa. Iemes...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas