Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Vāc parakstu par aizliegumu atkārtoti izmantot vienreizlietojamos medicīniskos instrumentus

Sabiedrības iniciatīvu portālā Manabalss.lv sākta parakstu vākšana par aizliegumu atkārtoti izmantot vienreizlietojamos medicīniskos instrumentus.

Kā iniciatīvas pārstāvis norādīta biedrība ģenētiski pārmantoto slimību pacientiem un līdzcilvēkiem Saknes. Biedrība vēlas mainīt Latvijā pastāvošo kārtību, kurā vienreiz lietojamie medicīnas instrumenti mēdz tikt lietoti vairākkārtīgi - slimnīcas tos sterilizē vai nodod uzņēmumiem, kuri veic sterilizāciju vai kombinē tos ar izlietoto priekšmetu detaļām, veidojot jaunus komplektus.

Biedrība uzskata, ka tas ir tiešā pretrunā ar vienreizlietojamo medicīnas instrumentu ražotāju noteiktajām normām, kā arī higiēnas normām.

Saknes norāda, ka Latvijā šobrīd nepastāv nepārprotams regulējums par vienreiz lietojamo medicīnisko ierīču atkārtotu izmantošanu, lai gan Eiropas Parlamenta un Padomes 2017.gada 5.aprīļa regulas 2017/745 17.pants uzliek valstij pienākumu tādu regulējumu izstrādāt.

Pēc biedrībā paustā, vienreiz lietojamo medicīnisko ierīču atkārtota izmantošana pakļauj pacientus infekcijas riskam ārstniecisko manipulāciju laikā, un tāpēc nepieciešams aizliegt no jauna izmantot vienreiz lietojamās medicīniskās ierīces, tās atkārtoti sterilizējot. "Saskaņā ar Ārstniecības likuma 34.pantu medicīnisko ierīču realizācijas, izplatīšanas un ekspluatācijas kārtību nosaka Ministru kabinets. Līdz ar to aicinām Veselības ministriju izstrādāt noteikumus ar aizliegumu atkārtoti izmantot vienreiz lietojamās medicīniskās ierīces," norāda iniciatīvas autori.

Saknes uzskata, ka aizliegums ietekmētu ikvienu sabiedrības locekli, jo visiem Latvijas iedzīvotājam tiktu nodrošināta kvalitatīva veselības aprūpe, kā arī tiktu mazināts nevēlamu infekciju risks. Līdz ar aizlieguma ieviešanu tiktu ievērotas arī Eiropas Savienības izvirzītās prasības.

 

Top komentāri

Trollis JT
T
Varbūt aicināt parakstīties par prezervatīvu atkārtotas izmantošanas aizliegumu?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas