Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Viņķelei padomā alternatīvas divu veselības aprūpes grozu sistēmai

Veselības ministre Ilze Viņķele (AP) apsver vairākas iespējamās alternatīvas līdz galam vēl neieviestajai veselības aprūpes pakalpojumu divu grozu sistēmai. Ministre intervijā aģentūrai LETA skaidroja, ka lēmums par sociālās apdrošināšanas iemaksu palielināšanu par vienu procentpunktu ir saglabājams, tomēr tas, ministres ieskatā, būtu jāattiecina arī uz citiem legālās nodarbinātības veidiem, tostarp mikrouzņēmuma režīmā strādājošajiem, patenta maksājumu veicējiem un autoratlīdzību saņēmējiem.

Viņķele sacīja, ka nesen pieņemtajam Veselības aprūpes finansēšanas likumam "gadījās ķibele", proti, daļa cilvēku, kuri ir legāli nodarbināti nonāca "mistiskajā nodokļu nemaksātāju kategorijā".

Tomēr ministre uzskata, ka tiem, kurus Latvijas valsts uzskata par legāli nodarbinātiem, jābūt pieejamai pilnai veselības aprūpei.

Pēc Viņķeles paustā, līdz 1. jūlijam jābūt izlabotam vai pārrakstītam Veselības aprūpes finansēšanas likumam, un jau tagad pārrunāti vairāki iespējamie scenāriji, kas tiks piedāvāti sabiedrībai, valdībai un Saeimai.

Ministre sacīja, ka februārī notiek aktīvas diskusijas Veselības ministrijas (VM) iekšienē, kā arī ar Nacionālo veselības dienestu, partneriem un ekspertiem. Vēlākais līdz aprīlim valdībai tiks piedāvāta koncepcija, par kuru izšķirties.

Viņķele norādīja, ka gan sarunās ar ekspertiem, gan ministrijas darbiniekiem tapis skaidrs, ka nekur, kā vien politiķu galvās, nav bijusi doma par divu grozu izveidi, no kuriem viens pienāktos vieniem un otrs citiem Latvijas iedzīvotājiem.

Tā kā, viņasprāt, šāda kārtība ir nepareiza un nehumāna, turklāt sabiedrībā un mediķu vidū tā rada lielu neskaidrību, ministre ar augstu varbūtību varot teikt, ka pārliecinās kolēģus atteikties no divu grozu pieejas.

Vienlaikus Viņķele negrasās likumu atcelt. "Tur ir dažas labas lietas. Piemēram, ka Latvijas valsts apņemas palielināt veselības aprūpei pieejamo finansējumu. Tur ir iestrādāts arī regulējums, ka pieaug atalgojuma fonds mediķiem. Tās visas ir labas lietas," skaidroja ministre.

Viņa ir pārliecināta, ka izmaiņas Veselības aprūpes finansēšanas likumā atvērs arī diskusiju par vairākiem nodokļu režīmiem. "Piemēram, gadiem tiek runāts, ka mikrouzņēmumu nodoklis sākotnējo ieceri nav sasniedzis. Tas vienkārši ir kļuvis par legālo nodokļu "optimizēšanas" veidu. Ir cilvēki, kuri šo nodokļu režīmu izmanto godprātīgi, bet ir uzņēmumi, kuri savus darbiniekus spiestā kārtā pārreģistrē uz mikrouzņēmumiem. Savukārt sociālā aizsardzība ar šādu nodokļa likmi cilvēkiem ir ļoti zema," sacīja Viņķele.

Top komentāri

Beidzot ir prātīga rīcība
B
Divu grozu sistēma ir murgs, kas neatbilst mūsdienu cilvēktiesībām
>:-)
&
Cerams, vismaz, šī, haotiskā būtne nāks pie skaidra prāta un hitlera stila dalīšana mazvērtīgajos zemcilvēkos tiks atcelta ?
kolkoza galvenais agronoms
k
vienā rāceņi , otrā kuziks
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas