Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

VIP klients ar politbiznesa vērienu

Pūļa finansēšanas platforma Crowdestor kopš 2019. gada vidus ir piesaistījusi aptuveni 50 miljonus eiro, no kuriem gandrīz piektā daļa tā vai citādi noved pie viena un tā paša aizņēmēja – Guntara Galvanovska, kurš pazīstams kā caurkritis politiķis, jau maksātnespējīgā basketbola kluba Valmiera prezidents un dažu kredītafēru krimināllietu figurants.

Dienas 19. marta numurā jau aplūkojām Crowdestor patiesā labuma guvēja Jāņa Timmas augļošanas shēmu, kurā ietilpst desmitiem uzņēmumu naudas akumulēšanai no privātiem aizdevējiem, kuri sāk šaubīties par ieguldījumu atgūšanu. Daļā gadījumu Timma naudu piesaista sev pašam piederošos uzņēmumos, tomēr platformas VIP klients iznāk politikā pabijušais Guntars Galvanovskis, kurš akurāt līdz ar Crowdestor dibināšanu 2019. gada vidū bija pabeidzis basketbola kluba Valmiera ar juridisko adresi Valmierā, Beātes ielā 5, vadīšanas karjeru, precīzāk, novedis klubu līdz maksātnespējai.


Nejēdzīgi procenti

Nams Valmierā, Beātes ielā 5, pieder Galvanovska biznesa partnerim, un tieši šajā adresē atrodas divi lielākie Crowdestor aizņēmēji, kuri saistīti ar Galvanovski. Beātes ielā 5 atrodas SIA Dižozols birojs, kura īpašniece par 80% ir Kate Glika, Galvanovska draudzene vai dzīvesbiedre. Turpat atrodas SIA BeetrootLab, datorspēļu projektēšanas uzņēmums, kas 2017. gadā ieguva Apple App Store feature statusu par izveidoto spēli Polipong. Abi uzņēmumi līdz 2019. gada vidum bija ar normālu finanšu plūsmu.

Kopš 2019. gada vasaras, kad izveidoja pūļa finansēšanas platformu Crowdestor, visu laiku aizņēmumu rekordists platformā ir  Galvanovskim piederošais SIA Beetroot Lab, kura labā kopumā realizēti vairāki finansējuma piesaistīšanas projekti, veidojot aptuveni sešus miljonus eiro lielu līgumsummu. Daļā no naudas piesaistes projektiem tiek pateikts, ka nauda vajadzīga pārfinansēšanai. Nelaime ir apstāklī, ka platformā šiem projektiem tiek solīti intereses procenti, sākot no 30% un vairāk. Proti, neradot ''graujošu'' datorspēli, kuru spēlē gan Ķīnā, gan ASV, gan Eiropā, SIA Beetroot Lab aizņēmuma pamatsumma tiek ''apēsta'' trīs gados, atdodot tikai procentus. Šobrīd ir pagājuši nepilni divi gadi kopš aizņēmumu starta brīža, un aizņēmumu atgriešana pa laikam jau tiek kavēta, apliecināja viens no investoriem.

Otrs aizņēmējs ir SIA Dižozols Investments, kas piesaista naudu SIA Dižozols. Šeit aizņēmumiem tiek solīti mazāki procenti. Piemēram, 17% vienā no līgumiem. Kopējā aizņēmumu summa, kurai jānonāk SIA Dižozols, ir 2,7 miljoni eiro, no kuriem miljons ir atmaksāts aizņēmējiem, bet pārējais tiek līgumos garantēts ar zemes un meža īpašumiem.

Grupa investoru jau šobrīd ir vērsušies pēc juridiskās palīdzības par aizdevuma atgūšanas iespējām no SIA Dižozols Investments kūrētajiem projektiem. Aizdevums uzņēmumam tika izsniegts pret zemes īpašumu galvojumu, un, ciktāl investori ir spējuši noskaidrot, SIA Dižozols Investments zeme, kas varētu garantēt saistības, šobrīd uzņēmumam nepieder. Iespējams, ka tā ir SIA Dižozols rīcībā, bet, kā norāda investori, tādas nebija līguma saistības. Līdzatbildība šeit, protams, jāuzņemas Crowdestor, kas ir 40% kapitāldaļu turētājs un tiek uztverts kā garants SIA Dižozols Investments gadījumā.

Ja Crowdestor platformas kopējais piesaistītās naudas apjoms dažādos projektos tuvojas 50 miljoniem eiro, tad ar Galvanovski saistīto aizņēmumu kopsumma konverģē uz piektdaļu no visa. Gadījumā, ja izrādītos, ka kāds no diviem ar Galvanovski saistītiem uzņēmumiem piesaka maksātnespēju, ir apdraudēta visas platformas pastāvēšana, jo vairāk tāpēc, ka investoriem ir aizdomas par neatļautu šķērsfinansējumu starp dažādiem projektiem.

Tas, kas jau sākotnēji ir neskaidrs – kādēļ uzņēmumi ar normālu finanšu plūsmu pēkšņi ir gatavi pašnāvnieciskiem aizņēmuma procentiem?


Galvanovska darbības metodes

Lai kaut mazliet saprastu šīs uzņēmējdarbības ar nesamērīgu risku motīvus, atliek pētīt paša uzņēmēja pieredzi un darbības vēsturi. 

Uzreiz pēc bakalaura grāda iegūšanas Vidzemes Augstskolā 2009. gadā Galvanovskis kļūst par BK Valmiera valdes priekšsēdētāju, klubam ir panākumi, tas 2016. gadā izcīna Latvijas basketbola līgas čempiona titulu. Panākumi izrādās labs pamats argumentēti prasīt un lūgt naudu. Kas arī tiek veiksmīgi darīts. Valmieras pašvaldība naudu klubam dod dāsni.

2018./2019. gada sezonā Guntara Galvanovska vadītā basketbola kluba biedrība nepieteica komandu dalībai Latvijas basketbola čempionātā. Biedrībai bija nesamaksājami parādi, un to pieteica maksātnespējai 2019. gada 18. aprīlī Vidzemes rajona tiesā Valmierā pie tiesneses Anitas Grīnbergas. Jau 2019. gada 23. aprīlī tika iecelts maksātnespējas administrators Kristaps Andersons.

Biedrības BK Valmiera nodokļu parāds VID maksātnespējas brīdī pārsniedza 60 tūkstošus eiro, un tas ir, neskaitot spēlētāju algu parādus un parādus piegādātājiem. Valmieras dome basketbola klubā desmit gados bija ieguldījusi 800 tūkstošus eiro.

Otrs aspekts, kas parāda Crowdestor VIP klienta darbības paņēmienus, ir politiskā karjera. Kā partijas Jaunais laiks biedrs  Galvanovskis kandidēja 10. Saeimas vēlēšanās, tika ievēlēts un jau pēc gada kopā ar partijas biedru Klāvu Olšteinu pameta partiju, lai pievienotos jaunizveidotajai Valda Zatlera Reformu partijai. 2011. gada oktobrī Galvanovskis tiek izslēgts no Zatlera Reformu partijas par nesaskaņotu, individuālu kampaņu organizēšanu priekšvēlēšanu laikā un tā sauktā Olšteina sešnieka darbības organizatorisku atbalstīšanu. Bijušais Valsts prezidents, toreiz komentējot šo politisko darboņu aktivitātes, teica: ''Valstiskā attieksme te ir nulle'' un ''morālais aspekts – nulle'', bet prezidenta padomnieks un vēlāk izglītības ministrs Roberts Ķīlis bija vēl tiešāks: ''Šis ir jauns nodevības standarts. Jāliek kādā topā.'' Ar šādu reputāciju arī Galvanovska politiskā karjera beidzas, taču ciešās saites ar pārējiem paliek. Tā Crowdestor sāgas turpmākajās publikācijās neizbēgami jānonāk līdz citiem ar politisko arēnu saistītiem uzvārdiem – kā Kārlis Gudonis vai Jānis Upenieks, kurš šobrīd pelna arī kā premjera padomnieks.

Cita starpā Galvanovskis 2006. un 2007. gadā paspēja strādāt PrivatBank Valmieras filiālē par vadītāju un 2011. gadā vietējā policija izmeklēja interesantu kriminālprocesu par iespējamu kredītu izkrāpšanu un dokumentu viltošanu tieši laikā, kad filiālē strādāja Galvanovskis, kuram procesā bija liecinieka statuss.

Te jāuzsver, ka Galvanovskis bija filiāles vadītājs, bet aizdomās turētie – divi šīs filiāles darbinieki.

No otras puses figuranti lietā bija Galvanovskim labi pazīstamie BK Valmiera basketbolisti, kuri gan šaubīgo kredītu saņemšanas brīdī neesot klubā spēlējuši.

Apsūdzības Galvanovskim tā arī netika uzrādītas, taču darbu bankā nācās pamest. 2014. gadā paralēli biedrības BK Valmiera darbībai Beātes ielā 5 Valmierā blakus kabinetā top uzņēmums SIA Beatroot Lab. Jau 2017. gadā tiek saņemts Apple App Store feature statuss, kas nozīmē, ka SIA Beetroot Lab savus produktus var izlikt pārdošanai vienā no populārākajiem interneta lietotņu veikaliem visā pasaulē. Tā ir ļoti laba reklāma, bet vēl ne garantēti miljoni apgrozījumā vai peļņā.

Secinājumi no biznesa un politiskās darbības ir attiecināmi tieši uz SIA Beetroot Lab pastāvēšanu. Proti, sākumā ir labi panākumi, spoža ēsma, bet pēc tam var sekot maksātnespēja – gluži kā basketbola klubam, kas pēc panākumiem nonāk maksātnespējīgā stāvoklī un visi pārējie pie sasistās siles gudro, kur palika nauda. Pašam ir labi panākumi, gluži kā politikā, bet noslēgumā izrādās, ka visi partneri atsakās turpināt sadarbību. Visbeidzot ap personu virmo aizdomu ēna par krāpšanu un tomēr vainīgi ir visi apkārtējie, padotie, spēlētāji vai biedri, bet pats Galvanovskis ir nevainīgs, ko arī izteiksmīgi 2011. gadā par kriminālprocesu skaidro interneta medijā valmiera.pilseta24.lv: ''Es pieļauju, ka esmu kādreiz dzīvē kļūdījies, bet nekad neesmu darījis kaut ko nelikumīgu.''

Atliek vien piebilst, ka pūļa finansējuma platformu darbībā šobrīd regulējuma vēl nav, un nav iespējas pārkāpt likumus, kuri parādīsies ātrākais šā gada beigās.

Iespējams, ka tieši šāds motīvs ir pārgalvīgu aizņēmuma procentu sludināšanai, lai aizņemtos pēc iespējas ātrāk un vairāk, tomēr patiesību atklās laiks, kas neizbēgami izsīkst.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas