Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Zinātnei, augstskolām un citiem IZM pasākumiem piešķirs 27 miljonus eiro

Zinātnei, augstskolām un citiem Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) vienreizējiem, terminētiem pasākumiem piešķirs 27,41 miljonus eiro, izriet no Finanšu ministrijas ziņojuma par pasākumiem Covid-19 krīzes pārvarēšanai un ekonomikas atlabšanai.

Kā aģentūru LETA informēja IZM, šajā pozīcijā paredzēts atbalsts stipendiju palielināšanai studentiem - studējošiem izcilākajiem bakalauriem un maģistrantiem no 99,6 eiro uz 200 eiro, kas kopumā 2020. un 2021.gadā prasīs 5,1 miljonus eiro.

Tāpat finansējums paredzēts IKT bakalauru un maģistra studiju vietu skaita pieaugumam universitātēs. Šajā solī plānots finansējumu ieguldīt vienotā IKT studiju bāzē, studentu atbalsta centrā, lielāka apjoma kursos un pasniedzēju apmācībā. Kopumā šim mērķim posmā no šī gada līdz 2023.gadam paredzēti 2,8 miljoni eiro.

Finansējums paredzēts arī zinātnisko institūciju zinātnes izcilībai un sniegumam. Pētniecības specializācijas, izcilības un ietekmes stiprināšanai paredzēti 10 miljoni, kā arī Horizon programmas projektu līdzfinansējumam - pieci miljoni, un vispārējās izglītības satura digitalizācijai - 3 miljoni.

Papildus trīs miljonus eiro paredzēts novirzīt skolām e-mācību atbalstam. Ministrijā skaidroja, ka trīs miljoni paredzēti internetam skolām, mācību satura digitalizācijai un "pēdējās jūdzes" risinājumiem skolām e-mācību atbalstam. 

IZM skaidroja, ka daudzās skolās ir ļoti vāja interneta jauda, kas nespēj nodrošināt mācību norisi digitāli.

Pēc ministrijā paustā, finansējums paredzēts, lai rastu risinājumus augstākas kvalitātes interneta pakalpojumu nodrošināšanai skolās, taču finansējums nav paredzēts fiziskās infrastruktūras nodrošināšanai.

Atsevišķi vēl pieci miljoni tiks novirzīti Valsts pētījumu programmās iegūto zināšanu komercializācijai.

IZM skaidroja, ka mērķis ir veicināt zinātnieku radīto zināšanu, galvenokārt, kas radīti Valsts pētījumu programmā Covid-19 seku mazināšanai, komercializāciju, kā arī zinātnes un industrijas integrāciju, tehnoloģiski orientētu nozaru attīstību un jaunu darba vietu radīšanu.

Kā ziņots, Ministru kabinets 2.jūnijā lēma dažādām ministriju iniciatīvām pārdalīt 600 miljonus eiro, no kuriem 103,2 miljoni eiro tiks novirzīti veselības infrastruktūras projektiem, taču 63,5 miljoni eiro paredzēti izglītības un zinātnes projektiem.

Kopumā Covid-19 krīzes pārvarēšanai un ekonomikas atlabšanai turpmākajos divos gados būs pieejami divi miljardi eiro.

Top komentāri

Toms
T
Piešķirs lai pasniedzēji turpinātu degradēt un muldēt pa tukšo , bez progresa un klausot tos , kas visu diktē priekšā!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas