Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Tramps paraksta izpildrīkojumus par transakciju aizliegšanu ar TikTok un WeChat Ķīnas mātesuzņēmumiem

ASV prezidents Donalds Tramps ceturtdienas vakarā parakstīja izpildrīkojumus, kas aizliegs visiem ASV pilsoņiem veikt transakcijas ar divām Ķīnas kompānijām - ByteDance, kura ir populārās video lietotnes TikTok mātesuzņēmums, un Tencent, kura ir lietotnes WeChat māteskompānija.

Šis aizliegums stāsies spēkā pēc 45 dienām.

Rīkojumi parakstīts laikā, kad ASV tehnoloģiju milzis Microsoft apsver TikTok ASV segmenta iegādi no ByteDance. Tramps ir devis abiem uzņēmumiem laiku līdz 15.septemmbrim, lai panāktu vienošanos, pretējā gadījumā draudot aizliegt TikTok darbību ASV.

TikTok un WeChat šajos rīkojumos nosauktas par "draudu" ASV nacionālajai drošībai, atsaucoties uz to, ka šīs lietotnes automātiski vāc datus.

"Šī datu vākšana draud ar to, ka Ķīnas Komunistiskajai partijai būtu ļauts piekļūt amerikāņu personīgajai informācijai un informācijai par viņu īpašumu," teikts rīkojumā. "Savienotajām Valstīm ir agresīvi jārīkojas pret  [lietotņu] īpašniekiem, lai aizsargātu mūsu nacionālo drošību."

ASV amatpersonas pēdējos mēnešos paudušas bažas, ka Pekina varētu izmantot TikTok spiegošanai vai cenzēt lietotnes saturu. Savukārt TikTok noliedz, ka to ietekmētu Ķīnas valdība.

TikTok popularitāte pasaulē pēdējā laikā strauji pieaugusi, īpaši gados jaunu cilvēku vidū. Lietotne piedāvā veidot īsus videoklipus un ar tiem dalīties.

ByteDance svētdien paziņoja, ka ir apņēmusies saglabāt globālas kompānijas statusu, neskatoties uz "sarežģītām un neiedomājamām grūtībām", tostarp saspīlēto politisko vidi.

Pēc TikTok datiem, lietotnei ASV ir apmēram 100 miljoni lietotāju.

WeChat ir daudzfunkciju ziņapmaiņas, sociālā tīkla un maksājumu lietotne, kas ASV lielākoties ir populāra ķīniešu izcelsmes amerikāņu vidū. Tās māteskompānija Tencent ir daudznozaru konglomerāts, kuras galvenā darbības joma ir interneta tehnoloģijas. 

Papildināta visa ziņa. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits