Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Āfrikas Savienība: Dienvidsudānā gan valdība, gan kaujinieki pastrādājuši kara noziegumus

Dienvidsudānā gan valdība, gan kaujinieki pastrādā kara noziegumus pret civiliedzīvotājiem un būtu jāsauc pie atbildības, izmeklēšanā secinājusi Āfrikas Savienība.

Āfrikas Savienības komisija, kas izmeklēja situāciju Dienvidsudānā, secinājusi, ka tur pastrādāta virkne noziegumu, tostarp īstenots piespiedu kanibālisms.

Komisija arī guvusi liecības, ka etniskā vardarbība, kas 2013.gada decembrī sākās Dienvidsudānas galvaspilsētā Džūbā, iespējams tika izplānota iepriekš.

Vairums noziegumu īstenoti pret civiliedzīvotājiem, kas nepiedalījās karadarbībā. Tika uzbrukts slimnīcām un lūgšanu vietām, kavēta humānā palīdzība un sagrautas pilsētas.

"Ir pamats uzskatīt, ka slepkavības, izvarošanas un seksuālo vardarbību, spīdzināšanu un citas necilvēcīgas darbības (..) pastrādājušas abas puses konfliktā," teikts komisijas ziņojumā.

Tomēr nav pamata uzskatīt, ka būtu noticis genocīds, secināts 342 lappušu ziņojumā.

Komisija uzskata, ka kara noziegumi pastrādāti Džūbā, Borā, Bentiu un Malakālā.

Ziņojumā aicināts izveidot starptautiski atbalstītu, Āfrikas vadītu tiesu, kas sauktu pie atbildības šajos noziegumos vainīgos.

Ziņojumā teikts, ka Āfrikas Savienības Miera un drošības padomei tiks iesniegts konfidenciāls saraksts ar iespējamo vainīgo vārdiem.

Viens no šokējošākajiem noziegumiem, kas aprakstīti ziņojumā, ir piespiedu kanibālisms, proti, gadījumi, kad tikko nogalinātiem cilvēkiem notecinātas asinis, kuras likts dzert citiem šīs etniskās kopienas locekļiem vai arī ēst nogalināto cilvēku ķermeņa daļas.

Komisija, kuru vada bijušais Nigērijas prezidents Olusegunas Obasandžo, izmeklēšanu veica 2014.gadā, bet ziņojuma publicēšana aizkavējās, jo Āfrikas līderi un Āfrikas Savienības amatpersonas bažījās par tā potenciāli negatīvo ietekmi uz miera sarunām.

Pilsoņu karš Dienvidsudānā, kura 2011.gadā ieguva neatkarību no Sudānas, sākās 2013.gada decembrī, kad prezidents Salva Kīrs apsūdzēja savu bijušo vietnieku Rieku Mačaru sazvērestības plānošanā.

Vardarbība ātri pārauga etniskā konfliktā, kurā iesaistījās vairāki militāri grupējumi.

Pamiers starp Kīru un Mačaru tika noslēgts tikai šā gada augustā, bet jau vairākkārt pārkāpts.

Āfrikas Savienības ziņojums neatbalsta Kīra apgalvojumus, ka konfliktu izraisīja Mačara sazvērestības plāni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits