Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Armēnijā aizturēti vairāk nekā 180 protestētāji

Turpinoties protestiem pret bijušā Armēnijas prezidenta Serža Sargsjana apstiprināšanu premjerministra amatā, policija piektdien Erevānā aizturējusi vairāk nekā 180 protestētājus.

Opozīcijas atbalstītāji galvaspilsētā sarīkoja tā dēvētās sēdošās demonstrācijas un mēģināja nobloķēt satiksmi, taču policija to nepieļāva.

Protestētāju plakāti vēstīja: "Sargsjans ir diktators!"

Protesti Erevānā notiek kopš pagājušās piektdienas, un demonstrācijas pārsviedušās arī uz divām citām lielākajām Armēnijas pilsētām - Gjumri un Vanadzoru.

Arī Gjumri protestētāji mēģināja nobloķēt galveno ceļu, kas ved uz Erevānu.

Kā ziņots, Armēnijas parlaments otrdien apstiprināja 63 gadus veco Sargsjanu premjera amatā, neskatoties uz masu protestiem, kādus Armēnija pēdējo gadu laikā nav pieredzējusi.

Konstitucionālās reformas rezultātā Armēnijā prezidentālā pārvalde nomainīta ar parlamentāro, un vara turpmāk būs koncentrēta premjera rokās.

Opozīcija protestēja pret konstitūcijas grozījumiem, kas tika apstiprināti 2015.gadā notikušajā referendumā, jo uzskata, ka to mērķis ir saglabāt Sargsjana un viņa vadītās Republikāņu partijas varu pēc viņa prezidentūras beigām.

Sargsjana otrais un pēdējais termiņš prezidenta amatā beidzās pagājušajā nedēļā, un viņu valsts galvas krēslā nomainījis Armens Sargsjans, kas gan, neskatoties uz uzvārdu sakritību, nav saistīts ar bijušo prezidentu kādām radniecības saitēm.

Republikāņu partijas preses pārstāvis ceturtdien žurnālistiem paziņoja, ka Seržs Sargsjans neatkāpsies no premjerministra amata.

"Mēs respektējam pilsoņu tiesības uz pulcēšanās brīvību, bet mēs noraidām premjerministra atkāpšanās iespēju," paziņoja partijas pārstāvis.

Cilvēktiesību aizstāvības organizācija Human Rights Watch (HRW) tikmēr nosodījusi policijas īstenotās patvaļīgās cilvēku aizturēšanas.

Opozīcijas partijas Jelk (Izeja) līderis Nikols Pašinjans ir aicinājis tautu uz "miermīlīgu samta revolūciju", paziņojot, ka protestu kustības mērķis ir panākt līderu maiņu Armēnijā ar pilsoniskās nepakļaušanās palīdzību.

Taču analītiķi uzskata, ka opozīcijai pagaidām trūkst resursu, lai panāktu premjerministra atkāpšanos, un protestētāju skaits nedēļas laikā Erevānā ir sarucis no aptuveni 40 000 otrdien līdz 15 000 ceturtdien.

Policija pirmdien Erevānā pielietoja spēku pret protestētājiem, kas mēģināja izlauzties cauri policijas uzstādītajai barjerai pie parlamenta. Varasiestādes ziņoja, ka medicīniskā palīdzība bijusi nepieciešama 46 cilvēkiem, tostarp sešiem policistiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits