Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Kijeva oficiāli pieprasa Minskai izdot 28 Vagner kaujiniekus

Ukrainas ģenerālprokurora birojs nosūtījis Baltkrievijas Ģenerālprokuratūrai pieprasījumu par Baltkrievijā 29.jūlijā aizturēto 28 Krievijas privātās militārās kompānijas Vagner kaujinieku izdošanu Ukrainai, jo viņi Ukrainā tiek turēti aizdomās par piedalīšanos Donbasa konfliktā prokrievisko bruņoto grupējumu rindās, trešdien Kijevā pavēstīja ģenerālprokurora birojs.

"Visām 28 personām, kuru vidū ir deviņi Ukrainas pilsoņi, ticis paziņots par aizdomām līdzdalībā teroristiskā organizācijā. Kijevas pilsētas Ševčenko rajona tiesa aizdomās turamajiem kā drošības līdzekli noteikusi apcietinājumu," teikts paziņojumā.

Izmeklēšanā konstatēts, ka šīs personas aktīvi piedalījušās kaujās Doņeckas un Luhnskas apgabalos teroristisko organizāciju DTR un LTR sastāvā.

Jautājumu par pieprasīto personu izdošanu risinās Baltkrievijas kompetentās iestādes, teikts paziņojumā.

6.augustā Ukrainas ģenerālprokurore Irīna Venediktova Baltkrievijas kolēģim Aleksandram Koņukam apstiprināja nodomu pieprasīt aizturēto izdošanu.

Iepriekš Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko sacīja, ka izdos Ukrainai Baltkrievijā aizturētos Vagner kaujiniekus, ja Kijeva pierādīs viņu saistību ar noziegumiem Donbasā.

Krievijas ziņu aģentūra Interfax, atsaucoties uz informētu avotu, trešdien vēsta, ka pirms Baltkrievijas vēlēšanām aizturētie trīs desmiti Krievijas pilsoņu varētu tikt nodoti Krievijai tuvākajā laikā.

"Nav izslēgts, ka aizturētie tiks nodoti Krievijas pusei tālākai lietas izskatīšanai tuvākajā laikā, iespējams, līdz nedēļas beigām," sacīja avots.

Domājams, aizturētie pametīs Minsku pa gaisa ceļu, viņš piebilda.

Interfax atgādina, ka Krievija uzstāj uz Baltkrievijā aizturēto nogādāšanu atpakaļ Krievijā, kā arī to, ka aizturēto vaina nav pierādīta.

Kā ziņots, Baltkrievijā 29.jūlijā tika aizturēti 33 Krievijas pilsoņi, kas apsūdzēti teroraktu gatavošanā.

Minska apgalvo, ka aizturētie ir Krievijas militārās kompānijas "Vagner" kaujinieki, kas gatavojušies veikt teroraktus, lai destabilizētu situāciju pirms 9.augusta Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis telefonsarunā ar Lukašenko šomēnes sacīja, ka aizturētie, kas apsūdzēti par līdzdalību karadarbībā Ukrainā, būtu jāizdod Ukrainai.

Kremlis piektdien pavēstīja, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins aicinājis  Lukašenko atbrīvot Baltkrievijā aizturēto Krievijas pilsoņu grupu.

Krievija aizturētos raksturojusi kā privātas apsardzes firmas darbiniekus, kas bijuši ceļā uz trešo valsti, iespējams, uz Turciju. Kā norādīja Putina preses sekretārs, aizturētie Baltkrievijas likumus nav pārkāpuši.

Putins telefonsarunā Lukašenko "paudis pārliecību, ka situācija var tikt atrisināta abpusējas sapratnes garā, kas ilgstoši bijusi daļa abu valstu sadarbībā," teikts Kremļa paziņojumā.

"Krievija ir ieinteresēta stabilā politiskā situācijā Baltkrievijā, lai gaidāmās prezidenta vēlēšanas var notikt mierīgā atmosfērā," piektdien norādīja Kremlis.

Lukašenko birojs piektdien norādīja, ka līderi runājuši par divpusējām attiecībām un "nepieciešamību vērsties pret negatīvām tendencēm un trešo pušu soļiem, kas var novest pie to pasliktināšanās".

Papildināts teksts pēc 6.rindkopas. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vizītei Venēcijā no ceturtdienas jāpērk biļete

Ceturtdien, 25. aprīlī, kas Itālijā ir brīvdiena, tūristiem, kuri ieradīsies Venēcijā, nepaliekot viesnīcā, pirmo reizi būs jāiegādājas piecu eiro vērta biļete, lai viesotos šajā pilsētā, ka...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits