Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Londona iepazīstinās ar soļiem Skotijas pilnvaru paplašināšanā

Triju lielāko Lielbritānijas parlamentā pārstāvēto partiju - valdošo konservatīvo un liberāldemokrātu, kā arī opozīcijā esošo leiboristu - līderi izklāstīs turpmākos soļus, lai Skotijai, kuras iedzīvotāji pagājušajā nedēļā notikušajā referendumā atbalstīja teritorijas palikšanu Apvienotās Karalistes sastāvā, piešķirtu plašāku pašnoteikšanos, pirmdien vēsta Diena.

Pirms pagājušajā ceturtdienā notikušā Skotijas neatkarības referenduma Lielbritānijas premjerministrs no Konservatīvās partijas Deivids Kemerons, vicepremjers Niks Klegs no Liberāldemokrātiskās partijas un Leiboristu partijas vadītājs Eds Milibends nāca klajā ar kopīgu solījumu, ka - ja vairākums skotu lems par labu palikšanai Apvienotās Karalistes sastāvā, Edinburgai tiks piešķirta lielāka autonomija lemšanā par nodokļiem, budžeta tēriņiem un sociālajiem pabalstiem. Līderi toreiz sacīja, ka darbs pie plašāku pilnvaru nodošanas Skotijai sāksies nekavējoties.

Politiķi Londonā paziņojuši, ka skotiem dotā solījuma pildīšana ir viņu "goda lieta". Viņiem netic Skotijas nacionālistu valdības vadītājs Alekss Salmonds, kurš pēc referenduma paziņoja par demisiju. Viņaprāt, trīs lielākās Apvienotās Karalistes partijas, pirms referenduma solot piešķirt plašākas pilnvaras Skotijai, ir maldinājušas vēlētājus, lai panāktu sev vēlamu rezultātu. Salmonds uzstāj, ka partiju trio jau pagājušajā piektdienā Lielbritānijas parlamentā vajadzēja iesniegt priekšlikumus par plašāku Skotijas autonomiju.

Skotijas premjers laikrakstam The Daily Telegraph neslēpa, ka nākotnē varētu notikt vēl viens skotu neatkarības balsojums. Viņš sacīja, ka tas būtu ļoti iespējams, ja Londona nepildītu solījumu par plašāku pilnvaru piešķiršanu Edinburgai. Salmonds domā, ka vēl viens referendums nebūs nepieciešams. Viņaprāt, ja Skotijas parlaments patiešām iegūs plašākas pilnvaras un nacionālistu partija 2016. gada Skotijas parlamenta vēlēšanās svinēs pārliecinošu uzvaru, Edinburga varētu vienpusēji pasludināt neatkarību.

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 22.septembra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits