Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Brisele brīdinās par zelta vīzu shēmu riskiem

Eiropas Komisijas ziņojums, kuru paredzēts publicēts trešdien, brīdinās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis, ka tā dēvētās zelta vīzu shēmas, kuras, lai piesaistītu ārvalstu investīcijas, ilgus gadus praksē izmantojusi Lielbritānija un citas ES valstis, pakļāvušas kontinentu korupcijas un organizētās noziedzības riskam, ziņo portāls The Guardian.

Ziņojumā, kurš vēl nav publicēts, norādīts, ka dalībvalstu programmas, kas apmaiņā pret investīcijām dažādu valstu pilsoņiem piešķīra uzturēšanās atļaujas, radījušas nopietnus riskus visam kontinentam. The Guardian raksta, ka 28 ES dalībvalstis, tajā skaitā arī Latvija, pēdējo desmit gadu laikā guvušas vismaz 25 miljardus eiro tiešajās investīcijās, kas savukārt naudas devējiem ļāva brīvi pārvietoties ES teritorijā. 

Bulgārija, Kipra un Malta "pārdeva pilsonības" par investīcijām apjomā no 900 000 līdz 1,8 miljoniem eiro. Zīmīgi, ka nogalinātā Maltas žurnāliste Dafne Galicija pētīja tieši _zeltu vīzu_ sistēmas ļaunprātīgu izmantošanu savā valstī. 

The Guardian atgādina, ka pēc bijušā Krievijas dubultaģenta Sergeja Skripaļa saindēšanas Lielbritānija paziņoja, ka pārskatīs 700 vīzu, kas apmaiņā pret investīcijām piešķirtas Krievijas pilsoņiem. Tāpat bija paredzēts izskatīt programmas, kas paātrina lielo investoru iespējas iegūt uzturēšanās atļaujas. 

Dalībvalstīm ziņojumā pārmesta "Eiropas cietokšņa būvēšana", vienlaikus ciniskā veidā izritinot sarkano paklāju noziedzniekiem un citu valstu aģentiem. 

Par zelta vīzām mediji Latvijā rakstījuši jau iepriekš. Re:Baltica 2015. gadā pētījumā secināja, ka Latviju kā rezerves bāzi, iegādājoties īpašumu un iegūstot uzturēšanās atļaujas, izvēlējušies ap 10 000 Krievijas pilsoņu. 2015. gadā absolūtais vairākums īpašumu pircēju bija Krievijas vidusslānis.

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka zelts vienmēr rada riskus.
Jirgens Morgenštoss
J
Vai Šleseru izdos tiesāšanai starptautiskajā tiesā?
Juzis
J
Kad Latvija tiks tiesati un publiski pakarti Lesinskis/slesere, Skele, Riekstins, Pabriks....kuri Latvija izlobeja so banditisko, koruptivo likumu par uzruresanas atlauju tirgosanu?.??
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits