Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

EK prezentē stratēģiju Covid-19 dēļ noteikto ierobežojumu pakāpeniskai atvieglošanai

Eiropas Komisija (EK) trešdien prezentējusi stratēģiju Covid-19 ierobežošanai noteikto pasākumu pakāpeniskai atvieglošanai. Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm būs jāatbilst trim kritērijiem, pirms tās varēs sākt pakāpenisku atgriešanos pie ierastās lietu kārtības.

Viens no kritērijiem ir jaunā koronavīrusa izplatības palēnināšanās, un otrs kritērijs ir veselības aprūpes sistēmu sagatavošana tā, lai slimnīcās un intensīvās terapijas nodaļās pietiktu gultasvietu ar Covid-19 slimajiem cilvēkiem un citiem pacientiem. Trešais kritērijs ir efektīva Covid-19 izplatības novērošana, norādīja EK, rekomendējot plaši veikt Covid-19 testus.

Kā vienu no iespējamajiem risinājumiem slimības izplatības novērošanā EK ierosinājusi arī mobilās aplikācijas. Tomēr EK norādīja, ka katras ES dalībvalsts pašas ziņā ir izlemt, kad un vai spert šādus soļus.

ES dalībvalstis pagājušajā mēnesī uzticēja EK izstrādāt vienotu stratēģiju Covid-19 dēļ noteikto ierobežojumu atvieglošanai.

Austrija, Dānija un Spānija jau lēnām sākušas dažu ierobežojumu atvieglošanu. Savukārt Francija nolēmusi pagarināt ierobežojumus līdz 11.maijam.

Sociālajai dzīvei noteiktie ierobežojumi, kas ir spēkā visā Eiropā, ir palīdzējuši glābt miljoniem dzīvību, norādīja kāda ES amatpersona.

Ierobežojumi bijuši izšķiroši jaunā koronavīrusa izplatības palēnināšanā un veselības aprūpes sistēmu pārslodzes mazināšanā, norādīja EK prezidente Urzula fon der Leiena. "Bet šie pasākumi īstenoti par milzīgu cenu," atzina Leiena. Izlemt, kad un kā tos atvieglot, ir ļoti sarežģīts uzdevums, viņa piebilda.

EK paziņojumā norādīts, ka ierobežojumu atvieglošana, visticamāk, pavadīs jauni Covid-19 uzliesmojumi.

"Skaidrs arī, ka sabiedrībai būs jāsadzīvo ar vīrusu, līdz tiks atrasta vakcīna vai ārstēšana," norādīts EK publiskotajā dokumentā.

Vakcīnas izplatīšana pasaulē ir mūsu labākā kolektīvā iespēja sakaut jauno koronavīrusu, sacīja Leiena, norādot, ka tam nepieciešams finansējums. Leiena paziņoja, ka šim mērķim 4.maijā tiks noorganizēta konference ziedojumu vākšanai.

EK vadlīnijas, kuras nebūs saistošas Eiropas Savienības dalībvalstīm, bija paredzēts prezentēt jau pagājušajā nedēļā, taču ES valstis izteica bažas par pāragru signāla došanu ierobežojumu atcelšanai.

Leiena uzsvēra, ka vadlīniju publiskošana nav signāls, ka Covid-19 dēļ noteiktie ierobežojumu jāatceļ nekavējoties. Leiena arī uzsvēra, ka EK rekomendē pakāpenisku pieeju ierobežojumu atvieglošanā.

 

Top komentāri

Krējums Saldais
K
"EK vadlīnijas, kuras nebūs saistošas Eiropas Savienības dalībvalstīm...". . . . . . Noziedzīga naudas nolaišana podā - par vairākiem miljoniem izstrādāt kaut ko, kas nav saistošs.
īstenība bez maskas
ī
Kas ir Eiropas Savienība? Tas ir veidojums, kas nespēj sevi nodrošināt ar parastām sejas maskām. Tas ir veidojums, kas atrodas tālu no Ķīnas, bet nespēj laikus slēgt robežas un pārtraukt aviosatiksmi, lai neielaistu vīrusu pie sevis. Tas ir veidojums, kur starp valstīm nav robežu, bet robežas ir apkārt katrai mājai, jo cilvēks nedrīkst nekur tālu aiziet no mājām.
edisons
e
Žēl, ka Eiropā ir tik daudz tupu cilvēku! Viņi vēl rotaļājas izspēlējot variantus! Lai neaizmirst izspēlēt par bēgļu ielaišanu Eiropā izsaimniekotās, vai nozagtās naudas atgūšanu un vainīgo sodīšanu! Un lai labāk atklāj, kuri ir vainīgie vīrusu radīšanā un sodīt tos! Un pilnībā iznīcināt visas laboratorijas un jau radītos vīrusus, kuri vēl nav izsprukuši brīvībā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits