Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Ietekmīgs deputāts pieprasa balsot par neuzticību Mejai

Lielbritānijas parlamenta Konservatīvo partijas deputāts un Brexit radikālo atbalstītāju deputātu kopas - Eiropas izpētes grupas (ERG) - līderis Džeikobs Rīss-Mogs ceturtdien pieprasījis rīkot balsojumu par neuzticības izteikšanu premjerministrei Terēzai Mejai.

Vēstuli ar atbilstošu pieprasījumu Rīss-Mogs Pārstāvju palātas apakšnama konservatīvo komitejai iesniedzis pēc vētrainās parlamenta sēdes, kurā Meja centās aizstāvēt savu Brexit vienošanās projektu, neraugoties uz aso opozīciju.

"Diemžēl Izstāšanās vienošanās projekts, kas šodien tika prezentēts parlamentā, bija sliktāks nekā cerēts, tas neatbilst solījumiem, kas tika doti valstij," vēstulē konservatīvo likumdevēju ietekmīgās 1922. gada komitejas priekšsēdētājam Greiemam Bradijam norādīja deputāts. "Tāpēc saskaņā ar atbilstošajiem noteikumiem un procedūrām šī ir oficiāla vēstule par neuzticības izteikšanu partijas līderim." Ja 48 konservatīvo deputāti iesniegs šādas vēstules, tiks iedarbināts vēlēšanu mehānisms.

Citi parlamentārieši jau ir nosūtījuši vēstules, tomēr visu skati bija pievērsti Rīsam-Mogam, ņemot vērā viņa ietekmi uz Brexit atbalstītāju deputātu grupu.

Kaut arī tikai Bradijs zina, cik daudzas vēstules ir saņemtas, izteikti pieņēmumi, ka to skaits varētu būt tuvs nepieciešamajam daudzumam.

Rīss-Mogs trešdien noraidīja vienošanos, sakot, ka tā apdraud Apvienotās Karalistes vienotību, turklāt Lielbritānija tās rezultātā nevarēšot slēgt brīvās tirdzniecības līgumus ar pārējo pasauli,

bet valsts palikšot par pastāvīgu Briseles noteikumu saņēmēju.

Ja Meja cīņā par vadību uzvarēs, viņa paliks amatā, un tad viņas atrašanos amatā gadu nevarēs apstrīdēt. Ja Meja zaudēs, viņai no amata ir jāatkāpjas, un viņa nevarēs startēt vadības vēlēšanās.

Kā ziņots, Mejas panāktā vienošanās, kuru trešdienas vakarā pēc vētrainām debatēm atbalstīja viņas kabinets, izsaukusi stingru pretestību pašas vadīto toriju eiroskeptiski noskaņotajā spārnā, kas paziņojuši, ka balsos pret to.

Ceturtdien, protestējot pret vienošanos, no amatiem jau atkāpušies četri Mejas kabineta ministri.

Pret vienošanos izteikusies arī Ziemeļīrijas Demokrātisko unionistu partija (DUP), no kuras ir atkarīgs Mejas parlamentārais vairākums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits