Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Lietuvas valdība iesaka koronavīrusa risku dēļ neapmeklēt masu pasākumus

Lietuvas valdība cilvēkiem ieteikusi koronavīrusa risku dēļ neapmeklēt masu pasākumus, bet pagaidām nav aizliegusi to rīkošanu.

"Ieteicams atturēties no šādiem pasākumiem - vienkārši neiet uz tiem," ceturtdien pēc jaunizveidotā Valsts ārkārtējo situāciju operāciju centra pirmās sēdes sacījis premjerministrs Sauļus Skvernelis.

"Aizliegt pagaidām nav nekāda tiesiska pamata, jo mums nav neviena apstiprināta [saslimšanas] gadījuma."

Valdības vadītājs uzsvēris, ka "visas cilvēku masveida pulcēšanās vietas un publiski pasākumi rada paaugstinātu risku", bet norādījis, ka šis risks katram būtu jāizvērtē pašam.

"Ikvienam cilvēkam būtu jāizvērtē, vai apmeklēt pasākumus, kas norisinās slēgtās telpās, koncertus, kinoseansus, sporta sacīkstes vai citus publiskus masu pasākumus," viņš norādījis.

Valdības pārstāvji īpaši aicinājuši atturēties no masu pasākumu apmeklēšanas cilvēkus, kuri pieder pie riska grupām - vecāka gadagājuma ļaudis, topošās māmiņas vai cilvēkus, kuriem jau ir citas slimības, kā arī cilvēkus, kuri nesen ieradušies no slimības skartajiem reģioniem.

Lietuvas Veselības ministrija ieteikusi atlikt piektdien Kauņā paredzēto Eirolīgas spēli starp Kauņas basketbola komandu Žalgiris un Milānas AX Armani Exchange Olimpia vai arī spēlēt bez skatītājiem, tomēr Žalgiris izlēmis, ka sacīkstes notiks skatītāju klātbūtnē. Kā paziņojis kluba direktors Pauļus Motiejūns, no Eirolīgas saņemta atbilde, ka spēli pārcelt nav iespējams, savukārt variants spēlēt bez līdzjutējiem šķiet nepieņemams pašai komandai, kurai viņu atbalsts ir ļoti svarīgs.

Tiesa gan, trešdien Žalgiris aicināja uz šo spēli nebraukt Milānas AX Armani Exchange Olimpia līdzjutējus, kā arī cilvēkus, kuri nesen bijuši Ķīnā vai vīrusa skartajos Itālijas ziemeļu reģionos. Pēc Motiejūna teiktā, daudzi  itāliešu komandas līdzjutēji nolēmuši neierasties, tādēļ "viņu vai nu nebūs vispār, vai būs ļoti maz“.

Premjers, kas visai bieži skatās Kauņas kluba spēles klātienē, atzinis, ka šoreiz to nedarīs, jo saņēmis onkoloģijas terapiju, tādēļ pieder pie riska grupas.

Valdības pārstāvji arī aicinājuši cilvēkus neļauties panikai, nesteigties uz veikaliem, lai vairumā iepirktu pārtiku, savukārt pēc ierašanās no vīrusa skartajiem reģioniem bez vajadzības neapmeklēt ārstniecības iestādes.

Kā uzsvēris veselības ministrs Aurēlijs Verīga, kamēr Lietuvā inficēšanās gadījumi nav konstatēti, valdība un citas institūcijas tikai sniegs sabiedrībai ieteikumus, bet, kolīdz tiktu atklāts pirmais inficēšanās gadījums, rekomendācijas tiks pārskatītas un iegūs obligātu rīkojumu statusu, kas var nozīmēt arī pārvietošanās ierobežojumus konkrētās teritorijās un masu pasākumu atcelšanu. 

"Apspriesti visi maksimālie pasākumi arī vissliktākā scenārija gadījumam - līdz pat karantīnas noteikšanai un attiecīgo teritoriju izolēšanai. Valsts tam ir gatava, paredzēti gan instrumenti, gan cilvēkresursi. Jācer, ka tādi pasākumi nebūs vajadzīgi, tomēr, ja būs, tie tiks ieviesti nekavējoties," piebildis Skvernelis. 

Līdz šim Lietuvā aizdomās par iespējamu inficēšanos ar koronavīrusu analīzes veiktas 59 cilvēkiem, un visos gadījumos rezultāti izrādījušies negatīvi.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits