Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Lietuvas valdība pārstrukturēs reģionus, lai nezaudētu ES atbalstu

Lietuvas valdība trešdien apstiprinājusi plānus pārstrukturēt valsts reģionus, lai no 2021.gada nezaudētu daļu Eiropas Savienības (ES) atbalsta.

Kā valdības sēdē norādījis iekšlietu ministrs Sauļus Skvernelis, pretējā gadījumā Lietuva varētu zaudēt 2,7 miljardus eiro.

Pēc viņa teiktā, iecerētā pārdale būs nevis administratīva, bet statistiska. Paredzēts izveidot divus lielus reģionus - ekonomiski attīstītāko galvaspilsētas reģionu, ko veidotu Viļņas apriņķa pašvaldības, un Viduslietuvas un Rietumlietuvas reģionu, kas ietvertu Alītas, Kauņas, Klaipēdas, Marijampoles, Panevēžas, Šauļu, Tauraģes, Telšu, kā arī Utenas apriņķi.

Šāds risinājums nepieciešams, gatavojoties situācijai, ka Lietuvas iekšzemes kopprodukts (IKP), rēķinot uz vienu iedzīvotāju, 2017.gadā pārsniegs 75% no ES vidējā rādītāja, tādēļ 2021.-2028.gada finansēšanas posmā Lietuva tiktu ieskaitīta pārejas reģionu kategorijā un ES finansiālais atbalsts tai tiktu samazināts līdz 60% no tagadējā līmeņa.

Iekšlietu ministrija iepriekš skaidrojusi, ka reģionu pārdalīšana neietekmēs pašvaldību sistēmu - cilvēkiem nebūs jāpārdeklarē dzīvesvieta, nemainīsies nedz iestāžu darbs, nedz vēlēšanu sistēma. Jaunais dalījums nākotnē ietekmēs tikai oficiālās statistikas datu vākšanu, palīdzot mazāk attīstītajiem reģioniem.

2014.-2020.gada plānošanas periodā Lietuvai paredzēts ES atbalsts gandrīz 8,5 miljardu eiro apmērā. 4,6 miljardi eiro no šīs summas paredzēti mazāk attīstīto reģionu attīstībai.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits