Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Meja piedāvā deputātiem balsojumu par otru Brexit referendumu

Lielbritānijas parlamenta locekļiem tiks dota iespēja balsot par ierosinājumu sarīkot otru Brexit referendumu, bet tikai gadījumā, ja viņi apstiprinās Brexit vienošanos, otrdien paziņojusi Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja.

Meja sacīja, ka valdība arī atļautu deputātiem izlemt, vai Lielbritānijai palikt pagaidu muitas savienībā ar Eiropas Savienību (ES).

Jau ziņots, ka jūnija sākumā parlamentā plānots iesniegt jaunu Brexit likumprojektu.

Iepriekšējās trīs reizes parlaments noraidīja Mejas panākto vienošanos ar Briseli par izstāšanās nosacījumiem.

Jaunajā likumprojektā veikti vairāki labojumi, tostarp iekļauts minētais piedāvājums sarīkot balsojumu parlamentā par to, vai nodot Brexit vienošanos apstiprināšanai referendumā.

Referendums būtu jāsarīko pirms Brexit vienošanās tiek ratificēta.

Referendums par vienošanos ir galvenā leiboristu prasība, bet pret to iebilst konservatīvie, kas atbalsta Brexit un kuru balsis Mejai nepieciešamas Brexit likumprojekta pieņemšanai.

Meja sacīja, ka viņas ierosinājums ir parlamenta pēdējā iespēja izkļūt no politiskā strupceļa, kas aizkavējis visu Brexit procesu un izraisījis milzīgu neapmierinātību sabiedrībā.

"Šodien es izsaku nopietnu piedāvājumu deputātiem parlamentā - jaunu Brexit līgumu," uzrunā televīzijā paziņoja Meja.

"Vairums deputātu apgalvo, ka vēlas īstenot referenduma rezultātu. Tāpēc es domāju, ka mums jāpalīdz viņiem. Un es domāju, ka šī ir pēdējā iespēja to izdarīt," sacīja Meja.

Premjere izklāstīja kopumā desmit iniciatīvas, kas būs iekļautas jaunajā Brexit likumprojektā.

"Mēs nākam klajā ar jaunu piedāvājumu, lai atrastu kopīgu pamatu parlamentā," viņa piebilda.

Tostarp deputātiem tiek solīs, ka Lielbritānija paliks vienota ar Ziemeļīriju, ja līdz 2020.gadam netiks noslēgts pastāvīgs tirdzniecības līgums ar ES. Šī solījuma mērķis ir nodrošināt Ziemeļīrijas koalīcijas partneru atbalstu Mejai. Iepriekšējos balsojumos Ziemeļīrijas Demokrātiskā unionistu partija (DUP) balsoja pret Brexit vienošanos.

Tomēr daudzi parlamenta deputāti jau ir izlēmuši šo jauno piedāvājumu neatbalstīt.

Piedāvājot balsojumu par atkārtotu referendumu, Meja centusies iegūt opozīcijā esošo leiboristu atbalstu, kas viņai nepieciešams, lai kompensētu stingrās līnijas piekritēju balsis pašas vadīto toriju eiroskeptiķu spārnā.

Taču leiboristu līderis Džeremijs Korbins jau paziņojis, ka viņa partija nevar atbalstīt izstāšanās likumu, jo Mejas jaunais piedāvājums visumā ir tikai valdības līdzšinējās nostājas modifikācija.

Tajā pašā laikā Meja ar savu piedāvājumu vēl vairāk aizkaitinājusi Brexit atbalstītājus Konservatīvajā partijā, kas norādījuši, ka muitas ūnijas saglabāšana ar ES faktiski nozīmē -palikšanu blokā.

Vairāki vadošie eiroskeptiski noskaņotie toriji, tostarp bijušais Brexit ministrs Deivids Deiviss un Džeikobs Rīss-Mogs, jau paziņojuši ka jūnijā nebalsos par valdības likumprojektu.

Arī DUP, no kuras ir atkarīgs Mejas valdības vairākums parlamentā, norādījusi, ka sākotnējās Brexit vienošanās "fatālas kļūdas" saglabātas arī jaunajā versijā un draudi atšķelt Ziemeļīriju no pārējās Apvienotās Karalistes nav novērsti.

Meja iepriekš kategoriski noraidījusi gan atkārtota referenduma rīkošanu, gan palikšanu muitas ūnijā ar ES, un viņas jaunā nostāja tiek tulkota kā solis pretī proeiropeiski noskaņotajiem deputātiem, kas atbalsta palikšanu Eiropas Savienībā.

Tomēr daļa komentētāju atzīst, ka tas esot pārāk "mazs un pārāk novēlots".

Bijušais Brexit ministrijas valsts ministrs Deivids Džonss norādījis, ka Mejas runa ceturtdien gaidāmo Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu priekšvakarā vienīgi palielinās atbalstu Naidžela Farāža Brexit partijai.

papildināta visa ziņa

Top komentāri

čeručils
č
Politiķi savu ievārīto ķīseli taisās novelt uz tautas kakla...nu,nu !!! Ja vēl pirmajā referendumā bija nelielas, bet loģiskas cerības pret Brexit, tad otrajā tikpat kā nekādu. Niknums un dusmas ir vienas no spēcīgākajām pūļa emocijām, kuras var iet pret jebkuru saprātu. Un ar tām šobrīd pārpilni ir Brexita gribētāji. Pārējo liela daļa, kuru viss šis ku-kū politiķu cirks zajebala, vispār neies balsot. Tā ka pret Brexit balsotāju skaits diezgan garentēti nepārsniegs par Brexit balsotāju pūli, kurš aiz dusmām un niknuma pirdīs balsot.
Meja ieliek Kremļa troļļiem
M
un saņem šīs dienas stulbenes nosaukumu - ''Balsosiet par izstāšanos otrreiz, bet tikai tad, ja būsiet nolēmuši, ka neizstāsieties.'' 22. gadsimta skola - Kas ir fašisms? - Vidēji smaga, bet principā diezgan nekaitīga diktatūras forma mejokrātijas laikos!
aptaujas
a
Aptaujas rāda, ka Eiroparlamenta vēlēšanās briti balsos šādi: 37% par Brexit partiju (vēl 3% par UKIP), 13% par leiboristiem, 7% par konservatīvajiem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits