Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Pāvests Pāvils VI un arhibīskaps Oskars Romero iecelti svēto kārtā

Pāvests Pāvils VI, kurš pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados pārraudzīja plašas reformas katoļu baznīcā, un Salvadoras arhibīskaps Oskars Romero svētdien iecelti svēto kārtā.

Pāvests Francisks kanonizācijas dievkalpojumā bija aplicis jostu, kas piederēja Romeru, kurš tika nogalināts mises laikā 1980.gadā, un izmantoja vīna kausu, kas savulaik piederēja Pāvilam VI.

Lai būtu klāt šajā notikumā, aptuveni 5000 cilvēku bija devušies no Salvadoras uz Vatikānu, un tūkstošiem sekoja līdz kanonizēšanai televizoru ekrānos pie Sansalvadoras katedrāles, kur apbedīti Romero pīšļi.

Katoļu baznīcā, lai personu ieceltu svēto kārtā, nepieciešami divi "apstiprināti" brīnumi. Viens brīnums nepieciešams, lai apstiprinātu personas beatifikāciju - pasludināšanu par svētīgo jeb svētlaimīgo, bet iecelšanai svēto kārtā nepieciešami divi brīnumi.

Pāvils VI tika pasludināts par svētīgo 2014.gada oktobrī, bet Romero - 2015.gada maijā. Šā gada martā Pāvests Francisks parakstīja dekrētu, piedēvējot viņiem jaunus brīnumus.

Romero, kuru 1980.gadā dievkalpojuma laikā noslepkavoja galēji labējie ekstrēmisti, asi kritizēja represijas un sociālo netaisnību Salvadorā un nosodīja armijas un kreisā spārna kaujinieku pastrādātos cilvēktiesību pārkāpumus, sākoties Salvadoras pilsoņkaram, kas ilga no 1980.gada līdz 1992.gadam.

Francisks cildinājis Romero un Pāvilu VI, kurš aizgāja mūžībā 1978.gadā, par drosmi nemierīgos laikos un cīņu par sociālo taisnīgumu.

Līdz ar Romero un Pāvilu VI svēto kārtā tika iecelti vēl pieci cilvēki, tostarp vācu mūķene Marija Katrīna Kaspere.

Top komentāri

Elijah
E
SVĒTO mūsu vidū ir vienmēr, bet KRONĒTI no viņiem tikai daži tiek. Tomēr neviena KRONIS nepazudīs, jo tas to pavada MŪŽĪGI. Cita lieta, ja cilvēka kronis ir tumsība un ellē, jo tāds ir sev un citiem par nelaimi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits