Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Tbilisi tūkstošiem protestētāju pieprasa jaunas vēlēšanas

Tūkstošiem opozīcijas atbalstītāju svētdien izgājuši Tbilisi ielās, lai pieprasītu jaunas parlamenta vēlēšanas pēc tam, kad valdošā partija Gruzijas sapnis paziņoja par uzvaru sestdien notikušajās vēlēšanās.

Gruzijas opozīcijas partijas ir noraidījušas sākotnējos parlamenta vēlēšanu rezultātus.

Pēc balsu saskaitīšanas gandrīz visos vēlēšanu iecirkņos "Gruzijas sapnis" ir vadībā ar 48% balsu, kamēr opozīcijas spēku koalīcija ieguvusi 45,6% balsu proporcionālajā balsojumā, kas noteiks 120 no 150 vietām parlamentā, paziņojusi Centrālā vēlēšanu komisija.

"Gruzijas sapņa" vadītājs, bijušais premjerministrs miljardieris Bidzina Ivanišvili paziņojis, ka viņa partija "uzvarējusi vēlēšanās trešo reizi pēc kārtas".

Taču opozīcijas līderis, bijušais prezidents Mihails Saakašvili, kurš pašlaik dzīvo Ukrainā un vada šīs valsts prezidenta Volodimira Zelenska politisko un ekonomisko reformu darba grupu, paziņojis, ka "Gruzijas sapnis" masveidā falsificējis vēlēšanu rezultātus, un aicinājis opozīcijas atbalstītājus uz "masu mobilizāciju".

Prasība pēc jaunām vēlēšanām var izraisīt jaunu politisko krīzi Gruzijā, kur vēlēšanām bieži seko apsūdzības rezultātu viltošanā un masu demonstrācijas.

Protestētāji, no kuriem daudziem bija sejas maskas, sapulcējās pie parlamenta ēkas Tbilisi centrālajā laukumā. Opozīcijas līderi, uzrunājot sapulcējušos, paziņoja, ka vēlēšanu rezultāti ir falsificēti un nepieciešamas jaunas vēlēšanas.

"Visas Gruzijas opozīcijas partijas ir vienotas savā lēmumā neieņemt vietas jaunajā parlamentā," paziņoja Saakašvili pārstāvētās opozīcijas partijas "Apvienotā nacionālā kustība" viens no līderiem Nika Melia.

"Mēs cīnīsimies līdz mērķis būs sasniegts," sacīja Melia, aicinot opozīcijas atbalstītājus pulcēties uz protestiem arī nākamajā svētdienā.

"Mēs neļausim "Gruzijas sapnim" nozagt mūsu balsis," ziņu aģentūrai AFP sacīja viens no protestētājiem.

Starptautiskie novērotāji no Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) un NATO Parlamentārās asamblejas ziņoja, ka vēlēšanas bijušas tāli no nevainojamām, bet "pamata brīvības ir ievērotas".

Vietējie novērotāji ziņoja par dažādiem pārkāpumiem, tostarp atkārtotu balsošanu un rezultātu viltošanu.

Organizācijas "Transparency International" Gruzijas nodaļa pavēstīja, ka šīs vēlēšanas Gruzijas demokrātijai ir kritiens atpakaļ, bet asociācija GYLA, kas veica vēlēšanu novērošanu, ziņoja, ka konstatēti nopietni pārkāpumi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits