Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Aizdomas par "grēkāzi" Sojuz avārijā

Raķetes Sojuz avāriju pēc pacelšanās no Baikonuras kosmodroma Kazahstānā varētu būt izraisījusi kļūme ar raķetes pirmās pakāpes piropatronu, piektdien pavēstīja par katastrofas izmeklēšanu informēts avots.

"Valsts komisija konstatējusi, ka piropatronas nenostrādāšanas dēļ neatvērās pirmās pakāpes sānu bloka augšējās daļas vārstulis, kā rezultātā spiediena gāzes neizplūda no bloka un nenovirzīja bloku no raķetes otrās pakāpes," sacīja avots. Tā rezultātā pirmās pakāpes bloks saskāries ar centrālo bloku un nodarījis tam bojājumus.

Krievijas raķete Sojuz, kas ceturtdien ar diviem astronautiem startēja uz Starptautisko Kosmosa staciju (SKS), piedzīvoja avāriju lidojuma otrajā minūtē, kad atslēdzās raķetes otrās pakāpes dzinēji.

Pēc avārijas kapsula ar astronautiem atdalījās no raķetes un veiksmīgi piezemējās Kazahstānas stepē 25 kilometru attālumā no Žezkazganas pilsētas.

Ar Sojuz uz SKS startēja amerikāņu astronauts Niks Heigs un krievu kosmonauts Aleksejs Ovčiņins. Bija plānots, ka viņi SKS pavadīs 187 dienas.

Piektdien Heigs un Ovčiņins nogādāti Maskavā, viņu veselības stāvoklis tiek vērtēts kā apmierinošs.

Krievijas kosmosa aģentūras Roskosmos vadītājs Dmitrijs Rogozins piektdien paziņoja, ka jauns Heiga un Ovčiņina lidojums uz SKS ieplānots nākamā gada pavasarī.

Zīmīgi, ka šis nebūt nav pirmais gadījums Sojuz programmas ietvaros, kad avārijas cēlonis ir kļūme piropatronas darbībā - piropatronu kļūmes dēļ 2008. gadā no kapsulas, kurā atradās astronauti, kārtīgi neatdalījās palīgmodulis, un kapsula uz Zemes atgriezās ar daudz lielāku ātrumu un stāvākā trajektorijā, nekā plānots. Visi astronauti izdzīvoja.

Top komentāri

M
M
- Zeme, zeme, mums ir problēmas! - Borts, te zeme, sapratām, svītrojam jūs!
huilo
h
Tādas raķetes nav nevienam !
Ass
A
Dienai atkal persona bez vārda bez pakāpes un bez ieņemamā amata,bet pietuvināts!Laikam ģeopolitiskais stāvoklis dienai neļauj izpaust Krievijas kosmosa darbinieka vārdu!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits