Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Alfrēds Rozenbergs nebija Aspazijas dēls, bet «rasu haosa produkts» gan

Zigmunds Skujiņš raksta: «Manā jaunajā romānā Miesas krāsas domino kāds savdabis hitleriešu okupētajā Rīgā 1943.gada rudenī samulsina vācu vietvalžus, ka mirusī latviešu dzejniece ir reihsministra Alfrēda Rozenberga māte. Mistifikators neesmu un tādam apgalvojumam nopietni pievienoties netaisos, kaut fakti (fakti?! - B.

D.) šādu hipotēzi vērš mulsinoši iespējamu...» (Rīgas Laiks, 1999, nr.6., 10.lpp.). Nemaz uzreiz tā līdzi nemulstot un pat nenopietnā vīzē negrasoties uz plikas vietas pievienoties rakstnieka sensacionālajai «hipotēzei», gribu tomēr pārliecinoši aizrādīt, ka gestapo izziņās par A.Rozenberga ciltskoku patiešām fiksēts «latviskais elements», bet - bet! - daudz mazākā īpatsvarā, nekā to pieļauj minētais atklājums. Tāpat kā daudzi citi naciķu vadoņi, rasu tīrības fanātiķis un nežēlīgais «priekšcīnītājs» pats bija izteiksmīgs «rasu haosa produkts» (kā viņš mēdza izteikties citādā sakarā). Vācu vēsturnieki J.Petcolds, M.Veisbekers, Baumgartners, dziļi balstoties uz dokumentālajiem avotiem no A.Rozenberga dzimtās pilsētas Tallinas krātuvēm, ir ļoti ticami konstatējuši, ka vienīgi vecaistēvs Mārtiņš Rozenbergs Hitlera reihsministra ciltskokā ir bijis latvietis. Māte - Elfriede Luise Karoline Sirē (ap kuru nupat vijas citas «mammas» - Aspazijas - «konkurences» migla) - īstena francūziete. Alfrēda Rozenberga vectēva māte Sallija savukārt bijusi ebrejiete, bet vecāsmātes vectēvs - H.Srams - mongolis (Petzold J. Die Demagogie des Hitlerfaschismus, Berlin, 1982, 196.-197.lpp.). Piezīmēšu, ka nacisma un rasu teorijas ideologam netīkamos viņa izcelsmes «noslēpumus» pret Rozenbergu savulaik vērsa Austrijas katoliskās aprindas (skat., piemēram, Kartner Tageblatt, nr.208, 10.IX 1937.). Skujiņa kungam vajadzētu beidzot darīt pasaulei zināmus visus faktus un dokumentus, kas viņa skatījumā «hipotēzi vērš mulsinoši iespējamu». Jo, kā daždien kaimiņos saka, - ar ko velns nav jokojis! Par Aspazijas gaitām tak patiešām drīkstētu būt krietni vairāk skaidrības. Starp citu, Pēteris Stučka, dzīvs būdams, Kremlī būtu juties nu galīgi satriekts, kaut ko «tādu» dzirdēdams par sava svaiņa Raiņa ģimenes lietām!

Top komentāri

Ibn
I
Raini un Aspaziju ne īpaši cienīja kāpersonas līdz 1940. gadam ( dzeja, lugas o.k, bet darbi- ne o.k!). Kāpēc? Aspazijas slavas un Raiņa godkāres dēļ (šamējam pa visām varītēm gribējās būt par prezidentu- bija sakāpis!). Galu galā lielākās balvas un pacēlumus ( jau pēc nāves) Rainim un Aspazijai deva tieši PSRS, jo jaunai varai bija vajadzīgi varoņi, kurus līdz tam atzina tikai dabu bet ne salvas dēļ! Rainis un Aspazija tagadējā Latvijā ir pārheroizēti un uz tā fona noglabāti nebūtibai citi tā laika patiešam diženi rakstnieki, dzejnieki ( ko sāka nolikt okupācijas vara!).
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits