Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

DP: Russia Today darbošanās Latvijā ievērojami paplašinātu iespējas izplatīt Krievijai vēlamus vēstījumus

Neraugoties uz to, ka atsevišķi Krievijā veidoti raidījumi jau šobrīd tiek retranslēti Latvijā, pastāvīgas mediju klātbūtnes izveide ievērojami paplašinātu iespējas Latvijas informatīvajā telpā izplatīt Krievijai vēlamus vēstījumus, komentējot Krievijai piederošās informatīvās aģentūras Russia Today plānus reģistrēt filiāli Latvijā, aģentūrai LETA atzina Drošības policijā (DP).

DP skaidroja, ka šo platformu galvenais uzdevums ir vairot atbalstu Krievijai un sekmēt Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanu ārvalstīs. Šī iemesla dēļ ir rūpīgi jāizvērtē atsevišķu Krievijas plānoto informācijas projektu Latvijā ietekme uz mūsu valsts informatīvo telpu un tās drošību. Pastāv risks, ka plānotie projekti var tikt izmantoti, lai, aizbildinoties ar demokrātiju un vārda brīvību, slēpti un neuzkrītoši izplatītu Krievijas interesēm atbilstošu informāciju, tādējādi cenšoties ilgtermiņā Latvijas sabiedrībā radīt atbalstu Krievijas mērķiem.

Pastāvīga un diskrēta Krievijas vēstījumu izplatīšana Latvijas informatīvajā telpā ilgtermiņā var radīt lielākus riskus nekā tiešas propagandas aktivitātes, ko izvērš Krievijā bāzētie informācijas resursi, norādīja DP.

TV3 raidījums Nekā personīga nesen vēstīja, ka Krievijas valstij piederošā informatīvā aģentūra Russia Today lūgusi atļauju reģistrēt filiāli Latvijā.

"Russia Today tāpat kā pirms pusgada radītā ziņu aģentūra Sputnik ir daļa no Krievijas ieročiem, kas paredzēti, lai Krievijai izdevīgo pozīciju pasaulē izplatītu ne tikai krievu, bet angļu, franču, spāņu, japāņu, itāļu un, iespējams, arī latviešu valodā," vēsta raidījums.

Līdz ar Sputnik izveidošanu izskanēja ziņas, ka viņu biroji tiks dibināti arī Lietuvā, Igaunijā un Latvijā. Līdz šim par plāniem izplesties Latvijā nekas vairāk nebija zināms. Tomēr tagad Kremļa kontrolētā mediju organizācija vērsusies pie iestādēm Latvijā, lai prasītu atļauju Rīgā reģistrēt savu pārstāvniecību.

Kā liecina raidījuma rīcībā esošā informācija, pilnvaru rīkoties Latvijā Russia Today vārdā parakstījis par Krievijas propagandas ministru dēvētais žurnālists un šīs aģentūras ģenerāldirektors Dmitrijs Kiseļovs. Kopš pagājušā gada marta viņš ir iekļauts Latvijas un Eiropas "melnajā sarakstā" un viņam liegta ceļošana uz rietumvalstīm.

Latvijas Uzņēmumu reģistrs sola līdz augusta beigām pētīt likumus un atzinumus no drošības iestādēm, lai izlemtu - ļaut vai neļaut Latvijā darboties Krievijas varas finansētajai informatīvajai aģentūrai. Russia Today gadījums parāda arī vairākas nepilnības likumos. Piemēram, reģistram nav saistoši dažādie "melnie saraksti". Līdz ar to fakts, ka Kiseļovs tādā ir iekļauts, nav pietiekams iemesls, lai atteiktu Latvijā reģistrēt viņa vadīta uzņēmuma filiāli.

Uzņēmumu reģistra galvenā valsts notāre Guna Paidere norāda, ka pašlaik vēl ir pāragri spriest par lēmumu, jo notiek iesniegto dokumentu izvērtēšana, kā arī vēl nav saņemts pilns viedokļu klāsts no kompetentajām institūcijām.

Savukārt Kultūras ministrija, kas uzrauga mediju vidi Latvijā, pirms Krievijas ziņu aģentūras filiāle Latvijā nav piereģistrēta un sākusi darbu, neko darīt nevarot. Kamēr nav Latvijai kaitīga satura, neesot iespējams apturēt šīs aģentūras filiāles reģistrēšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ārlietu ministrus kritizē par dalību protestā

Gruzijas valdošās partijas Gruzijas sapnis amatpersonas asi kritizējušas Baltijas valstu un Islandes ārlietu ministrus par piedalīšanos protestos pret "ārvalstu aģentu" likumu. Ministru ...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits