Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Krievija pieņem vienošanos, kas nodrošinās tās pievienošanos PTO

Krievija ceturtdien nodrošināja savu pievienošanos Pasaules tirdzniecības organizācijai (PTO), pieņemot ar Šveices starpniecību izstrādātu vienošanos, saskaņā ar kuru Gruzija atsauks savus iebildumus pret Krievijas uzņemšanu PTO.

Gruzija bija pēdējā PTO dalībvalsts, kas izteica iebildumus pret Krievijas uzņemšanu, jo Krievija atbalsta no tās atdalījušos reģionus Abhāziju un Dienvidosetiju. Lai gan neoficiāli Gruzija atbalstīja sarunu turpināšanu, oficiāli tā izmantoja savas veto tiesības.

Krievija un Gruzija, kuru attiecības pēc 2008.gada kara tiek uzturētas ļoti ierobežotā līmenī, vienojās pēc vairāku mēnešu ilgām sarunām Šveicē.

Krievijas oficiāla uzņemšana PTO ir gaidāma šīs organizācijas sanāksmē, kuru paredzēts rīkot decembra vidū.

"Mēs priecājamies par to, ka Gruzija atbalstīja [vienošanās] projektu un ka beidzot ir panākta vienošanās," sacīja galvenais Krievijas pārstāvis sarunās Maksims Medvedkovs.

"Krievija ir piekritusi Šveices priekšlikumam. Mums nav sīkāku ziņu par tās lēmumu, bet izskatās, ka ir panākta vienošanās," paziņoja Gruzijas ārlietu ministra vietnieks Sergi Kapanadze.

Gruzija bija pieprasījusi starptautisku novērošanu Abhāzijas un Dienvidosetijas pārrobežu tirdzniecībai, bet Krievija bija uzstājusi uz to, ka Abhāzijas un Dienvidosetijas robežas jākontrolē šo reģionu un Krievijas spēku patruļām.

Medvedkovs sacīja, ka vienošanās paredz noslēgt līgumu ar neatkarīgu firmu šīs pārrobežu tirdzniecības novērošanai. Šī firma arī darbotos kā vidutāja un nodrošinātu informācijas apmaiņu starp Gruzijas un Krievijas muitas dienestiem.

Vienošanās "ir pamatota uz mūsu priekšlikumu un neiziet ārpus Krievijas principiālās nostājas ietvariem", sacīja Medvedkovs. Viņš piebilda, ka šī vienošanās "atbilst realitātēm, kas izveidojušās reģionā, un tā nav pretrunā PTO normām".

Kapanadze sacīja, ka Šveicē ceturtdien ieradīsies Gruzijas delegācija uz sarunām ar Krieviju un Šveices vidutājiem. "Es uzskatu, ka vienošanās tiks parakstīta dažu dienu laikā," sacīja Gruzijas ārlietu ministra vietnieks.

Novembrī ir paredzētas divas zemāka līmeņa PTO sēdes pirms decembra vidū gaidāmās PTO sanāksmes ministru līmenī, kurā tiks rīkots balsojums par Krievijas uzņemšanu. Šī sanāksme notiks no 15. līdz 17.decembrim.

PTO ir starptautiska organizācija un dalībvalstu daudzpusējo sarunu forums par globālās tirdzniecības liberalizācijas noteikumiem, to administrēšanu un piemērošanu. Tā izveidota 1995.gadā. Latvija ir PTO dalībvalsts kopš 1999.gada.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits