Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

ANO cilvēktiesību komisārs: Izraēlas reakcija uz palestīniešu protestiem ir nesamērīga

ANO cilvēktiesību augstais komisārs Zeids Raads al Huseins piektdien nosodījis Izraēlas reakciju uz protestiem gar Gazas joslas robežu, nodēvējot to par "pilnīgi nesamērīgu".

Uzrunājot ANO Cilvēktiesību padomes sēdi, kas veltīta pēdējā laika notikumiem Gazas joslā, Zeids sacīja, ka "nogalināšana, kas rodas no okupācijas varas pretlikumīgas spēka izmantošanas, var nozīmēt arī apzinātas slepkavības, kas ir smags Ceturtās Ženēvas konvencijas pārkāpums".

1946.gadā pēc Otrā pasaules kara pieņemtās Ženēvas konvencijas pārkāpumi bieži tiek dēvēti par kara noziegumiem, kaut arī Zeids šādu frāzi nelietoja.

Tomēr viņš norādīja, ka pirmdien protestu laikā tika nogalināti 60 palestīnieši un tūkstošiem ievainoti, kamēr Izraēlas pusē tikai viens karavīrs tika viegli ievainots, kad viņam trāpījis akmens.

"Lielais kontrasts bojāgājušo skaitā abās pusēs (..) liek domāt par pilnīgi nesamērīgu atbildi," paziņoja Zeids.

Daudzi no ievainotajiem un nogalinātajiem palestīniešiem bija "pilnīgi neapbruņoti un tika sašauti mugurā, krūtīs, galvā un locekļos ar īstām lodēm," sacīja komisārs, piebilstot, ka maz kas liecina par Izraēlas mēģinājumiem samazināt cietušo skaitu.

Zieds atzina, ka daļa palestīniešu ir metuši uz karavīriem Molotova kokteiļus, akmeņus un lidinājuši aizdedzinātus gaisa pūķus pāri robežai, kā arī mēģinājuši pārgriezt robežas žogu, taču nekas no tā neesot radījis tik lielus draudus dzīvībai, lai attaisnotu letāla spēka izmantošanu.

Pirmdienas sadursmes pie Gazas joslas un Izraēlas robežas, kas laika ziņā sakrita ar ASV vēstniecības atklāšanu Jeruzalemē, bija asiņainākās kopš 2014.gada, kad faktiski norisinājās karš starp Izraēlu un palestīniešu radikālo islāmistu kustību "Hamas", kas kontrolē Gazas joslu.

Sadursmju upuru skaits pārsniedzis 60 cilvēkus, bet to ievainoto skaits, kas cietuši no lodēm un asaru gāzes, saskaņā ar palestīniešu mediķu datiem pārsniedz 2200.

Kopumā Gazas joslā protestos līdzās robežai ar Izraēlu kopš 30.marta nogalināti vairāk nekā 110 palestīnieši.

Izraēla paziņojusi, ka tā rīkojusies pašaizsardzības nolūkos, aizstāvot savas robežas un iedzīvotājus. Izraēlai atbalstu paudušas arī ASV, norādot, ka atbildība par vardarbību gulstas uz grupējumu Hamas.

ANO Cilvēktiesību padomes sēdē tiks apspriests rezolūcijas projekts, kurā aicināts nekavējoties nosūtīt neatkarīgu, starptautisku komisiju izmeklēt notikušo, kas būtu augstākā līmeņa ANO izmeklēšana.

Zeids sacīja, ka atbalsta šādu izmeklēšanu un cer, ka taisnība novedīs pie taisnīguma.

Top komentāri

trusis nejaukais
t
paarsteidzosha logjika - vispirms vajag sagaidiit liikjus abaas pusees un tad droshi var pielietot nesameeriigu speeku. itkaa tas sho situaaciju uzlabotu.
Trollis JT
T
Protams, ka nesamērīga... vajadzēja lietot napalmu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits