Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
"Pieļauju, ka bijušie padotie dziedātu citu dziesmu, bet tai sievietei ir apbrīnojams krampis," jauno izglītības un zinātnes ministri vērtē rakstniece Ilze Sperga

Latgales Spīdola Šuplinska

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
P
P
Sēļi, kurši,zemgaļi un pārejie-uz priekšu!Ko Olga Dreģe teica Limuzīnā Jāņu nakts krāsā par tatāru-mongoļu jūgu u,t,t.?
latviete
l
Mani rada sašutumu šie regulārie režisoru un "inteliģences" pasludinājumi par politiskajā dzīvē ienākošajiem cilvēkiem, kritrizejot tos "uz nebēdu", piešķirot tiem kādu literāru tēlu, kas katram pilsonim zināmi no skolas laikiem un dziļi iesēžas cilvēku apziņā, kas ir stereotipu radīšana, kam nemaz nav tik laba pieskaņa un rezultāts. Apmēram tā: ja tu daudz strādā- līdzinies Spīdolai, bet tu būsi Laimdota, tu - Maija, tu esi nabadzīga- tātad Elza, tu kasieris- Vērdiņš, bezdarbnieks- tātad... utt., it kā Šuplinska nevarētu būt vienīgi Šuplinska. Bet nezin kāpēc par saviem režisoriem un aktieriem - Kangariem- neviens tā īsti skaļi paši neizpauž viedokli.
īstenībā
ī
Šuplinska ir lielāka katastrofa par Petrāviču. Petrāviča vismaz saprot, ka neko daudz nesaprot, tāpēc prasīs padomu speciālistiem ministrijā. Jā, ar Petrāviču varēs manipulēt un manipulēs ierēdniecība. Un reizēm tas nemaz nav slikti, jo starp ministriju ierēdņiem mēdz būt jomas speciālisti. Tur nav vizionāru, nav revolucionāru, tādā vidē tie neuzplaukst, bet speciālisti ir. Šuplinska māk daiļi izteikties (kā jau literatūrzinātniece). Diemžēl no izglītības sistēmas nesaprot neko. No zinātnes vēl mazāk. Bet būs jūra līdz ceļiem un speciālistos neklausīsies. Izglītības sistēmā ir samilzis augonis (izglītības iestāžu un izglītībā nodarbināto skaits neatbilst demogrāfiskajai realitātei un nodokļu maksātāji to vairs nespēj pacelt). Šadurskis apņēmīgi mēģināja tās strutas nolaist, bet kādā brīdī padevās učeņu spiedienam un augstskolu spiedienam. Šitā pat nemēģinās. Lipinās uz tā strutainā augoņa ceļmallapas. Kamēr augonis sprāgs. Jācer, ka pati būs tā, kas dabūs strutas acīs, nevis pēcgājējs.
NavKomentāru
N
Piedodiet, atvainojiet. "Nespēju vien sagaidīt" kad šī sieviete sāks savu darbu ar savām neskaitāmajām idejām. Es nesaprotu, ko viņa vispār tur dara! Ar savām idejām aizrunā ausis, bet vai viņa ir padomājusi par citiem cilvēkiem izņemot pati sevi, vai idejas ko viņa ir izteikusi ir vispār reālas... Viņa ir egoistiska un iedomīga, viņa no literatūras viedokļa var runāt gudri, bet vai tas ir tas ko mums vajag? Pēc manām domām, mums vajag izglītībā cilvēkus kuriem rūp jaunieši, skolas, izglītības reformas mainīt tā, lai tās pielāgojas visam apkārt notiekošajam. Viņa nespēj atrast laiku izdarīt savus darbus kur tas ir nepieciešams, tā vietā viņa labāk gozēsies augstajos varas krēslos, smiekli nāk, "SPĪDOLA"
Tālis
T
Izglītības ministreio TV jārunā literāra latviešu valodā, pietika jau ar slaveno "iglītības" ministra Dombrovska valodu
Latgalīts
L
Ja pēc četriem gadiem kultūras ministrs būs no Kurzemes vai no Sēlijas, kur gadās, ka kāds tantuks vēl kaut ko pasaka dialektā, tad gan būs cirks. Es no savas pieredzes zinu, ka katrs mēģinājums Latgalē runāt latgaliski beidzas ar pamatīgu parunāšanu krieviski, jo Latgalē dzīvo kādi 40% latviešu, kuru krietna daļa ir pārkrievota. Lielākā daļa krievu jauniešu perfekti runā latviski, bet piespiest viņus runāt latgaliski ir idiotisms. Izglītības ministre dzīvo ilūziju pasaulē.
Tu neesi Latgalīts
T
bet gan tautas šķēlējs.
  • 11
  • 17
Enģēļa viesis
E
Njā formas labas .. kaislīga?
Vietējā
V
Kaislīga gan, tikai žēl nozari. Skumji, ka mūsu valstī šādas tiek par ministriem.
  • 14
  • 1
Hshsjdjdjdjdjd
H
Vismaz ar latgaļiem var dzert kopā, tad atrodas kopīga valoda, nav kā kurzemē kur ar mašīnu brauc cilvēkiem virsū. Vai arī skataties viņš ir viens davaj 5ratā atsitam... 2dažādas kultūras.
starp citu
s
Latvija un latviešu valoda ir radusies no Latgales (kurā vēsturiski atradās arī lielākā daļa tagadējās Vidzemes). To jau izsaka pats prievārds "lat". Šī pretīgā "čiuļu" un "čangaļu" apsaukāšanās tikai stiprina Latvijas vienotības pretiniekus, ne mūsu tautu.
  • 15
  • 6
Apčidrinskis
A
Acīmredzot neesi sādžā dabūjis ar ilksi pa galvu.
  • 17
  • 11
Apčidrinskis
A
Kādu laiku atpakaļ biju ciemoties Ventiņu pusē. Nolādēti labi atceros, ka vienpadsmitgadīgai skolniecītei bija dots uzdevums- noskatīties filmu "Cilvāka bārns". Viņa skatījās un raudāja, jo nesaprata latgaliešu valodu. Kas notiks tagad? Mani baida "karojošie latgalieši", kuri savu kultūru un valodu nostāda augstāk par pārējo. Vēl jo vairāk, ja tāda ir ministre.
nātre
n
Tā meitene būs priecīga, ka varēs apgūt senāko latviešu valdu, vārdu sakot valodas saknes, lai nav jāraud labu filmu skatoties. tieši šis piemērs liecina par to, ka šī valoda ir jāprot visiem Latvijā. nevaru saprast tikai vienu, tie paši, kas brēc par latgaļu valodas mācīšanu skolās, tik pat neganti nicina krievus, ka tie negrib apgūt latviešu valodu. Kā tas iet kopā? Vai tā nav liekulība? Vienā gadījumā - nē, otrā - jā.
  • 5
  • 8
Nata
N
Neļaujat komentēt, Diena! Kauns!
  • 4
  • 4
Nata
N
Neļaujat komentēt, Diena! Kauns!
  • 4
  • 3
Nata
N
Mazā Latvija tiek šķelta. Minoritāte atkal , kārtējo reizi, nav apmierināta ar pārējo Latvijas daļas iedzīvotāju viedokli par valodu. Latvijā vienīgā valsts valoda ir LATVIEŠU, tā noteikts satversmē, bet te atkal jaunu velosipēdu sāks izgudrot!! Tiešām - viena kāšķīga maza tautiņa Baltijas jūras
  • 23
  • 8
!!!
!
Nomierinieties. Latgalē ir maz tādu, kas vēlas, lai viņu bērniem skolā vēl būtu jāapgūst latgaliešu valoda.
  • 21
  • 8
Margarēta
M
Jā, un kā tas ietekmēs cilvēku mobilitāti Latvijā. Latgale taisās pašizolēties? Vai tur, piemēram, brauks strādāt jaunie ārsti, zinot, ka bērniem būs jāmācās čangaļu rakstība? Piemēram, cilvēkam ir bērns, kas sācis skolas gaitas Rīgā, tad viņam 6. klasē kā tur mācīties. Vienkārši kaut kādi murgi! Ja tā latgaliešu valoda ir atsevišķa valoda, tad ir jānodrošina tulkojums uz valsts valodu. Kā visos pārējos gadījumos.
  • 20
  • 12
Lāčplēsis
L
Daudz muld par latgaļu identitāti, bet, kad reāli jādod pretspars okupantiem Rēzeknē un Daugavpilī , tad aizbēg pie čiuļiem uz Rīgu...
Rīgas puika
R
Nu, ja Daugavpilī mēģini runāt latviski, tev krieviski apjautāsies , vai tik neesi no Rīgas ...
  • 11
  • 7
einars
e
It kā Rīga arī nebūtu pilna ar krieviem un nu jau arī rietumniekiem(no kuriem daudziem arī uzspļaut uz latviešu valodu).
  • 17
  • 5
nefans
n
neesmu JKP fans, bet Dombura raidijuma izklausijas kompetenta,sakariga. Laiks radis,vai vardi saskan ar darbiem.
Spīd olas
S
Kam spīd olas?Nu izvirtuļu bars vai zin.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata