Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Šonedēļ SestDienā: Mīti un patiesība

Kas ir izdomāts, kas īsts? Kādus trikus atmiņa ar mums izspēlē, un vai paši to vispār pamanām? Nav nemaz tik sen, kad bērni vēl savā starpā apsprieda leģendas par melnām volgām ar skeletiem tajās, tā īsti līdz galam nekad nenoticot, ka tie varētu būt tikai joki, un pat visnotaļ nopietnu un cienījamu radu sanākšanās un mazajās mājas viesībās karstākais temats pie siļķes kažokā bija Nezināmi Lidojoši Objekti un Mazi Zaļi Cilvēciņi. Tagad par zaļajiem cilvēciņiem gan runājam jau pilnīgi citā nozīmē, bet, redz, varbūt abas leģendas kaut kā ir saistītas – varētu papētīt.

Tā papētīt un paklausīties senos stāstus apkārt nolēma arī Jānis Joņevs. Un labi viņam sanācis – no Jelgavas metālistu pasaules viņš tagad iedzīvojies Rīgas urbānajos mītos, ar savu jauno darbu liekot skaļi smieties pat diezgan izlutinātajai Jaunā Rīgas teātra publikai. Atzīstot, ka pats kādreiz apkārt klīstošo mītu dēļ bijis pārliecināts, ka uz galvaspilsētu nekad nebrauks, tagad viņš sevi dēvē par «glābjamu racionālistu» un saka, ka leģendām vēl vielas gana. Bet, ja izdotos izdomāt tādu īsti labu, ar laiku tai caur citu stāstītāju mutēm vajadzētu atgriezties pie sava pirmatklājēja.

Un kāpēc gan kādreiz nevarētu klīst apkārt stāsts par to, kā dēls, vēl zīdaiņa autiņos, sajuta tēva olimpisko metienu Barselonā un tāpēc daudzus gadus vēlāk vieglu roku tika pie zelta Rio spēlēs? Un – kazi! – paies daži mēneši, un tā varbūt vairs nemaz nebūs leģenda, bet īstenība – tēva un dēla Štrobinderu olimpiskais sapnis būs īstenojies.

Kaut kas uz pusēm no leģendām un īstenības ir arī mūsu bērnībā, kad noplīsusi kāja lupatu lellei vai iebiezinātais piens konstruktorā kļūst par vislielāko traģēdiju. Kad pasaule, kurā plīša suns vai ruds Mazais princis ir labākais mierinātājs un draugs, ir daudz īstāka par to lielo, kurā, piemēram, varu pārņem populisti.

Bet, ja ko leģendām pilnu gribas tajā pieaugušajā, bet mazajā ikdienā, noteikti šādus tādus mītus pats var radīt ceļojot. Un nevajag jau nekur tālu – pietiek, ja sēžas vilcienā, izbrauc tepat ārpus Rīgas un tad uzmanīgi klausās un skatās – tad var uzzināt gan to, kā dižgari savos ģipša tēlos grozās, gan to, kur tie pēdējā laikā daudzinātie tautas netikumi cēlušies.

Un kas tad vairs pateiks – kas mīti, kas patiesība? Atmiņa ir radoša – vajag tik tai ļauties.

Šīs SestDienas, 27. maija - 2. jūnija, numurā lasiet:


SestDienas SALONS. Atmiņa ir radoša. Biju gandrīz pārliecināts, ka pats esmu redzējis NLO, atzīst bestsellera Jelgava 94 autors Jānis Joņevs. Patlaban viņš pārvar "vienas grāmatas autora" sindromu un intervijā SestDienai stāsta, kā iedziļinājies pilsētas mītos (arī par citplanētiešiem un Raimondu Paulu) un kāpēc domājis, ka uz Rīgu nekad nebrauks.

TUVPLĀNĀ. Tēva un dēla olimpiskais sapnis. Dažus mēnešus pēc dēla piedzimšanas deviņdesmitajos šķēpmetējs Mārcis Štrobinders pārstāvēja Latviju pirmajās vasaras olimpiskajās spēlēs pēc valsts neatkarības atgūšanas. Tagad, pēc ceturtdaļgadsimta, viņa dēls Rolands šķēpu jau aizmetis pietiekami tālu, lai varētu doties uz Rio, un neslēpj cerības uz labu startu šī gada olimpiādē.

PASAULĒ. Populistu pavasaris. Laikā, kad Eiropa nesekmīgi cenšas risināt migrācijas krīzi un iekustināt stagnējošo ekonomiku, virknē valstu panākumus gūst populistiskas un radikālas partijas, kuras vieno ne tikai noliedzoša attieksme pret Eiropas Savienību, bet nereti arī atklāta nepatika pret iebraucējiem un simpātijas pret Vladimiru Putinu.

FOKUSĀ. Liepājas dzelzs spārni. Pieredzējusi gan kara laikus, kad pretinieks mānīts ar viltībām, kas redzamas no kosmosa, gan uzplaukumu, kad pat savi lidaparāti būvēti, tagad vēju pilsētas lidosta ver durvis pēc rekonstrukcijas un ambīcijas neslēpj.

TĒMA. Veselas pasaules simboli jeb Nezūdošas atmiņas un lietas. Kluči iebiezinātajā pienā, konstruktori, kas atstāj robus, lupatu lelles un galda spēles. Šonedēļ, kad atzīmējam arī Starptautisko bērnu aizsardzības dienu, sabiedrībā pazīstami cilvēki SestDienai stāsta par savām mīļākajām rotaļlietām un ar tām saistītajām atmiņām.

MŪZIKA. No roka leģendām līdz pianistu kautiņam. Ne tikai leģendu uzstāšanos un dažādus mūzikas stilus, bet pat pianistu kautiņus un cirku – to visu šogad piedāvā tuvāki un tālāki mūzikas festivāli. Uldis Rudaks iesaka interesantākos.

CEĻOJUMS. Nemierīgie dižgari Tukuma pusē. Ar veco labo vilcienu izbraucot no Rīgas līdz Milzkalnei un pēc tam kājām dodoties līdz Tukumam, vienas dienas laikā var ne tikai izjust visu Latvijas mainīgo laikapstākļu plejādi, bet arī iepazīties ar Raiņa tēla kaprīzēm, gandrīz piedalīties privātās viesībās un visādi citādi bagātināties.

PRIEKŠĀ. Laima mīļākajā gadalaikā. Jūrmala man patiešām ir mājas, saka dziedātāja Laima Vaikule. 28. maijā viņa uzstāsies Jūrmalas Kūrorta svētkos un jūlijā rīkos savu festivālu Dzintaru koncertzālē. SestDienai viņa atzīst, ka tā rīkošana pašai sagādā lielu stresu un pirms uzstāšanās dziedātāja joprojām jūt lampu drudzi.

VIEDOKĻU SADURSME. Vai Latvijas hokeja izlases un trenera sniegums pasaules čempionātā Krievijā vērtējams kā izdevies? Par un pret – hokeja eksperts Guntars Paste un treneris Gints Bisenieks.

KROGS UZ PAPLĀTES. Šnell und friš auf dēn Tiš jeb Zirnis pēc Ķirsona kotletes Lido uz Berlīni. Domājot ne tikai par amerikāņu un latviešu gastronomisko meklējumu atšķirībām, bet arī to, kā vieglāk pasauli iekarot, Zirnis vērtē vecā labā Lido centienus iekarot vāciešu vēderus un atzīst – ienācis Berlīnes Ķirsona restorānos, latvietis uzreiz jutīsies kā mājās.

SestDienas VAKARIŅAS. Man patīk un es ēdu visu, kas ir manās receptēs, uzsver Fotoreceptes.lv saimnieks Armands Avens. SestDienas lasītājiem viņš iesaka divas vienkāršas receptes ar knifiņu – vistas šašliku, kas īpaši labi derēs pēc talkas, un pieneņu medu, kuru gatavot maija beigās ir pēdējais laiks un kurš lietojams ne tikai uzreiz, bet vēl visu turpmāko gadu.

Kā arī VĒSTULES UN KOMENTĀRI, PERISKOPS, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, SMADZEŅU KU(S)TINĀŠANA, SVAIGI, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Islāma radikāļi no... Tadžikistānas

Saistībā ar radikālajiem islāmistiem regulāri izskan bijušās PSRS valsts Tadžikistānas vārds. Eksperti jau vairākus gadus pauž bažas, ka šī salīdzinoši nelielā un ārkārtīgi nabadzīgā valsts var ...

Skaļa balss klusumā

Horeogrāfam ir jābūt kā rentgenam – saka horeogrāfe un Latvijas Nacionālās operas baleta māksliniece Milana Komarova (35). Skatoties, kā dejotājs kustas, uzreiz jāsaprot, kur ir viņa stiprā puse, u...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata