Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Šonedēļ SestDienā: Nesalauzt garu

Klimats mūsdienās kļuvis tikpat saraustīts kā cilvēka apziņa, lai gan diez vai laika vecis, dabas mātes un visas citas būtnes, kas regulē siltumu un slapjumu, būtu tā nokāvušies ar informācijas plūdiem, proti, sinoptiķu prognožu analīzi, ka tiem trūktu laika līganai pārejai no rudens uz ziemu un atpakaļ un viss būtu jādara pa kaklu, pa galvu.

Bet nekā – kad jau dažs labs bija sataisījies Ziemassvētku brīvdienās doties gailenēs, rudens tika apcirsts kā ar nazi, no plus desmit uzreiz uz veselu mēnesi mīnus desmit, it kā augšā kāds būtu pēdējā brīdī atcerējies, ka jāpalaiž ziema, kamēr nav par vēlu. Un tagad atkal – kurš janvārī nepaguva izrauties no Rīgas un papriecāties par balto ziemu, bet tikai skumji vēroja, kā uz Rīgas ielām kaisītā ķīmija gatava pa kurpēm un biksēm sūkties augšup līdz pat kvalitatīvai dzīvei svarīgām ķermeņa daļām, tas tagad bez visas ķīmijas var atlikt kvalitatīvas dzīves mēģinājumus uz nezināmu nākotni, jo laukā ir tik slapjš, tumšs un gripains, ka… jā, ja nebūtu SestDienas, atliktu tikai līst zem segas līdz labākiem laikiem.

Laimīgā kārtā SestDiena ir un turklāt ir prognozējama, proti, kārtīgi nāk pie lasītājiem reizi nedēļā, nevis trīs nedēļas neiznāk un tad uzreiz veselas trīs. Neprognozējamība parādās mūsu varoņu stāstos, jo dzīve jau nav substance, kuru vienmēr varētu saplānot. Nokļuvuši negaidītās situācijās (piemēram, 1991. gada janvāra barikādēs vai 2009. gada 13. janvāra nemieros), šo stāstu varoņi ir vadījušies pēc senā morāles principa grūtiem laikiem: rīkojies pēc labākās sirdsapziņas, un tad lai nāk, kas nākdams. Tā šīs SestDienas varonis datorzinātnieks un muzikants Ansis Ataols Bērziņš 13. janvārī devās uz protesta mītiņu ar bajānu rokā kā atmodas manifestācijās, bet vakarā jau to bija nomainījis pret bruģakmeni un kopš tā laika tiesājas, mēģinādams panākt, lai tiesā tiktu vērtēta visu pušu rīcība. Un ir gatavs maksāt augstu cenu, lai gars netiktu saraustīts.

Šīs SestDienas, 29. janvāra - 4. februāra, numurā lasiet:


SestDienas SALONS. Dumpinieks pret sistēmu. Eksistēt ar salauztu garu nav jēgas, uzsver Ansis Ataols Bērziņš, kurš raksta doktora disertāciju datorzinātnēs un, tiesājoties par savu taisnību 13. janvāra lietā, ir gatavs iet līdz galam un kļūt par pirmo Latvijas politieslodzīto, ja nepieciešams.

PASAULĒ. Viedputins un zelta statujas jeb Kā iepotēt mīlestību pret vadoni - no kalendāriem un smaržām līdz apzeltītiem pieminekļiem, luksusa lietām un eposu cienīgiem mītiem par pārcilvēka īpašībām. Arī mūsdienās atsevišķās valstīs līdera kults zeļ un plaukst.

TUVPLĀNĀ. Runāšana padara lietas pārāk skaidras. Vācijas kinozvaigznes Ulriha Matesa portrets pašlaik rotā teju katru otro reklāmas stendu Rīgā. Sarunā ar SestDienu viņš atklāj, kāpēc piekritis filmēties latviešu svaigākajā pilnmetrāžas spēlfilmā Pelnu sanatorija, un atzīst – kinokamerā ir kaut kas teju erotisks.

PA PĒDĀM. Hakeri pret teroristiem. Aktuālais jautājums par teroristiem un to, kā ar viņiem cīnīties, licis uzplaukt un gūt sabiedrības daļas atbalstu arī hakeru kopienai Anonymous, kura iepriekš pati dēvēta par aizdomīgu. Savukārt tās publiskotais ar teroristiem saistīto personu saraksts vedina vaicāt, vai arī tepat pie mums, Latvijā, netop kaujinieku mācību centrs.

PRIEKŠĀ. Hameleonu rotaļas latviešu stilā. Kā ir filmēties ne tikai populārākajā, bet arī ilglaicīgākajā pašmāju seriālā UgunsGrēks, sagaidot telestāsta 15. sezonu un tūkstošo sēriju, SestDienai atklāj aktrise Ilze Vazdika jeb UgunsGrēka Mildiņa.

TĒMA. Ilgi un laimīgi? Laulību nozīme un tas, ko vajadzētu zināt pirms oficiālas divu cilvēku kopdzīves reģistrēšanas, pēdējā laikā izraisījis plašas diskusijas, novedot arī pie jautājuma, vai valstij vajadzētu pārņemt baznīcas iedibināto praksi aicināt cilvēkus apmeklēt pirmslaulību kursus.

VESELĪBA. Vampīru paradīze jeb Asiņu garais ceļš līdz dzīvības glābšanai. Lai nodrošinātu valstī nepieciešamo asins krājumu daudzumu, donori savulaik kārdināti gan ar deficīta precēm, gan ceļazīmēm uz kūrortiem. Mūsdienās šādas prakses vairs nav, taču mākslīgu aizstājēju sarkanajai dzīvības sulai tā arī nav izdevies atrast, tāpēc cilvēki joprojām aicināti atdot daļu sevis, lai citi varētu dzīvot.

CEĻOJUMS. Maltas Republika – salu valsts pašā Eiropas Savienības (ES) dienvidu malā – prasmīgi izvairījusies no ekonomiskās krīzes un politiskās nestabilitātes, kas pēdējos gados piemeklējusi daudzas valstis, taču sastapusies ar šolaiku Eiropai raksturīgajiem izaicinājumiem.

KROGS UZ PAPLĀTES. Havjera takērijā Zirnis ļauj acteku zupai sildīt ne tikai garu un pārdomā, vai viņš spētu rādīt tik omulīgu vaigu Meksikas svelmē, kādu Latvijas atkusnī rāda meksikānis Havjers Garsija. Šīs vietas bāra dzērienu ielenkumā un neuzbāzīgās fona mūzikas pavadījumā SestDienas krogu apskatnieks ir gatavs smaidīgs sēdēt līdz pat pavasarim.

SestDienas VAKARIŅAS. Radio un TV personība Egons Reiters virtuvē ļaujas sajūtām un SestDienas lasītājiem iesaka Elementāro kūku, kuras gatavošanā aplami izdarīt neko pat nav iespējams, un Tre salatos.

Kā arī REDAKCIJAS SLEJA, PERISKOPS, VĒSTULES & KOMENTĀRI, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, SMADZEŅU KUSTINĀŠANA, SVAIGI, HOROSKOPI, ANEKDOTES, SMALKĀS APRINDAS, KULTŪRIZKLAIDES DEVA un KINO.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Mūsu vēsturiskā laime

​Veroties aprīļa sniegputenī un baltajos jumtos pēc tā, ne vienam vien noteikti ienāca prātā doma, ka gribētos būt kur citur. Kādā siltākā un saulainākā vietā. Un nereti kaut kā līdzīgi ir, arī domā...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata