Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Truksnis un Rāviņš rotājas ar amata ķēdi, citi iztiek bez

Šonedēļ tapušā fotogrāfijā Jūrmalas mērs spiež roku Gruzijas viesim Zugdidi municipalitātes priekšsēdētājam Levanam Konjarijam, un Gata Trukšņa kaklā mirdz zeltīta amata ķēde. Tā ir izgatavota šopavasar, un Jūrmalas dome tam atvēlējusi aptuveni 3000 latu. Pamatojums, apstiprinot šādas regālijas nolikumu, toreiz bija vienkāršs - citu lielo pilsētu mēriem arī tādas ķēdes ir.

Tomēr, veicot aptauju par Latvijas lielo pilsētu pašvaldību vadītāju amata zīmēm, atklājās, ka tādas ir trijās no deviņām lielajām pilsētām Latvijā - Rīgā, Jelgavā un Jūrmalā. Pēc neatkarības atjaunošanas pirmais, kurš nolēma šādu ķēdi ieviest, bija toreizējais Rīgas mērs Gundars Bojārs. Jāņa Strupuļa izveidoto amata zīmi 2001. gadā izgatavoja zeltkaļu darbnīcā Kalvis no sudraba ar apzeltījumu un emalju, tā izmaksāja Ls 600. Ķēdes nodošana pēctecim mēra krēslā tika ieviesta kā svinīga ceremonija, ko pārkāpa Jānis Birks, kura vietā ķēdi Nilam Ušakovam pasniedza Vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Juris Kokins. Rīgas domes pārstāve Laila Ivāna paskaidro: «Rīgas domē nav īpaša reglamenta, kad domes priekšsēdētājam būtu jānēsā amata ķēde. N. Ušakovs līdz šim to ir uzlicis vienu reizi - pēc ievēlēšanas amatā 2009. gada 1. jūlijā. Nākamo reizi viņš to plāno lietot 2013. gada jūlijā.» (Tad darbu sāks nākamā sasaukuma dome.)

Jelgavā amata ķēdi izgatavoja 2008. gada nogalē, un tā ir vēsturiskās 1938. gada pilsētas mēra amata ķēdes kopija no apzeltīta sudraba un vēsturiskajai ķēdei atbilstošas krāsas emaljas. Ķēde pašvaldībai izmaksāja Ls 4402. To pilsētas domes priekšsēdētājs lieto svinīgos pasākumos, Dienai apstiprināja domes pārstāve Iveta Šurma. Jūrmalas mērs pie savas amata zīmes tika šā gada pavasarī, nolikums par zīmes lietošanu datēts ar 5. aprīli. Andra Silapētera veidotā zīme ar Jūrmalas pilsētas ģerboni un vēsturiskajiem Rīgas Jūrmalas, Ķemeru un Slokas ģerboņiem izgatavota no sudraba un apzeltīta. To lieto pie lietišķa stila apģērba valsts svētku un atceres dienu pasākumos un pieņemšanās, pilsētas svētkos u. c. pasākumos.

Bez ķēdes iztiek Liepājas, Ventspils, Daugavpils un Rēzeknes mērs. Daugavpilī gan XX gs. 30. gados tāda ķēde ir bijusi, un pirms gada parādījās ziņa, ka tā izlikta kādā izsolē Maskavā ar sākumcenu Ls 7300. Valmieras domes priekšsēdētājs Inesis Boķis pauž, ka Rīgas mēram šādu ķēdi vajag, bet pats viņš tādu nevēlas valkāt: «Tad jābūt pilnam tērpam, mantijai. Kā tas būs, ja es pie raibas vai zaļas kaklasaites pielikšu ķēdi?» I. Boķim kā bijušajam Valmieras Rotari kluba prezidentam esot pieredze amata ķēdes nēsāšanā. Doma par sudraba amata ķēdi 2009. gadā bija Jēkabpilī, kāds anonīms mecenāts bija gatavs zīmes izgatavošanu finansēt, skices autors bija tas pats Jūrmalas mēra zīmes autors Andris Silapēters. Pēc negatīvas publicitātes presē pilsētas mērs Leonīds Salcevičs no šīs idejas atteicās, bet neslēpj, ka labprāt būtu šādu ķēdi nēsājis: «Vajag kā pirmās Latvijas laikā - lai pieņem likumu, ka tādas ķēdes ir vajadzīgas. Mēs draudzējamies ar daudzām Eiropas valstīm, tur pilsētu mēriem šādas ķēdes ir, un viņi prasa, kāpēc man nav. Cilvēki domā, ka es gribu dižoties, tāpēc šo jautājumu noliku malā, ķēdes trūkums nemazina manu attieksmi pret amata pienākumiem,» saka L. Salcevičs.

Protokola speciāliste Irma Kalniņa norāda, ka diplomātiskajā protokolā par amata zīmēm pilsētu mēriem nekas nav teikts, bet būtu vērts pētīt, cik izplatīta šāda tradīcija Latvijā bijusi Ulmaņa laikos un kā dara mūsdienu Eiropas valstu pilsētu vadītāji. «Zinu, ka Ņujorkas mēram Blumbergam un Vašingtonas mēram tādas ķēdes noteikti nav,» viņa saka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?