Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

FOTO: Latvijas basketbolistēm pret Lielbritāniju ilgi gaidīta uzvara

Latvijas sieviešu basketbola izlase Eiropas čempionāta spēlē ar 67:58 uzvarēja Lielbritāniju, sasniedzot pirmo uzvaru šajā čempionātā.

Šī Latvijas izlases basketbolistēm ir pirmā uzvara Eiropas čempionāta finālturnīrā kopš 2011.gada. 

Nākamā spēle - jau svētdien pret Krievijas izlasi. Spēles sākums - plkst.20 un arī šo maču varēs vērot tiešraidē TV 6.

Neskatoties uz šo panākumu, lai sasniegtu turnīra otro posmu, Latvijai ne tikai vēlams svētdien pārspēt spēcīgo Krieviju, bet tāpat būs jācer uz labvēlīgiem iznākumiem arī citos mačos.

Vēl vienu lielisku maču Latvijas izlases rindās aizvadīja 25 punktus guvusī Anete Šteinberga, 18 punktus pievienoja Gunta Baško-Melnbārde, bet ar 12 punktiem atzīmējās Anete Jēkabsone-Žogota, kura tos visus sameta trešajā ceturtdaļā.

Savukārt Lielbritānijas izlasei ar 20 punktiem atzīmējās Temitoupa Fagbenla.

Duelis iesākās rezultatīvi, pirmajās divās minūtēs katrai no komandai gūstot pa septiņiem punktiem. Tomēr turpinājumā Lielbritānija ieguva pārsvaru, sametot nākamos piecus punktus, bet vēlāk panākot arī 15:9. Sametot septiņus punktus minūtes laikā, Šteinberga samazināja Latvijas izlases deficītu līdz 16:17, bet ceturtdaļas priekšpēdējā minūtē Kristīne Vītola pirmoreiz izvirzīja vadībā Latviju (20:19). Savukārt pēc desmit spēlētām minūtēm rezultāts bija 20:20.

Otrajā ceturtdaļā abu komandu uzbrukums iestrēga. Pirmajās piecās minūtēs Latvija guva vien divus punktus, tomēr arī Lielbritānija iemeta vien četrus. Arī otrajās piecās minūtēs duelis neaizritēja daudz rezultatīvāk un vēl pēc puslaika Latvija zaudēja ar 26:27.

Lielbritānija pirmajā puslaikā aizmeta garām pēdējos septiņus metienus un arī otrajā puslaikā pirmos punktus guva vien trešajā minūtē, bet šajā laikā jau septiņus punktus bija iemetusi Jēkabsone-Žogota, kurai tie bija pirmie mačā. Turpinot spēlēt pārliecinoši, pēc Baško-Melnbārdes tālmetiena trešās ceturtdaļas vidū Latvijas vadība jau pirmoreiz turnīrā pārsniedza desmit punktu pārsvaru (43:31).

Arī ceturtdaļas beigas Latvija nospēlēja pārliecinoši un pirms pēdējām desmit minūtēm atradās priekšā ar 49:38.

Pēc otrā tālmetiena neilgā laikā ceturtās ceturtdaļas ceturtajā minūtē Lielbritānija pietuvojās līdz viencipara deficītam (46:55), bet vēl brīdi vēlāk pēc trīspunktu gājiena panāca arī 49:56. Cīņai kļūstot arvien pašaizliedzīgai, turpinājumā vienības ilgāku laiku palika bez gūtajiem punktiem, bet klusumu trīs minūtes pirms pamatlaika beigām ar vēl diviem punktiem pārtrauca Lielbritānija (49:57).

Pretinieku pakaļdzīšanos ar pieciem punktiem pēc kārtas apslāpēja Baško-Melnbārde un pēdējās spēlēs Lielbritānija vairs cīņā par uzvaru neiesaistījās.

Kā zināms, Latvija turnīra pirmajā mačā ceturtdien ar 60:76 piekāpās Serbijas valstsvienībai, bet piektdien ar rezultātu 63:67 zaudēja traumu novājinātajai Horvātijas valstsvienībai.

Šie zaudējumi Latvijas izlasei ievērojami apgrūtinājuši cīņu par vietu sacensību otrajā posmā, tomēr tai atlikušas vēl divas spēles. Lai sasniegtu izslēgšanas turnīru, Latvijai ne tikai šajā mačā jāuzvar potenciālā grupas pastarīte Lielbritānija, bet, visticamāk, svētdien būs nepieciešams uzvarēt arī Krieviju.

Lielbritānija savu pirmo spēli aizvadīja piektdien ar 40:71 kapitulējot Krievijai.

C apakšgrupas kopvērtējumā pašlaik bez zaudējumiem ir attiecīgi divus un vienu maču aizvadījušās Krievija un Serbija. Horvātija guvusi vienu uzvaru divos mačos, bet bez uzvarām ir Latvija un Lielbritānija.

Latvija ar Lielbritāniju līdz šim aizvadījusi četrus mačus, katrai vienībai izcīnot pa divām uzvarām. Iepriekšējo reizi šīs izlases savā starpā tikušās 2013.gada Eiropas čempionāta apakšgrupu turnīrā, kad ar 69:56 pārāka bija Lielbritānija.

Ungārijā un Rumānijā notiekošā turnīra vēl vienā C grupas mačā plkst.20 pēc Latvijas laika Serbija spēkosies ar Horvātiju.

Latvijas izlasei šis ir septītais Eiropas čempionāta finālturnīrs, tai skaitā sestais pēc kārtas. Līdz šim latvietēm vislabāk veicies 2007.gadā, kad komanda uzvarēja sešās spēlēs no deviņām, ierindojoties ceturtajā vietā un izcīnot ceļazīmi uz olimpisko kvalifikācijas turnīru.

Savukārt Lielbritānijas izlase šis ir tikai trešais Eiropas čempionāta finālturnīrs. Iepriekšējā čempionātā 2013.gadā Lielbritānija izcīnīja devīto vietu, savukārt 2011.gadā ierindojās 11.pozīcijā. Tāpat tā startēja Londonas olimpiskajās spēlēs, zaudējot visos mačos.

Latvijas izlase Eiropas čempionātā ielozēta C apakšgrupā un aizvadīs četras spēles četrās dienās. Pēdējā spēle apakšgrupā tai gaidāma svētdien plkst.20, kad cīnīsies ar Krieviju.

Grupas divām vājākajām komandām turnīrs būs noslēdzies, bet labākās trīs vienības iekļūs otrajā posmā, kurā tiksies ar D grupas (Zviedrija, Slovākija, Lietuva, Spānija un Ungārija) trim spēcīgākajām vienībām.

Gatavojoties Eiropas čempionātam, Latvijas izlase aizvadīja 12 pārbaudes spēles, kurās guva piecus panākumus.

Zīmīgi, ka iepriekšējā finālturnīrā Latvijas izlase bija augumā mazākā komanda čempionātā, un arī šoreiz lielākās problēmas tai ir garajā galā. No 12 sastāvā iekļautajām spēlētājām piecām (Katei Aizsilai, Ditai Rozenbergai, Kristīnei Vītolai, Ievai Kūlītei un Zentai Meļņikai) šis ir pirmais Eiropas čempionāts, bet pieredzes bagātākā ar sesto finālturnīru ir Gunta Baško-Melnbārde. Zīmīgi, ka Kūlīte Eiropas čempionātos debitējusi 26 gadu vecumā.

No spēlētājām, kas startēja iepriekšējā, Latvijai neveiksmīgajā, Eiropas čempionātā, sastāvā palikušas vienīgi Kitija Laksa, Dita Liepkalne un Anete Šteinberga. Turklāt Laksa ir jaunākā Latvijas izlases spēlētāja jau otrajā finālturnīrā pēc kārtas.

Aija Putniņa atgriezusies sastāvā pēc viena finālturnīra izlaišanas traumas dēļ, bet Zane Eglīte, Anete Jēkabsone-Žogota un Baško-Melnbārde izlasē nokļuvušas pēc ilgākas pauzes.

Kā zināms, Eiropas čempionāts norisināsies līdz 28.jūnijam. Apakšgrupu turnīrā komandas sacenšas Sombathejā un Šopronā (abas - Ungārijā), Timišoarā un Oradjā (abas - Rumānijā), bet izšķirošie mači notiks tikai Ungārijā. Otrajā posmā komandas tiksies Debrecenā un Ģērā, bet cīņas par medaļām tiks aizvadītas Budapeštā.

Čempionāta uzvarētāja nodrošinās sev automātisku dalību nākamā gada Riodežaneiro vasaras olimpiskajās spēlēs, bet nākamo četru vietu ieguvējām būs iespēja sacensties Olimpiādes kvalifikācijas turnīrā.

Vēl šajā turnīrā A grupā spēlē Melnkalne, Čehija, Ukraina, Francija un Rumānija, bet B grupā savā starpā spēkojas Polija, Turcija, Itālija, Baltkrievija un Grieķija.

Izslēgšanas spēlēm kvalificēsies abu otrā posma apakšgrupu četras labākās komandas.

Eiropas spēcīgākās sieviešu basketbola komandas iepriekš Ungārijā tikušās 1950., 1964., 1983. un 1997.gadā, bet Rumānijā - 1966.gadā.

2013.gada Eiropas čempionātā par labāko komandu kļuva Spānija, kas finālmačā ar 70:69 pārspēja par galveno favorīti uzskatīto Franciju.

Latvijas sieviešu basketbola izlases sastāvs dalībai Eiropas čempionātā:

Zane Eglīte, Kate Aizsila (abas - RSU/"Merks"), Ieva Kūlīte, Zenta Meļņika (abas - "TTT Rīga"), Anete Jēkabsone-Žogota (Kurskas "Dinamo", Krievija), Gunta Baško-Melnbārde ("Basket Landes", Francija), Dita Liepkalne (Bembivres "Embutidos Pajariel", Spānija), Dita Rozenberga ("San Salvatore", Itālija), Anete Šteinberga ("Royal Castors Braine", Beļģija), Kristīne Vītola (Saragosas "Mann-Filter", Spānija), Aija Putniņa (Nantes "Reze", Francija), Kitija Laksa (Dienvidfloridas Universitātes "Bulls", NCAA).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi