Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Latvija uzvar Spāniju un iekļūst U-20 EČ basketbolā vīriešiem finālā, kur tiksies ar Itāliju

Latvijas U-20 vīriešu basketbola izlase Tallinā notiekošā Eiropas čempionāta pusfināla mačā dramatiskā cīņā pārspēja Spāniju ar rezultātu 64:63 (13:21, 22:15, 16:13, 13:14) un pirmoreiz U-20 izlašu vēsturē iekļuva čempionāta finālā.

Eiropas čempionāta finālā Latvija svētdien pl. 20.15 tiksies ar Itālijas valstvienību, kura ar rezultātu 77:68 (18:16, 22:18, 15:15 22:19) pārspēja Krievijas izlasi.  Jāpiebilst, ka šī ir arī pirmā reize kopš 1935. gada, kad kāda no Latvijas vīriešu izlasēm iekļūst Eiropas čepionāta finālā, jo 1939. gada Eiropas čempionātā, kur Latvijas vīriešu izlase ieguva sudraba medaļas, tika izspēlēts apļa turnīrs. 

Rezultātu ar pustālo metienu jau mača pirmajās sekundēs atklāja Ingus Jakovičs, taču spāņi uzreiz spēja atbildēt ar tādu pašu bumbas raidījumu grozā un rezultātu izlīdzināja. Turpmākajās trīs minūtēs aktīvāki bija spāņi, panākot savā labā jau sešu punktu vadību. Ojārs Siliņš ar efektīvu bumbas triecienu grozā no augšas pēc Jāņa Bērziņa piespēles divus punktus atguva, taču spāņu ofensīva turpinājās un četras minūtes pirms ceturtdaļas beigām latviešiem jau bija deviņu punktu deficīts. Nedaudz vēlāk rezultāta starpība sasniedza pat desmit punktus, bet ceturtdaļas pēdējās minūtēs Latvija spēja starpību sadeldēt līdz astoņiem punktiem - 13:21.

Otrās ceturtdaļas pirmās divas minūtes aizritēja līdzīgā cīņā, bet turpinājumā Latvija vairākās epizodēs netika galā ar spāņu ātro saspēli, kas noveda pie vairākiem izdarītiem pārkāpumiem. Spāņi no soda metienu līnijas bija precīzi sešas reizes pēc kārtas, rezultāta starpību līdz ceturtdaļas vidum palielinot līdz 15 punktiem. Šķiet, šie punktu zaudējumi bija kā auksta duša Latvijas izlasei, kas pēkšņi pārņēma iniciatīvu un vispirms veica piecu punktu izrāvienu un bija rezultatīvāka arī turpmākajās minūtēs. Rezultāts nepilnu minūti pirms ceturtdaļas beigām jau bija vienu punktu par labu Latvijai, taču puslaika izskaņā spāņi spēja vienu grozu atgūt.

Trešā ceturtdaļa veiksmīgāk iesākās Spānijas izlasei, kas nedaudz vairāk kā minūtes laikā guva piecus punktus, bet Latvija bija rezultatīva turpmākajās divās minūtēs, atjaunojot viena punkta deficītu. Spāņu spēlētājam Haimem Fernandesam atkārtoti izrādot neapmierinātību ar tiesnešu lēmumiem, arbitri šīs izpausmes sodīja ar tehnisko piezīmi, kas deva iespēju Siliņam ceturtdaļas vidū ar diviem soda metieniem Latvijas valstsvienību izvirzīt vadībā (44:43). Ceturtdaļas atlikušās minūtes aizritēja līdzvērtīgā cīņā, un Latvija to no noslēdza ar divu punktu pārsvaru.

Mača izšķirošo ceturtdaļu ar efektīvu bumbas triecienu grozā no augšas iesāka Bērziņš, kurš pēc brīža realizēja vēl vienu divpunktu grozu. Spāņi atbildēja ar sešu punktu izrāvienu, pēc ceturtdaļā spēlētām trīsarpus minūtēm panākot neizšķirtu (55:55). Turpmākajās nepilnās četrās minūtēs katra no komandām guva pa pieciem punktiem, saglabājot neizšķirtu rezultātu. Divas minūtes pirms mača beigu signāla Latviju ar diviem punktiem vadībā izvirzīja Siliņš, bet minūti vēlāk spāņi vēlreiz izlīdzināja rezultātu.

Paliekot divdesmit spēles sekundēm, spāņi nopelnīja sodu uzbrukumā un bumba nonāca Latvijas rīcībā. Turpinājumā Bērziņš kļūdījās divos soda metienos, bet virs groza lidojošo bumbu pielaboja Andrejs Gražulis, izvirzot Latviju vēlreiz divu punktu vadībā. Spāņi pēdējās sekundēs vēl vienu punktu atguva, taču Latvija spēja nosargāt uzvaru.

Rezultatīvākais Latvijas izlases rindās ar 14 punktiem un 12 izcīnītām atlēkušajām bumbām bija Jānis Bērziņš, pa 12 punktiem Andrejam Gražulim (arī astoņas izcīnītas atlēkušās bumbas un četri bloķēti metieni) un Ingum Jakovičam (piecas atlēkušās bumbas un četras rezultatīvas piespēles), 11 punkti un četras izcīnītas atlēkušās bumbas Ojāram Siliņam, bet astoņi punkti, piecas izcīnītas atlēkušās bumbas un divas piespēles Kaspara Vecvagara kontā.

Latvijas U-20 izlases sastāvs Eiropas čempionātā: saspēles vadītāji - Kaspars Vecvagars (Panevēžas "Lietkabelis", Lietuva) un Ingus Jakovičs (''Liepāja''/''Triobet''); aizsargi - Toms Leimanis, Edgars Štelmahers (abi - "Ventspils Augstskola") un Roberts Krūmiņš ("Liepāja"/"Triobet"); uzbrucēji - Ojārs Siliņš (Redžo di Emīlijas "Trenkwalder", Itālija), Jānis Bērziņš ("Valmiera"), Roberts Stumbris ("Jūrmala"/"Fēnikss") un Pēteris Rēķis ("Latvijas Universitāte"); centri Andrejs Gražulis, Iļja Gromovs (abi - "Ventspils Augstskola") un Elvis Saulītis ("Valmiera").

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi